Kooliaasta alguse jumalateenistus Tallinna I koguduses

Avaldatud 5.9.2024, autor Mariel Allak

Augustikuu viimasel hingamispäeval oli Tallinna I koguduses eriline jumalateenistus, mis oli suunatud õpetajatele ja õpilastele. Kuigi ilmad on veel suvised ja päikselised, hakkab sügis juba ukse vahelt piiluma. Esimesed kollased lehed ja punavad pihlakad annavad märku kooliaasta algusest. 

Piduliku päeva puhul oli laste ja noorte poolt rohkem etteasteid. Esimest korda esines meie kirikus soololauluga Aliise, andes oma selge ja heleda häälega edasi sõnumit, et Jumala peopesal on ruumi kõigile, kõik on teretulnud.

Noorte seast esitas kaks laulu Paula, kellele on Jumal kinkinud erilise lauluhääle. Nii tore, et Jumala antud andeid Tema ülistuseks kasutatakse!

Kaja kutsus lastejutus üles astuma uude kooliaastasse Taevaisa varustusega – päästekiiver peas, lamp käes ja kõrvad valmis kuulama Jumala vaikset häält. Lapsed esitasid peast kaks piiblisalmi, mille nad lastetundides pähe õppinud: “Oota Issandat, ole vahva, ja su süda olgu kindel! Oh, oota Issandat!” Psalm 27:14 “Vaata, Issanda käsi ei ole päästmiseks lühike ega ole ta kõrv kuulmiseks kurt.” Jesaja 59:1

Enne jutlust kutsuti ette koguduse laste- ja noortetöö juhendajad ja kõik lasteaia- ja koolilapsed, tudengid ja õpetajad-õppejõud, kuni poodium sai rahvast täis. Eraldi esitleti Arnoldit, kes läks esimesse klassi. Pastor Olavi Laur ja kogudus palus  kõigile õppuritele ja õpetajatele Jumala õnnistusi ja tarkust. 

Jutluses rääkis Olavi, et ta on tihti märganud, kuidas kuulaja saab kõnest endale midagi, mida just vaja on. Ja iga kuulaja võib saada teistest erineva mõtte. Kuid kõneleja on tavaliselt valmistanud teksti ühe idee ümber, mida soovib kuulajatele edasi anda. Ta võrdles sarnast mustrit kooliga: õpetaja püüab kindlat mõtet edasi anda, aga vahel läheb õpilase mõte rändama ja nii võib midagi olulist märkamata jääda. Jutluse lõpus julgustas Olavi õpilasi otsima taga just seda terakest, mida õpetaja tahab tunnis edasi anda. Ja õpetajaid leidma just see terake, mida õpilastele õpetada. 

Teenistuse lõpus laulis koor julgustava laulu, mille sõnad kõlasid järgmiselt: “Oma rahu annan teile, oma rahu jätan ma! Ei maailm või rahu anda, oma rahu jätan ma!”

Soovin kõigile, kuid eriti õpilastele ja õpetajatele, Jumala rahu alanud kooliaastasse! 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat