Täiskasvanute värviraamat sisaldab eestlanna joonistusi

Avaldatud 21.12.2017, autor Helis Rosin

Käesoleva aasta maikuus tuli Trans-Euroopa Divisjonist (TED) üleskutse joonistamishuvilistele naistele ja tüdrukutele joonistada pilt Deboorast. Üleskutses oli ka selgitus, et TED’i naisteosakond on koostamas Piibli naiskangelaste teemalist värviraamatut täiskasvanutele ning seetõttu otsib sobiva stiiliga joonistajad, kelle vahel ülesanded jagatakse ning kes saavad tehtud töö eest ka stipendiumi.

Pere-, laste- ja tervisetöö juhi Allan Randlepa sõnul saatis Ly Kaasik Eestist ainsana oma joonistuse võistlusele. Juuni alguses võttis TEDi peretöö juht Clair Sanches-Schutte juba joonistajaga isiklikult ühendust, et andes teada, et ta on üks kolmest väljavalitust.

Rakverest pärit noor eesti keele ja kirjanduse õpetaja Ly Kaasik tõdes, et otsustas võistlusel osaleda, kui sai isikliku kutse. „Ma väga armastan maalida ja joonistada ning see on ka põhjus, miks ma nõustusin neid pilte joonistama,“ täpsustas Kaasik, kes on varem ka Rakvere kunstikoolis õppinud.

Edasine protsess läks Ly Kaasiku sõnul üsna kiiresti. „Esimese näidispildiga harjutasin stiili ja mõtlesin detailide rohkuse läbi, hiljem tegin enda jaoks veel ühe näidise ning seejärel saabus tellimus joonistada 14 naist Piiblist,“ kirjeldas ta. „Kuna tegu oli täiskasvanutele mõeldud värviraamatuga, pidid pildid olema üsna detailsed. Iga pildi peale läks kokku umbes pool päeva, mis tähendas veidi alla kaheksa tunni vahetpidamata joonistamist,“ selgitas Ly Kaasik oma rolli värviraamatu valmimisel.

Tagasivaates tõdes Kaasik, et see oli võrdlemisi pingeline periood. „Mul oli aega ainult kaks kuud, aga kuna mulle meeldib joonistada, oli see minu jaoks ka päris põnev ülesanne. Piiblis on palju väga erinevaid naisi ja oli huvitav näoilmete ning riietuse ja ehetega nende isikupära välja tuua.“

Lisaks Ly Kaasikule joonistasid samast 14 Piiblis nimetatud naisest pildid veel kaks joonistajat: üks oli Serbiast pärit petroloogiatudeng ning teine vene päritolu Inglismaal elav naine, kelle igapäevatöö on samuti otsapidi kunstiga seotud.

14. detsembril saabus Ly Kaasiku postkasti värskelt trükist tulnud inglisekeelse täiskasvanute värviraamatu eksemplar. „Jah, see värviraamat koosnebki 14 Piiblis nimetatud naisest ning igaühest on kolme autori joonistatud pildid. Lisaks on seal Clairi eessõna ning joonistajate tutvustus.“ Iga joonistaja pidi nimetama ka oma lemmiktegelase Piiblist. Ly Kaasik tõstis esile Jaeli, kelle tegemistest kirjutatakse Kohtumõistjate raamatus.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat