Õnnistatud isadepäeva!

Avaldatud 9.11.2014, autor Annely Pihlak

Kallid isad, palun, et igaüks teist mõtleks, kas ja kui palju järgmised sõnad puudutavad teid kui isasid: tingimusteta armastus, hoolivus, ustavus, töökus, visadus, tugevus, valmisolek kaitsta oma peret nii heas kui halvas, truudus... Paratamatult tuleb mulle silme ette vaid üks isik, kellele ma saan kõiki neid iseloomuomadusi omistada ja see on Meie Isa.

Isadepäev on püha, millega tunnustatakse meeste rolli laste kasvatamisel ning avaldatakse tänu isadele ja vanaisadele, kasuisadele ja miks mitte ka tulevastele isadele. Isadepäeva tähistamine ei ole eestlaste seas laialt levinud komme, kuid see tähtpäev on hakanud ka meie riigis uuesti juurduma . Mõelgem üheskoos sellele, kas me oleme olnud heaks vanemaks oma lastele ja kuidas meie järelkasv on sellele vastanud. Kas isa roll on ainult raha teenida või peaks ta senisest rohkem lastekasvatamisel osalema?

Olla isa tähendab olla ustav kaaslane oma perele, oma lastele, olla olemas nii heas kui halvas. Olla kodukaitsja, tugevuse sümbol poegadele ja õrnuse sümbol tütardele.

Uues Testamendis võrreldakse Jumala ja inimese suhet eelkõige isa ja lapse suhtega. See suhe on tänapäeval hoopis midagi muud kui Piibli aegadel. Küllap teame kõik, kui ebapüsiv on tänapäeval perekond. Nii mõnelegi lapsele seondub isa ainult purjutamiste, skandaalide ja peksuga ning loomulikult ei taha ta kuuldagi niisuguse isaga sarnanevast Jumalast. On ka nii, et sageli kasvavad lapsed oma isadest üle arusaamises, tänapäev on nii arvutiseeritud ja mobiilne, millega paljud isad ei suuda sammu pidada. Aga see ei tähenda sugugi, et isa roll siin maailmas oleks vähem tähtsaks muutunud. Piiblis leidub eeskuju ka nendele isadele, keda nende lapsed ületavad. Mõtlen siin eelkõige Joosepit. Küllap pidi temagi tajuma, kuidas Jeesus temast vaimselt üle kasvas. Tagasihoidlikuna ja oma kohta tunnetavana jäi ta aga alati oma pere lähedusse, alati valmis Maarjat ja Jeesust toetama. Teda oli sellisena väga vaja. Niisamuti vajab meie ühiskond alati hoolitsevaid, mõistvaid ning vastutustundlikke isasid, kes oskavad armastada ja hoolida. Kelle peale võib alati kindel olla.

Minu naabruses elab üks pere, kus kasvab kuus last, viis poega ja tütar. Olen sageli jälginud selle pereisa tegemisi. Ühel korral ehitasid nad kõik koos kanadele kuuti. Selle pereisa nelja- ja viieaastased pojad aitasid isa kuidas oskasid. Nagu isa ees, nii üritasid pojad teda matkida. Mu mõttesse tuli Taevane Isa. Kallid isad ja vanaisad, kas teie teod, harjumused ja eelistused peegeldavad Taevast Isa? Kas teie sõnad ja teod peegeldavad Jeesuse õpetusi? Jah, see on väljakutse igale isale ja lisab kohustusi laste kasvatamisel. Armastav Isa taevas aitab teid, aitab peegeldada Teda nii sõnades ja tegudes. Õnnistatud isadepäeva!

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat