Kuressaare adventkogudus tähistas piiskopilinnuses sajandi täitumist

Avaldatud 8.7.2012, allikas Meie Aeg

Kuressaare kogudus astus Eesti 100-aastaste adventkoguduste ritta, tähistades oma aastapäeva suurejoonelise ja terves Baltikumis ainulaadsena säilinud 14. sajandi piiskopilinnuse müüride vahel.

Kuressaare lossi jõuti aastapäeva tähistamisega lossi enda kutsel. Saaremaa muuseumi kultuurharidustöö osakonna juhataja Raul Salumäe kirjutas Kuressaare adventkoguduse endisele pastorile Ivo Käsule ja praegusele pastorile Rein Käsule ettepanekuga korraldada juuli alguses Kuressaare lossis lossiöö lõpetuseks jumalateenistuse. Nimelt korraldab Kuressaare loss juba aastaid lossiööd, mille raames toimub 2005. aastast piiskopilinnuses traditsioonina ka jumalateenistus. Traditsiooni on aidanud juurutada erinevad kirikud ja kuna sel korral piirdus lossiöö reede õhtu ja laupäeva ööga, sobisid sel korral jumalateenistust ideaalselt läbi viima adventistid.

Reede õhtul meenutati koguduse 100 aastat ja selle aja jooksul kogudust teeninud 16 pastorit Kuressaare metodistikirikus, kus ka adventkogudus aastaid koos käis.

Tavapärase hingamispäevakooli asemel tegi uue kvartali õppetüki sissejuhatuse Jõhvi adventkoguduse pastor Viktor Nõmmik. Viktor ei ole Kuressaare kogudust küll kunagi teeninud, kuid omamoodi just tema poolt aastaid tagasi loodud kontakt avas selleks korraks adventistidele lossi väravad. Nimelt teenis Viktor nõukogude armees koos Raul Salumäega ja seda fakti Rein Käsk esimesel kokkusaamisel hr Salumäega ka kuulis ning otsustas kohe Viktori aastapäeva teenistusse kaasata.

Jutluse pidas adventkoguduste Eesti liidu president pastor David Nõmmik, keda seovad Saaremaaga väga isiklikud mälestused. Nimelt laulatati Eesti suurimal saarel tema ja Alla abielu.

David lähtus jutluses aastapäeva mototekstist Ilmutusraamatus, kus Issand ütleb: “Mina olen algus ja ots.” David julgustas nii Kuressaare koguduseliikmeid kui kõiki külalisi ja kokkutulnuid mitte kaotama usku, vaid tõstma igas eluraskuses ja läbikatsumises pilgu Tema poole, kes peagi tuleb.

Aastapäeva muusikalise osa eest kandsid hoolt Marjam ja Rein Kalmus, kes organiseerisid suurepärase ühendkoori ning erinevad muusikud. Lossi võlvide all oivaliselt kõlanud muusikalised etteasted panid peatuma nii mõnegi turisti, kes olid lossi vaatama tulnud.

Teenistuse üheks kõrghetkeks oli Rein Kalmuse loodud laulu “Elu on ilus” esmaesitus. Laulu sõnade autoriks on Peeter Sink.

Teised kaunid ja riimistatud sõnad kõlasid Mervi Kalmuse esituses: Mervi luges sealsamas esimeses pingis istuva ja hiljuti 90. sünnipäeva tähistanud Ruudi Vookalju kirjutatud luuletust.

Adventistide külastus Kuressaare lossi ei piirdunud ühekordse teenistusega. Järgmised kaks nädalat on ühes lossiruumis üleval ka adventkogudust ja lähemalt Kuressaare adventkoguduse 100 aastat tutvustav näitus.

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat