Terve Elu Keskuses arutati, miks ja kuidas võiks vabaneda kofeiinist

Avaldatud 10.10.2024

Pühapäeval, 6. oktoobril oli Tallinnas Terve Elu keskuses kokkusaamine neile, kes on mõelnud vabaneda kofeiini sisalduvate jookide joomisest. Päeva ettevõtmine kandis pealkirja „Kofeiinist vabaks“ ja selle korraldaja oli Eesti liidu tervisetöö juht Angelika Käsk.

„Siin ja seal on aeg-ajalt inimestega juttu olnud ja päris mitmed on väljendanud, et ei tahaks tegelikult kohvi juua, aga ei ole sellist ettevõtmist, et sellest lahti saada,“ ütles Angelika päeva korraldamise idee kohta. „Siis mõtlesingi, et võiks teha ühekordse kokkusaamise neile, kel selline soov on – saame üksteise mõtteid ja kogemusi kuulata.“

Päev algas suupistetega, mille kõrvale oli võimalik juua alternatiivseid, kofeiinivabasid jooke: sigurijook, viljakohv, võilillejuurekohv, tammetõrukohv. „Inimesed said neid maitsta ja tunnetada, nii mõnigi ütles, et mõni jook neist oli päris maitsev ja et kui teinekord tuleb tahtmine midagi head juua, siis valivad selle,“ sõnas Angelika.

Sellele järgnes Angelika ettekanne kofeiini kohta. „Olen selle kohta lugenud ja rääkisin teistele sellest. Kes soovis, sai rääkida oma loo ja jagada oma kogemusi. Oli hästi avatud ja mõnus õhkkond.“ Angelika lisas, et kõik julgesid oma mõtteid, kahtlusi ja muresid vabalt väljendada. „Oli kogemusi, kui inimene oli mõelnud, et proovib lõpetada, aga tundis, et ilma kohvita tulid peavalud või oli suur energiapuudus ja sellepärast ei oska inimesed edasi minna,“ ütles Angelika ja lisas, et kohvist ei ole kerge loobuda. „Mõni ei olegi suutnud sellest punktist üle saada, sest kohv annab näilist energiat ja inimene tunneb, et seda juues on rohkem särtsu sees. Paljud ei suudagi seda perioodi üle elada, et jõuda hetke, et energiline saab olla ka ilma kohvita.“ Angelika rääkis, et erinevates allikates öeldakse selle võõrutusperioodi pikkuseks kuni paar nädalat, aga kui lugeda inimeste kogemusi, siis on see hästi individuaalne. „Sümptomid on peavalu, ärevus, suutmatus keskenduda ja mis veel tahes.“

Pärast ühiseid arutelu oli lõunasöök, millega pandigi kofeiiniaruteludele punkt.

Angelika mõtiskles, et sageli küsitakse, miks see kohv meil teemaks on. „Rääkisin suvel noortelaagris, kui oli küsimuste-vastuste õhtu, loo,“ ütles ta. „Kui 1863. aastal oli meie koguduse peakonverents loodud, kogudus oli ametlikult rajatud, siis üks mees, James White, kes oli selle kallal palju vaeva näinud, oli läbi põlenud ja tema tervis oli läbi. Nad otsustasid Elleniga minna nädalavahetuseks ühe pere juurde, et seal koos hingamispäeva vastu võtta ja koos hingamispäeva veeta. Otsustati ka palvetada Jamesi tervise pärast. Kui nad siis reede õhtul koos olid ja Ellen hakkas palvetada, sai ta nägemuse, mida nimetatakse Otsego nägemuseks, kuna Jumal andis selle seal. Seda nägemust peetakse adventkoguduse tervislike eluviiside aluseks, sealt sai kõik alguse. Muu hulgas ütles Jumal, et tuleks hoiduda igasugu ergutavatest jookidest, sealhulgas alkoholit, kohvist ja ka tubakast, kuna need on aeglased mürgid,“ rääkis Angelika. Ta lisas ka oma kogemuse, et pärast seda, kui üks inimene oli selle loo noortelaagris ära kuulanud, otsustas ta kohvist loobuda. „Ta ei olnud seda lugu varem kuulnud, ta ütles, et ta ei teadnudki, et kohvijoomisest loobumisel on selline taust ja et see lugu oli tema jaoks tõuge kohvist loobumisel.  

„Minu enda jaoks seostub see lugu Iisraeli rahva rännakuga kõrbes. Jumal andis neile tervisenõuandeid, öeldes, et tehke nii ja nii, siis olete terve ja teil on kõik hästi. Meie kogudus oli just loodud ja Jumal leidis, et nüüd on oluline anda näpunäiteid, kuidas elada ja käituda, et meil oleks kõik hästi,“ rääkis Angelika.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat