Usu ja teaduse konverentsil ehitati kindlustunnet ja adventõpetajate võrgustikku

Avaldatud 24.8.2016, allikas TEDNews

9. augustini arvas enamus Euroopa usu- ja teaduskonverentsi 75 delegaadist, et laava on lihtsalt laava – kivisulam, mis vulkaanist välja voolates kõik oma teel hävitab. Nüüd on nad teadlikumad – nädal aega saarel, mis koosneb peaagu tervenisti laavast, võib sinust kiiresti asjatundja teha, eriti kui seltskonnas on kohalik geoloog.

[youtube==sQQtBSBQ1TI]

Asjaolu, et GeoScience Research Institute'i (GRI) direktor L. James Gibson, kes oli konverentsi korraldaja, suutis kerge vaevaga kohale tuua suurima arvu eksperte, kes kunagi on GRI konverentsidel osalenud väljaspool Põhja-Ameerikat, võis olla seotud sellega, et Islandi maapiirkonna loodus on ainulaadne ja ilus. Lisaks entusiastlikule ja targale kohalikule geoloogile pidas loenguid 14 lektorit, kelle teemaks oli fossiilid ja geoloogiline kihistus või praktilised teemad, mis mõjutavad kuulajaid otseselt.

GRI paleontoloog Raúl Esperante analüüsis kooliõpikutes õpetatavat evolutsiooniteooriat ja näitas, kuidas õpikutes lähtutakse vanadest mudelitest, mida tänapäeva evolutsiooniteadus isegi enam ei tunnista. GRI poolt hiljuti Euroopa esindajaks nimetatud Noemi Duran jagas entusiastlikult seda, kuidas loomisloo-keskse maailmavaate positiivsed väärtused võivad tugevdada õppimise aspekte nii koolis, koguduses kui kodus.

Loma Linda ülikooli maa- ja bioloogiateaduse osakonna juht Suzanne Phillips kaevus molekulaarse struktuuri sügavustesse ja vaatas, kuidas selle süsteemi täpsus viitab Loojale. „Iga kord kui ma õpin midagi mingi uue protsessi kohta, saan midagi teada Jumala kohta,” ütles ta. Bioloogina väidab ta, et tal on eesõigus „uurida Jumalat rohkem kui ükskõik missugusel teoloogil!”.

Norras asuva Tyrifjordi kooli loodusainete õpetaja Nina Bergene tunnistas, et ta tuli konverentsile mõnevõrra skeptilisena. „Ma ei olnud valmis selleks, et siin esitletakse nii kõrgetasemelist teaduslikku infot,” ütles ta. „Ma olin veidi kriitiline, aga viis, kuidas neid fakte meile esitleti, ja et esinejad olid andmete tõlgendamises alandlikud, oli väga hea.”

Erilist alandlikkust näitas üles Loma Linda ülikooli bioloogia- ja paleontoloogiaprofessor Leonard Brand, kes ütles: „Kui meil oleksid olemas kõik vastused, siis me jagasime neid teiega.

Meil ei ole kõiki vastuseid; meil on palju küsimusi, aga just seepärast me edasi uurimegi.” Avatud arutelu oli väga positiivne, nagu ka Gibsoni kommentaar: „Evolutsionisti maailmavaates ei ole ka kõiki vastuseid olemas. Mõlemas maailmavaates on palju avastamisruumi.”

Rumeenia õpetaja Mark Szallos-Farkas, kes on huvitatud apologeetikast, ütles, et teda „inspireeris uute asjade teadasaamine”. Norra õpetaja Rene Havstein hindas seda, et „sai rääkida teadlastega ja inimestega, kes teavad palju enam kui mina ja usuvad samuti Piiblit”. Ungari geoloog Judith Horvat oli tänulik, et sai osaleda üritusel, kus ta saab rääkida teemadel, millel ta oma kodumaal eriti rääkida ei saa. „Ma usun, et on väga oluline näha, et sa võid olla geoloog ja kristlane,” sõnas ta.

Ruben ja Maria, abielupaar Hispaania adventkolledžist Saguntos, hindasid mõlemad konverentsi koosolekuid ja praktilise loomuga väljasõitude. Neil on, mida positiivset oma õpilastele tagasi viia.

Sama kehtis Inglismaal asuva Stanborough' kooli õpetaja Sharon Sinclairi kohta, kes oli rõõmus, et sai teaduslikku tõendusmaterjali, mida saab oma õpilastega jagada „tõestamaks, et Jumal tõepoolest lõi meie maailma”.

„Ma arvan, et sellise grupi olulisus ja koosarutamise ning avatud ja vaba arutelu olulisus on väga kõrge,” ütles Texase Southwestern Adventist University bioloogia- ja geoloogiaprofessor Arthur Chadwick. Adventkoguduse asepresidendina on ta uhke teadlaste üle, keda ta näeb pidevalt uurimistööd tegemas. Ta näeb sellises konverentsis palju plusse – see toob kokku adventkoolide õpetajad, teadlased ja pastorid, kes jagavad omavahel uurimistulemusi, esitavad küsimusi ja ehk mõtlevad ka tulevaste uurimisteemade ideid.

Konverentsi kohalikud korraldajad kohalikus adventkoolis olid samuti rõõmsad. 1999. aastal, pärast kooli sulgemist kolis kolm perekonda Hlíðardalsskóli linna, 45 kilomeetri kaugusele Reykjavikist ida poole. Islandi haridussüsteemi muutused sundisid muutustega kaasa minema ning vanemad panustasid vabatahtlikult oma raha, et hoida hoone avatuna koosolekupaigana eri rühmadele, nii Islandilt kui välismaalt. Selle konverentsi grupp oli suurim, mida nad on võõrustanud, aga nad olid väga rõõmsad tänu üle, mida neile kvaliteetse taimetoidumenüü, sõpruse ja hoole eest väljendati.

„Kus mujal saad sa kraanist täiesti puhast ja saastamata allikavett, nautida vaikset ja ilusat keskkonda, geotermilist soojust ja rahulikku õhkkonda jumalateenistusteks ja õppimiseks – nii lähedal suurejoonelistele vaatamisväärsustele,” ütles üks võõrustajaid, Elías Theodórsson.

„Ma olen kindel, et tuleksin siia tagasi,” ütles Gibson. Nii õppimiskogemust kui keskkonda silmas pidades olid kõik delegaadid öelduga nõus.

GRI kohta leiad rohkem teavet, allalaaditavaid materjale ja infot tulevaste konverentside kohta nende kodulehelt. Hlíðardalsskóli keskusega saab ühendust võtta Eric Guðmundssoniga sel aadressil: eric@adventistar.is. Konverentsil tehtud pilte ja videoklippe saab vaadata Trans-Euroopa divisjoni Facebooki-seinal.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat