Balti uniooni peasekretär Guntis Bukalders käis külas Türi kogudusel

Avaldatud 29.9.2016, autor Mariin Tasang

„Olen esmakordselt Türil ja tunnen, et siin on tore olla.” Nii alustas Balti uniooni peasekretär Guntis Bukalders möödunud hingamispäeval, 24. septembril oma jutlust Türi adventkirikus.

Guntis keskendus oma kõnes halastaja samaarlase loole, andes sadu aastaid tagasi räägitud tähendamissõnale uue varjundi.

„Luukas on ainsana kirja pannud tähendamissõna halastajast Samaarlasest, jutustuse, mis saab alguse küsimusest: „Ja kes siis on mu ligimene?“” küsis Guntis. „Mis on selle loo mõte? Kas see on üleskutse armastada oma naabrit? Aidata abituid inimesi? Mitte diskrimineerida inimesi rahvuse pärast?” lisas ta ning vastas: „Kindlasti, kuid selles loos on veel midagi enamat, midagi, mis jääb esmapilgul märkamata.”

Kutsudes üles mõtlema, kes on meie samaarlased ja juudid, osundas Guntis üht juudi õpetlast, kes on veendunud, et kui Jeesus oleks olnud selle loo rääkimise ajal Samaarias, siis oleks Ta jutustanud loo halastajast juudist.

Kõne lõppedes küsis Guntis mõtlemapaneva küsimuse: „Jeesus külastab teie kogudust ja räägib sama loo heast... Keda ette kujutad?”

Viimaks andis Guntis Türi ja Paide koguduse liikmeile – sel erilisel hingamispäeval oli pool kuulajaskonda kohale tulnud Paidest – ülesande kirjutada oma lugu, milles loo autori vaenlane osutub kangelaseks.

Balti uniooni president David Nõmmik ja peasekretär Guntis Bukalders külastavad igaüks ühe kalendriaasta kestel erinevaid kogudusi kõigis kolmes Balti riigis.

Balti unioonis on kokku 89 adventkogudust, David ja Guntis külastavad aastas kuute kuni seitset kogudust (kumbki eraldi) ühest riigist, seega tuleb aasta peale kokku 18–21 külastust. „See annab meile parema arusaamise kohalikest oludest; sellest, mida kogudused teevad, nende vajadustest ja tugevustest ning vaimsusest,” ütles Guntis.

Tänavu on Guntis käinud Eesti kogudustest Jõgeva, Kuressaare, Pärnu, Tartu ja nüüd Türi koguduses. 22. oktoobril on ta külas Võru kogudusel. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat