Tervisepäeval keskenduti vaimsele tervisele

Avaldatud 25.5.2014, allikas Meie Aeg

Täna peeti Tartu adventkirikus koguduste liidu tervisepäeva, mille korraldaja oli liidu terviseosakond eesotsas Alla Nõmmikuga. Päevaplaanis olid ettekanded ja praktiline osa. Päevale tagasi vaadates ütles Alla, et tervisepäev oli huvitav ja ta ise kuulas suure huviga kõiki ettekandeid.

„Meil on koguduses inimesi, kes on õppinud ja kel on, mida jagada. Sellega on väga hästi. Aga osalejaid palju ei olnud. Reklaami oleks võinud rohkem teha, nii et kogudustes oleks rohkem puldist teavitatud. Tuleb välja, et inimesed ei loe nii palju reklaami kodulehelt ja Meie Ajast, tahetakse kuulda, et keegi puldist ütleks, mis tulemas on,” ütles Alla tegijate ja osalejate osa analüüsides.

Tervisepäeval oli kolm olulist osa: Helin Kalmus rääkis depressioonist ja tervisest perearsti vaatenurgast; Anne Vahtramäe teemaks oli lein, selle äratundmine ja sellega tegelemine; Maarika ja Annemai Noorkõiv jagasid massaažinippe ja nõuandeid, kuidas liikumisega oma tervist hoida või taastada. Alla sõnul olid kõik teemad väga huvitavad, kuid enim pälvis osalejate tähelepanu leina teema.

Anne Vahtramäe ütles enda ettekande kohta, et „lein seostub tervisepäevaga otseselt, sest teemaks oli vaimne tervis. Mis toimub meie tunnetega, meie südames, psüühikas, see mõjutab ka meie füüsilist tervist.” Kui mainida sõna lein, siis mõeldakse tavaliselt surmale, ent tänasel tervisepäeval vaadeldi leina laiemalt: „Lein on reaktsioon mis tahes eluolulise nüansi kaotusele, see peab olema oluline. See peab olema tõesti oluline: tervis, kelleegi elu, osake minust, näiteks ratastooli jäämine. Tugevad muutused meie elus võivad selle kaasa tuua, pärast seda ei ole miski, nagu oli enne, ja ei saa kunagi olema.” Anne lisas, et leinal on teatud kulg ja oma etapid ja me peame meeles pidama, et iga inimene läbib neid etappe erinevalt. „Mitte keegi ei saa mitte kellelegi ette kirjutada, kuidas oma kaotustega leppida või kuidas lein tema jaoks toimib. Me saame aktsepteerida inimese leinamise viisi ja olla toeks, nagu tema tahab ja suudab vastu võtta.”

Leina kohta saab uurida ja selle kulgu tundma õppida. Anne sõnul on hea, kui teame, „aga see ei võta inimeselt kunagi kogu seda kaskaadi, tunnete ja mõtete ja toimise segadust. Teadmine tuleb kasuks, aga see ei muuda protsesse meie sees.” „Kristlasena me ei saa selles hetkes öelda, et kas sul usku ei ole, et sa leinad. Me ei saa inimesele läheneda loosungliku tõega, et palveta ja usalda rohkem. Need ei ole omavahel seotud ja igaühe lein on erinev,” lisas Anne.

Anne sõnas, et pool tema ettevalmistatud jutust jäi rääkimata, kuna kaasarääkimist oli palju ja inimeste jaoks oli see teema oluline. Lähiajal tuleb samal teemal juttu ka Meie Ajas.

Tervisepäeva kohta üldiselt ütles Alla, et kõik teemad olid olulised ja igast ettekandest sai teada midagi sellist, mida enne ei teadnud.

Kuna Alla abikaasa David valiti Balti uniooni presidendiks, loobub Alla tervisetöö juhi kohast. Soovitusena uuele juhile ütleb Alla, et kõige tähtsam on lasta Jumalal tööd juhtida ja olla avatud ka mõtetele, mida teised ütlevad. „Mul oli eesõigus, et sain Davidiga kogudustes käia ja kuulata, mis on inimeste mured ja mida nad tahaksid kuulda. Nii et on kaks asja: mida Jumal annab ja mida inimesed tahaksid oma vajaduste kohta kuulda,” ütles Alla.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat