Lasteõpetajad õppisid Tartus uusi tarkusi

Avaldatud 20.3.2010, autor Annely Kaasik

7. märtsil kogunes Tartusse 32 lasteõpetajat, et jagada kordaminekuid oma tööst lastega ja saada osa erinevatest ettekannetest.

Anne ja Madli Vahtramäe rääkisid kaasakiskuvalt lastetundidest kõige väiksematele ja Madli andis edasi ideid, mida ta ise on kasutanud, et tunde lastele meeldejäävaks muuta. Loov mõtlemine ja osavad käed on suur väärtus lastega tegelemisel ja kui õpetaja ise naudib seda, mida ta edasi tahab anda, siis jõuab see ka päris pisikeste südamesse.

Anne tõi välja, et me ei saa lasteõpetajatena kellelegi mõtteid pähe panna ega kellegi eest midagi ära teha. Saame vaid aidata õppida, suunata, juhendada, olla kaaslaseks õppimise teel. Me saame olla headeks sõpradeks, kes hoolivad ja aitavad, ning olla eeskujuks.

Sel teel õpivadki lapsed Jumalat tundma, uskuma ja usaldama, omavahel kenasti suhtlema ja palju muudki eluks vajalikku.

Enne lõunat arutasime laste laulupäeva teemal, mis toimub seekord Keilas. Et seda üritust Keila linnapäevadega kokku viia, tegime kuupäevades muudatuse ja laulupäev toimub laupäeval, 29. mail. Et laulud kõik ühtemoodi rütmiga selgeks saaks, olid kohal ka Marjam ja Rein Kalmus, kelle eestvedamisel laulud õpetajatega läbi laulsime.

Pärast maitsvat lõunat kuulasime, kuidas on erinevates kogudustes tehtud lastetööd väljaspool kirikut ja milliseid koolitusi on selleks läbitud.

Ergo Naab rääkis Rakveres tehtavast KID (Lapsed jüngerluses) koolitusest. „Kids In Discipleship on teenistus, mis ühendab koguduse, lapsevanemad ja teised mentorid, selleks et rakendada üht piibellikku mudelit jüngerlusest. See on programm, kus rõhutatakse kogemust ja kus lapsevanemad hakkavad koos oma lastega kasvama isiklikus suhtes Jeesuse Kristusega.“
Mall Kaaver Türilt jagas kogemusi, kuidas väikesest meisterdamisringist, mis toimus kirikus linna eelkooliealistele lastele, tulid lapsed koos emadega kirikusse, kui seal korraldati lastele jõulude ja sõbrapäeva puhul väike lastepidu. Hea on seoses selliste pidupäevadega kiriku juures lastelegi midagi meeldejäävat korraldada.

Lastekiriku ideest rääkis Põltsamaalt Hele Kulp. Nii tore, kui lastele korraldatakse kirikus päris oma teenistus ja kuigi lapsi väljaspoolt kogudust kirikusse kutsuda pole kerge, on Jumalal alati igaühe jaoks oma tee.

Katrin Lannajärv tutvustas meile lähemalt Valgas poolteist aastat tagasi toimunud suurt jõulupidu nii suurtele kui väikestele, kuhu oli kaasatud ka Valga sotsiaalamet ja paljud abilised kogudusest.
Eelmise aasta kevadel viis Ülle Käärik Rakveres läbi koolituse „Laste efektiivne õpetamine“. Sellest koolitusest rääkis Ruth Lobjakas. Nimetatud koolitus oli eeskätt selleks, et lasteõpetajatel oleks oskust ja julgust väljaspool kirikut teha väikeseid piibliõppegruppe – hea sõnumi ringe lastele. Seal kursusel võeti üksipulki läbi kõik osad, mida ühe tunni jooksul lastele edasi anda, ja osalejad said ka vastavad materjalid, et oleks võimalik hea sõnumi ringidega alustada.

Igaüks sai mõelda ka oma koguduse võimalustele, jõudmaks oma linna lasteni, kes ei käi igal hingamispäeval vanematega kirikus.
Lõpuks vaatasime koos üle „10 lubadust lastele“, mis peaksid väljendama meist igaühe hoiakut ja suhtumist lastesse meie kogudustes: et lapsed tunneksid ennast vajalikena meie hulgas, et nad leiaksid Jeesuse ja jääksid kogudusse.
Olgu meil kõigil tänulik süda iga lapse pärast, kelle Jumal on meie juurde juhatanud.

1. Me aitame sul mõista, kui väga Jumal sind armastab, sellega, et kanname sinu eest hoolt.
1.Joh 4:11
2. Me aitame sul ennast tunda teretulnuna meie kirikus igal ajal.
Mat 18:5
3. Me kuulame sind ja sinu vajadused on meie kiriku südameasjaks.
Jk 1:19
4. Me hoolitseme selle eest, et tunneksid ennast kirikus turvaliselt, mugavalt ja vajalikuna.
Mark 10:14
5. Me oleme rõõmsad sinuga sinu rõõmudes ja trööstime sind sinu muredes.
Rm. 12:15
6. Me oleme rõõmsad, kui sa kasutad oma talente jumalateenistustel.
Ps. 8:3
7. Me aitame sul mõista, et Jeesus armastab sind, suri sinu eest ja andestab sulle. Ta valmistab sulle kodu taevas.
Joh. 3:16
8. Me oleme siin sinu jaoks, kui sa mõtiskled elu ja Jumala üle. Me kuulame sind ja aitame leida vastuseid.
Jer. 29:13
9. Me oleme siin, et sind juhtida ja toetada samal ajal, kui sa õpid, kuidas järgida Jeesust kristlasena oma igapäevaelus.
Õpetussõnad 22:6
10. Me julgustame sind sinu ainulaadse tee leidmisel Jumala teenimiseks ja Tema armastuse jagamiseks teistega.
Roomlastele 12:6, 1. Korintlastele 12:11

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat