Kogudusepistikute inspratsioonipäeval koguti uut indu ja motivatsiooni

Avaldatud 14.5.2018

Laupäeval, 12. mail oli Eesti liidu kahe kogudusepistiku teine inspiratsioonipäev, esimene samalaadne päev oli möödunud aasta mais. Inspiratsioonipäeval oli kavas ajurünnak, piiblitund-jumalateenistus ning pärastlõunased seminarid. Eesti liidus on praegu kaks kogudusepistikut: Kompass Tallinnas ning Tartu pistik.

Inspiratsioonipäev algas koduse piiblitunni-jumalateeistusega, kus igaüks sai avaldada arvamust ja arutleda hingamispäeva teemadel. „Piiblitund oli õppetüki teemal, keskendusime hingamispäevale: mis see on, milleks seda vaja on, kuidas meie seda veedame, kuidas seda parandada, et see ei oleks rutiinne päev, kus me teame täpselt, mis tuleb, vaid see oleks päev, mida me ootame ja mis oleks eriline,” rääkis Tartu pistiku juht Mairo Tutk.

Klassikalist jutlust ei olnud. Tallinna pistiku Kompassi juht Liisu Jallai sõnas, et seeasemel oli ajurünnak, kus arutati pistikute eesmärkide üle, esitati küsimusi, miks kogudusi rajatakse, mis on pistikute juhtide ja liikmete rõõmud ja raskused ja mida kogudus üldse tähendab. Tartu pistiku juht Mairo Tutk ütles, et arutati olulistel teemadel, millest oli vaja rääkida. „Oli julgustav näha teisi, kes on samasugusel rajal ja kellel on samasugused probleemid. Üheskoos saame üksteist julgustada ja läbi minna raskustest, mis kaasnevad uute koguduste rajamisega.”

Pärastlõunal oli kavas kaks miniseminari, üht neist juhtis Ivo Käsk, kes rääkis koguduse tervisest KLA uuringu varal, mis on möödunud aastal jooksul enamuses kogudustes läbi viidud. „Ivo selgitas, et olenemata sellest, et näiteks koguduse viis punkti kaheksast on väga tugevad ja teised nõrgad, kannatavad seetõttu ka teised punktid. Hästi tähtis on kõigile rohkem rõhku panna,” rääkis Liisu. „Väikegruppide töö loob koguduse kõik punktid paremaks. Suhted on kõige alus ja väikegruppidest need tulevad, ja piibliuurimine samamoodi,” lisas Liisu, rääkides Ivo peetud seminarist.

Teist seminari juhtis Mervi Kalmus, kelle teema oli läbipõlemine ja kuidas seda ennetada. „Kui oled läbipõlemise äärel, siis on kõige tähtsam lükata kõrvale kiired ja mitte nii olulised asjad, tegeleda kõige olulisemaga, millel on kaugem eesmärk ja visioon. Kiired asjad võib-olla ei olegi tegelikult nii olulised,” nimetas Liisu peamise õppetunni enda jaoks sellest seminarist. „Üleüldine probleem koguduste rajamise juures on motivatsioonipuudus ja prioriseerimine, tundub, et sellega on natukene halvasti mitte ainult koguduste rajamise gruppides, vaid ka kogudustes,” lisas Mairo.

Nii Tartu kui Tallinna pistiku juhid nimetavad, et said inspiratsioonipäevast motivatsiooni ja innustust. „Mulle andis see päev hästi palju juurde, raske nädal oli seljataga, aga selle päeva mõte: keskenduda olulistele, pikemas perspektiivis suurema mõjuga asjadele andis jõudu juurde,” ütles Liisu. „Ma sain julgustust ja motivatsiooni juurde. Mul oli hea meel näha, et inimesed mõtlevad kaasa,” sekundeeris Mairo.

 

Kompassi tulevikust

Liisu Jallai: „Praegu me oleme käinud peaaegu viis kuud hingamispäeviti eraldi teenistusel. Meil on katseaeg: vaatame, kuidas on olla eraldi ja kas me saame hakkama. Me oleme saanud nii palju jõudu ja kogemusi sel ajal. Korraldame avakoosoleku 8. septembril ja sellest hetkest oleme eraldi kogudus. Paberite järgi, mis on ette kirjutatud uute koguduste rajamise osas, on nii, et kui kogudus on pool aastat ise hakkama saanud, siis võib ta eraldi koguduseks saada ja septembriks oleme piisavalt omaette olnud, et koguduseks registreeruda.”

 

Tartu pistiku tulevikust

Mairo Tutk: „Tartu pistiku tegemised on praegu nii kaugel, et on alustatud esimeste projektidega. Pilla-palla kirik toimub 3. juunil kolmandat korda. Enne suve toimub väike ülevaatamine: vaatame üle kõik selle, mille oleme siiani kirja pannud: missiooni, visiooni, sihtgrupi, plaanid, kokkusaamised. Plaanis on enne suve paika panna nii suve kui sügise kui järgmise aasta plaan – mis oleks efektiivsem ja produktiivsem, et meiega liituks veel inimesi, ja need inimesed, kes meiega on, saaksid piisavalt vaimutoitu ja motivatsiooni ja julgustust, et ind ei käiks alla.”

 

Kahe pistiku koostööst

kaks kogudusepistikut on omavahel aktiivselt suhelnud. Lisaks inspiratsioonipäevadele on käidud üksteisel külas ning vastastikku ürituste läbiviimisel abistatud. „Pistikute liikmed on haaratud ka üle-eestiliste ürituste korraldamisse, suvel näiteks noortelaagri korraldamisse,” ütles Mairo.

 

Loe ka 2017. aasta oktoobri Meie Ajas ilmunud intervjuud Liisu ja Mairoga.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat