10 aastat tööd HIV/AIDSi valdkonnas: vähem stigmatiseerimist, rohkem toetust

Avaldatud 3.10.2013, autor Adventist News Network

Doktorid Oscar ja Eugenia Giordano pidasid 10 aastat tagasi nõuandva koosoleku seitsmenda päeva adventistide koguduse juhtkonnaga Aafrikas, et töötada välja tööharu nende miljonite jaoks, kes elavad HIV/AIDSiga.

Kogudus oli toona HIV/AIDSi töö kontori äsja avanud ning määranud abielupaari selle valdkonna juhtideks. See haigus oli häbimärk, stigmatiseerimise ja diskriminatsiooni aluseks ja Aafrika adventistid ei soovinud sellest rääkida. Paljud koguduseliikmed surid, kuna nad ei läinud testimisele – selle vastu seisti väga tugevalt.

10 aasta tagusele koosolekule tuli neli inimest.

„Meil ei olnud mitte midagi. Ei olnud võrgustikku,“ meenutab Giordano. „Kogudus ei olnud selle küsimuse suhtes tundlik. Me tundsime, et inimesed, kes koguduse peakontoris meie tööle aluse panid, ei mõistnud täielikult, mida veel kaasama peaks.“

Nüüd koordineerib Adventist Aids International Minstry (AAIM) sadu kogudusega seotud programme, mis on mõeldud neile, kes elavad Aafrikas sub-Sahara piirkonnas. Viimase kümne aasta jooksul on adventkogudus rajanud üle 3000 programmi, et aidata 26 riigis neid, kelle elu HIV/AIDS mõjutab.

„Nii kaua kui me oleme ustavad kaastundes nende vastu, kes meid vajavad, annab Jumal meile vahendeid, et me jõuaksime katta vajadusi, mis tekivad selle pandeemia tõttu,“ ütles ülemaailmse adventkoguduse asepresident Geoffrey Mbwana. „Me oleme 10 aasta jooksul näinud, kuidas Jumal just seda selle tööharu kaudu teebki.“

Adventkoguduse tervisetöö juht dr Peter Landless sõnas, et keegi pole AAIMi töö innustamiseks ja hoogustamiseks rohkem ära teinud kui tema eelkäija dr Allan Handysides. „Tema kogemused 15 aasta pikkusest misjonitööst Aafrikas, tema kliiniline töö ja Kristuse-keskne armuga täidetud lähenemine tervisetööle on aidanud kogudusejuhtidel näha vajadust vähendada hirmu ning stigmatiseerimist,“ ütles Landless.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles 2008. aastal, et „stigma on avaliku tegevuse kõige olulisem barjäär“. Oscar Giordano ütleb, et see vastab tõele. Adventkogudus on teinud palju edusamme, ent palju tööd on veel ees.

Viirus ei tooda enam nii palju pealkirju kui varasematel aastatel, ent Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel sureb üle maailma iga päev selle kätte 5000 inimest.

Stigma, mis on levinud adventkoguduses, mis õhutab abielueelsest seksist hoiduma –, seisneb selles, et selle haigusega koguduseliikmeid arvatakse olevat abielu rikkunud. Sageli on nad nakatunud mitte omal süül. Hoolimata nakatumise loost soovivad kogudusejuhid neid inimesi teenida ja tõsta teiste teadlikkust, kuidas näidata üles kaastunnet ja hoolitsust.

„Kümne aasta eest olid meie kogudused Aafrikas ses küsimuses eitusfaasis,“ ütles Giordano. „Nüüd rõhutame kaastunnet ja Kristuse armastust. Paljud inimesed, kes nakatuvad HIV/AIDSi, kaotavad suhted oma lähedastega ning ka töökoha.“

„Zimbabwes on umbes 1500 kogudusest igas HIV/AIDSi koordinaator ja toetusgrupid, mis teenivad enam kui 15 000 koguduseliiget ja ka ümbritsevat kogukonda,“  ütles Zimbabwe uniooni tervisetöö juht Innocent Gwizo. Valitsus on kutsunud adventiste osalema oma programmides ning andnud neile eetriaega televisioonis.

„Tükk aega arvati, et HIV/AIDS on peamiselt Aafrika probleem, ent see on ülemaailmne probleem,“ ütles peakonverentsi asepresident Mbwana. „Meil on nüüd edukas tööharu, mis on andnud positiivseid tulemusi,“ lisas ta. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat