Tunnustatud teadlane peab Andrewsi ülikoolis online-loengu elu alguse kohta

Avaldatud 26.8.2020, allikas Adventist Review

Neljapäeval, 3. septembril võõrustab Andrewsi ülikooli keemia- ja biokeemia osakond James M. Touri loengut elu algusest – teema, mis on keemia valdkonnas tekitanud väga teravaid vastuolusid. Loengut saavad vaadata kõik huvilised siin.

Tour on Rice’i ülikooli keemia, materjaliteaduse, arvutiteaduse ja nanoinsenerluse professor, tema loeng kannab pealkirja „Teadlastel ei ole elu algusest aimugi“ (Scientists Are Clueless about the Origin of Life).

Loeng algab Eesti aja järgi kell 23.30 (kohaliku aja järgi Michigani osariigis USAs 16.30). Loengu kaastoetajad on Andrewsi ülikooli hiljuti rajatud interdistsiplinaarse dialoogi keskus ja Berrieni maakonna haridusagentuur.

Tour on tunnustatud sünteetilise orgaanilise keemia teadlane ja nanotehnoloog, ta ise ütleb enda kohta, et on üle 40 aasta olnud messiaanlik juut. Ta on kirjutanud ja pidanud loenguid elu alguse, eriti prebiootilise keemia kohta. Tour on avaldanud üle 700 teadusartikli ning tal on eri valdkondadest üle 130 patendi.

Tourile on omistatud erinevaid auhindu, kaasa arvatud kuningliku keemiaühingu 2020. aasta preemia uuenduste eest materjalikeemia valdkonnas. 2019. aastal oli Tour 7 miljoni teadlase seas, kes on oma karjääri jooksul avaldanud vähemalt 5 uurimust, 0,004 % tippude seas. 2019. aastal nimetati ta tänapäeva 50 kõige mõjukama teadlase hulka, 2013. aastal aga aasta teadlaseks ning 2009. aastal 21. sajandi kümne olulisema keemiku hulka.

Tour on avaldanud uurimusi piibliuuringute kohta. 2020. aasta juulis jõudis tema 1. Moosese raamatu teemaliste veebisaadete sari sajanda osani. Kõiki audiosaateid saab kuulata ja alla laadida tema kodulehelt. Tour on ka aktiivne sotsiaalmeedia kasutaja. Tema YouTube’i loengute teemad on teadus, usk ja Piibli uurimine.

Tour ei näe usu ja teaduse vahel konflikti, ta on öelnud: „Ma ehitan molekule eluks. Ma ei suuda teile selgitada, kui keeruline see töö on. Ma imetlen sügavalt Jumalat selle loomistöö pärast, mida Ta on teinud. Ainult kollanokk, kes ei tea teadusest midagi, võib öelda, et teadus viib sind usust kaugele. Kui sa õpid teadust tõeliselt, siis toob see sind Jumalale lähemale.“

Touri avalik loeng Andrewsi ülikoolis on ainulaadne võimalus esitada teaduslikke argumente õppivale kogukonnale, kes jagab usku ja väärtusi. Tema eesmärk on pakkuda teaduslikku kriitikat, mitte sellist, mis põhineb filosoofial või teoloogial, vaid praegustel elu alguse mudelitel.

Kõik on oodatud videosilla kaudu Touri loengul osalema.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat