Adventistist biheiviorismiteadlase sõnul vajab langenud maailma tegelikkus alandlikkust (parandatud)

Avaldatud 20.3.2014, allikas Adventist News Network

Perekondade lagunemist, seksuaalseid traumasid ja teisi keskkonnast tingitud faktoreid peetakse sageli homoseksuaalsuse allikaks, ent reaalsus võib olla nüansirikkam, kui mõned usukogukonnad soovivad endale teadvustada, ütles seitsmenda päeva adventistist käitumisteadlane seksuaalsust käsitleval konverentsil.

„Me kipume küsimusi käsitlema must-valgel skaalal. Halli varjundid seal vahepeal tekitavad palju ärevust,“ ütles Loma Linda ülikooli nõustamis- ja pereteaduse osakonna professor Curtis Fox.

Foxi ettekanne sel nädalal toimuval konverentsil „Jumala näo järgi: Pühakiri. Seksuaalsus. Ühiskond“ andis sotsiaalteadlase perspektiivi raskustele, millega adventkogudus silmitsi seisab, kui läheneb gei- ja lesbikogukonnale.

„Tegelikkus on keeruline,“ ütles Fox. „Lihtsad seletused ei rahulda ja need ei ole abiks inimestele, kes selliste probleemidega tegelevad,“ lisas ta.

Niinimetatud „parandusteraapia“ eeldab, et seksuaalne sättumus on iga inimese jaoks valiku küsimus, mida saab tahtejõuga toetavas kristlikus kogukonnas ümber pöörata.

Foxi sõnul on inimesi, kes ütlevad, et on leidnud sellise teraapiaga isikliku muutumise, ent teised ei tunnista mingit muutust ja paljudel juhtudel on see vaid teravdanud psühholoogilist ning emotsionaalset traumat. Sellised tulemused on tekitanud tõsist muret ning paljud tervise- ja vaimse tervise organisatsioonid Ameerika ühendriikides on eemaldunud sellisest parandusteraapiast.

Fox rõhutas ka „ühiskondlike eelarvamuste“ mõju LGBT-noortele (lesbi, gei, biseksuaalsed ja transseksuaalsed). Ühiskonna äärealade noortel on suurem tõenäosus enesetapukatsetele, neil on kõrge depressioonitase ning tõenäosus tarvitada narkootikume, samuti on nad vastuvõtlikumad HIVile ja sugulisel teel levivatele haigustele.

Me oleme levitanud gei- ja lesbikogukondade liikmete suhtes müüte, nagu oleks enamus pedofiile geid või et nende suhted on väga põgusad või et geivanemad kasvatavad geilapsi.

„Minu ülesanne käitumispsühholoogina on panna inimesi mõtlema, innustada pidama dialoogi ja ammutama teadmisi,“ ütles Fox, teadvustades samas, et ta lisab sellesse diskussiooni „omajagu oletusi“.

„Minu piibellik maailmavaade võtab arvesse Jumala loomistööd ja inimese langemist. Viimasest tulenevalt on muutumised, variatsioonid, anomaaliad ja degeneratsioon nüüd osa inimese reaalsusest,“ ütles Fox. „Jumal töötab inimesega tema ebatäiuslikkuses, aga [advent]kogudus ei peaks olema [gei- ja lesbi]suhete suhtes vabandav. Kogudus peaks hoopis muutuma „oskuslikuks tõdede tõlgendamisel ja kuulutamisel selles väga kaitsvas, poliitiliselt laetud ja radikaalselt individualistlikus keskkonnas.“

Koguduse lähenemist peaks Foxi sõnul iseloomustama alandlikkus, mitte fanatism, vihkamine ja sildistamine. Me peame kohandama mitte ainult Jeesuse sõnumit, vaid ka Tema teenimise meetodeid. Koguduse kõrge kutsumus on armastada homoseksuaalse nagu oma ligimesi, mitte vähem kui oma heteroseksuaalseid ligimesi.“ 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat