Kaplinnas avati konverents "Jumala näo järgi", mille teemaks on inimese seksuaalsus

Avaldatud 18.3.2014, allikas Adventist Review

Pea 350 Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse juhti, pastorit, akadeemikut ja sotsiaalteadlast on kogunenud Kaplinna Lõuna-Aafrikas, kus 17. märtsil algas neljapäevane sümpoosion aitamaks kogudusel paremini mõista homoseksuaalsuse ja alternatiivseksuaalsuse kogemust.

Konverents kannab pealkirja „Jumala näo järgi: Pühakiri. Seksuaalsus. Ühiskond“ ja selle eesmärk on „olla vestlus ülemaailmse adventkoguduse juhtkonna võtmeisikutega, et saavutada parem arusaamine alternatiivse seksuaalsuse teemal ja pidada nõu raskuste suhtes, millega kogudus selles valdkonnas võitleb,“ edastavad korraldajad.

Ülemaailmse koguduse 13 divisjonist iga divisjon on saatnud vähemalt 20liikmelise delegatsiooni, kuhu kuuluvad administratsiooni esindajad, teoloogia- ja sotsiaalteaduste esindajad ja „eesliini personal“: pastorid, kaplanid ja humanitaarorganisatsioonide juhid. 17. märtsi õhtu sõnumi andis edasi koguduse president Ted N. C. Wilson ja tema teema oli „Tõde – nagu see on Jeesuses“.

Ülemaailmse adventkoguduse asepresident Pardon Mwansa, kes on konverentsi korraldustoimkonna juht, usub, et see sündmus on veelahe adventistlikus diskussioonis neil rasketel ühiskondlikel ja religioossetel teemadel.

„Me tegeleme teemaga, mille kohta meid ümbritsev maailm on juba oma arvamuse välja kujundanud,“ ütles Mwansa. „Me ei saa vältida selle teemaga tegelemist, kuna meie vaade mõjutab omakorda seda, kuidas me end väljendame. Kogudus vajab selles asjas selgust: me peame ütlema, missugune on meie seisukoht, nii et inimesed mõistaksid meid ja meie vaateid.“

„Me oleme moraalne rühmitus – kogudus – ja me peame valgustama ja ütlema seda, missugune on valgus sel teemal,“ lisas ta.

Mwansa rõhutas Kaplinna kui konverentsi toimumiskoha olulisust, viidates osalejatele. „Sellele koosolekule on kutsutud koguduse kogu juhtkond ja kogu juhtkond ka osaleb,“ märkis ta. „Koosolekute kvaliteeti mõõdetakse tavaliselt selle järgi, kes seal osaleb, ja siin osalevad kõik divisjonid, kaasa arvatud pastorid, õpetajad ja sotsiaaltöö tegijad. Eesmärk on tagada see, et see, mida meie siin teeme, peegeldaks koguduse terviklikku mõtlemist.“

Konverentsi korraldajad on ühemõtteliselt väljendanud, et nad ei kavatse redefineerida koguduse ajaloolist vastumeelsust kõigile seksuaalsetele eneseväljendustele peale heteroseksuaalse abielusuhte ühe mehe ja ühe naise vahel. Konverentsi üks eesmärke on „kirjeldada Piibli õpetusi alternatiivse seksuaalsuse kohta“. Kaks esimest plenaarsessiooni keskenduvad sellele, kuidas lugeda ja mõista Piibli õpetusi inimese seksuaalsuse kohta; nii Vana kui Uue Testamendi lõigud räägivad homoseksuaalsest käitumisest.

Teisipäeva õhtul jagab paneeldiskussioonil oma mõtteid kolm adventisti, kes on suurema enamuse oma elust veetnud homoseksuaalses suhtes. Wayne Blakely, Ron Woolsey ja Virna Santos ütlevad enda kohta, et nad on homoseksuaalsest käitumisest „lunastatud“ ja nüüd juhivad nad teenistust, mis aitab teistel korraldada oma elu vastavalt Piibli normidele. Woosley, kes on nüüd juba aastaid heteroseksuaalses abielus, on ordineeritud adventpastor.

Kolmapäeva hommikul on vaatluse all koguduse legaalsed ja töösuhteid puudutavad mured seoses homoseksuaalsusega erinevates riikides.

Kolmapäeva õhtul vaadeldakse viimase aja arusaamisi homoseksuaalsuse ning alternatiivse seksuaalsuse kohta meditsiini ja psühholoogia vaatenurgast.

Neljapäeval on kavas arutleda, kuidas suhtub kogudus neisse liikmetesse, kes ei järgi Pühakirja ettekirjutusi inimese seksuaalsuse kohta. Vaatluse all on eetilised probleemid, millega kogudus nii globaalsel kui lokaalsel tasandil maadleb, kui otsib tasakaalu Piibli õpetuste ja inimese individuaalse kogemuse suhtes kaastunde ülesnäitamise vahel. 

Konverentsi kodulehekülg on siin

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat