Emadepäevatervitus

Avaldatud 11.5.2014, autor Annely Pihlak

Alustan oma tunnistust ühe tundmatu luuletaja luuleridadega

Jumal võttis oksa kuninglikust aiapuust,
võttis lõhna õienupust,
õrnuse kastetilgast,
võttis südamerahu vaiksest järvest,
ja hinge taeva tähtedest,
Jumal võttis naeratuse säravast päikesest,
ja lootuse kasvavast viljaterast,
kannatuse allikaveest.
Ehast võttis luulelise iluduse,
kaitseinglilt hooliva helduse.
Siis moodustas Jumal nendest varandustest
ühe ime, erineva erilise ime,
millel ei ole sarnasust.
Ja kui oli valmis tema väärtuslik tegu,
Ta tunnustas seda lihtsalt,

pannes sellele imeteole nimeks „ema”!

 

Ma olen lummatud, need on imelised luuleread, millesse on suudetud panna emaduse mõte. Mahe ja õrn, ehe ja selge, hell ja hoolitsev, hellitav ja siiras, armastav olemus. Ma alustasin kunagi oma koolikirjandit emast sõnadega: „Ema… kõige ilusam sõna siin maa peal on ema.” See on esimene sõna, mille inimlaps kuuldavale toob. Kõik inimlapse esimesed tajud on seotud ema ja emaarmastusega: esimene puudutus, pilk, sõna, emotsioon, armastus, tunne. Ema on hoole ja armastuse võrdkuju ja emadepäev on puhaste tunnete, tänu ja armastuse päev. Minu jaoks on see siiras ja ehe perepüha.

Mäletan, kuidas minu lapsed joonistasid pilte, korjasid metsa alt kimbukese kevadlilli ja kuidas me käisime minu ema juures ja nautisime ühist koogisöömist. See liigutab iga ema südant ja hinge. Tahan õnnitleda kõiki emasid ja vanaemasid emadepäeva puhul.

Tegelikult on emad kallid 365 päeva aastas ja väärivad tähelepanu igal päeval. Minu soov on näha emade silmi säramas. Ma tahan näidata oma tänu ka oma emale, aga tean, et ükski tegu ega kingitus ei suudaks katta memme vaeva. Lennart Meri on öelnud: „Emaarmastus on kõigi armastuste ema.” Meie ju teame, et ka selle armastuse taga on Jumala armastuse allikad. Õige ta on, et Jumala armastuse allikas maa peal on ema. Emaarmastus on sügavaim ja andiderohkeim armastus. See on leebe hellus, sügav ja siiras südamlikkus ja otsatu usaldus. Emaarmastus annab kõike ja ei nõua vastu midagi. Ilma ohvrimeelsuseta ei oleks emaarmastus võimalik.

Emaks olemine on kõige tänuväärsem ja seejuures kõige tänamatum töö. Ometi saame me just sellest tööst kõige suurema naudingu ja just selle töö vili on meie elus kõige olulisem. Ilma selleta kaotaks meie elu mõtte.

Emaarmastus on üks Jumala imedest. Jälgides emade ja laste suhteid, olen aru saanud, et see on üks elu kandvatest suhetest, mis viib elu edasi. Kui laps käitub vahel halvasti, siis ema armastuses võib ta alati kindel olla. Ka siis, kui teised inimesed meid ei mõista, on just ema see, kes saab aru. Kui teiste käest on vahel raske andeks saada, siis ema andestab alati. See teadmine annab kindlust ja turvalisust. Selline ideaalilähedane emaarmastus sarnaneb Jumala armastusega. Jumal on inimese loonud, talle elu andnud ja kannab läbi elu inimese eest hoolt. Jumala armastuse puhul on tegu tingimusteta armastusega, millele saab alati kindel olla, mis ei kao, mis on igavene.

Erilise tänu tahan öelda oma lastele. Nemad õpetasid mind tundma tõelist emaarmastust. Nemad andsid mulle võimaluse armastada ja olla nende ema.

Ema valmistab ette ja saadab oma lapsi laia maailma, sest parim, mida ta saab oma lapsele anda, on juured ja tiivad. Juured on teadmine elu püsiväärtustest, tõekspidamistest, headest mõtetest, Jumala armastuse allikatest, mis lapsi saadavad. Emadena peame lubama oma lastel ka minna, nad peavad saama „oma tiibu proovida“.

Pole vaja palju, et maikuu teine pühapäev oleks kaunis, ülev ja meeldejääv. Sellel päeval ei saa ükski südamest tulnud tegemine valesti minna. Samas ei oota ema perelt mingeid erilisi ettevõtmisi. Ema ihkab sooje sõnu, kallistusi ja meelespidamist, lilli, mis võivad olla nopitud omast koduaiast või aia tagant põõsa alt.

Väärtustage oma ema ja olgem ise head emad, sõbrannad, kaaslased oma lastele. Head emadepäeva, kallid emad ja vanaemad. Aitäh, kallid emad, kogu teie aja, armastuse, hoole ja oma elu ohvriks toomise eest oma lastele! Jumal tasugu teile sajakordselt selle kõige eest.

Ma tänan Sind, armas Jumal, oma laste eest, oma ema eest. Au ja kiitus, tänu ja ülistus Sulle, armas Jumal.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat