Piiblikoolis uuriti adventkoguduse ajalugu ja Ellen White'i tööd

Avaldatud 22.2.2016, allikas Meie Aeg

Möödunud nädalavahetusel, 20. ja 21. veebruaril sai Tartus osa piiblikooli tänavuaastasest esimesest sessioonist, kus Mervi Kalmus rääkis adventkoguduse juurtest ning Ellen White'i tööst.

„Rääkisime Ellen White'i teenistusest natuke laiemalt, mitte ainult otsesest prohvetlikust tegevusest, vaid kõikidest suurematest valdkondadest, kus ta väga julgelt näitas meie koguduses suunda,” ütles Mervi.

Vaatluse all olid sellised valdkonnad nagu tervis, haridus, organisatsiooni loomine, ülemaailmne misjonitöö, mis kõik olid seotud Ellen White'i prohvetliku tegevusega, aga on laiemad kui tema prohvetlik tegevus. „Ellen White ei kandnud ainult ühte suurt vaimuandi, prohvetlikku vaimuandi, ta oli väga tugeva juhianniga inimene, kes näitas suunda ja tänu kellele oleme need, kes täna oleme,” sõnas Mervi.

Adventkoguduse juurte uurimisel alustati varasemast ajast kui milleriitide liikumine. „Ükski liikumine ei teki tühja koha peale, alati on varasemad liikumised, milles uue juured peituvad. Rääkisimegi juurtest, mis olid osaliselt seotud 19. sajandi Ameerika laiema kristliku maastikuga, aga teisalt nendest juurtest, mis mõjutasid meie kogudust konkreetselt nende inimeste kaudu, kes meie koguduse rajasid. Adventkoguduse kolm rajajat, John Bates, Ellen ja James White olid enne adventismi mingite muude koguduste liikmed ja võtsid sealt palju kaasa,” selgitas Mervi.

Lisaks ajaloolistele isikutele oli vaatluse all adventteoloogia ning unikaalne kombinatsioon õpetustest, mis adventkogudust teistest eristab.

Mervi sõnas, et piiblikooli raudvara oli kohal ja hea meel oli näha, et inimesed olid huvitatud ja väljendasid oma heameelt ja tänu. „Paljudele ei olnud mitte niivõrd infos midagi uut – kes on rajaleidjana üles kasvanud või lugenud raamatut „Räägi sellest maailmale”, neile oli faktid teada,” ütles ta. „Süstemaatiline lähenemine ajaloolistele etappidele, koguduse juurtele, Ellen White'i tegevusele aitas pilti selgemaks saada. Kõige suurem eesmärk – mitte niivõrd rääkida midagi, mida ei oleks siiamaani teadnud, vaid tuletada meelde neid olulisi asju, rääkida, kust me tuleme, mis selgitab seda, kus me praegu oleme ja miks me sellised oleme, nagu me oleme,” lisas Mervi.

Sessiooni lektor Mervi rääkis adventkoguduse ajaloo varasalvest ühe loo, mis on talle endale väga südamesse läinud. „Oli 1909. aasta peakonverents, Ellen White astus päris viimast korda suurema koguduse ette. Ta oli 82aastane ja jutlustas veel kogudusele. Räägitakse, et kui ta jutluse lõpetas ja hakkas poodiumilt ära minema, jäi ta veel seisma, mõtles korraks, tuli pulti tagasi, võttis Piibli, tõstis selle hästi kõrgele ja ütles, et see on Jumala Sõna, selle valguse järgi käige – ja läks ära. See ei ole tema viimane sõnum, vaid kogu tema prohvetliku teenistuse sõnum – tõsta Jumal Sõna inimeste ees kõrgele.”

Kuna Newboldi õppejõud dr Jan Barna tervis ei luba tal veel Eestisse tulla, siis märtsikuu sessioon jääb ära.

Aprillis läheb piiblikool taas Riiga, kus toimub konverents „Lapsed ja kogudus – jüngerluse teekond”. Mervi sõnas, et Eestist oodatakse suurt osavõttu, koguduste liit toetab Riias ööbimist ja toitlustamist, ent ühist sõitu Riiga pole. Konverentsile saab registreeruda siin.  

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat