Tüdrukute laagri teema oli "Maitsev maailm"

Avaldatud 8.7.2024

Tänavuse tüdrukute laagri teema oli "Maitsev maailm" ning see toimus 4.-8. juulini Tääksis Viljandimaal. 

Laagri korraldaja, Eesti liidu lastetöö juht Aiki Pärna ütles, et laagri teema ja idee hakkas idanema juba eelmise laagri lõppedes. "Eelmisel aastal me rääkisime ravimtaimedest ja siis mõtlesime, et räägime ka toidust ja muu tuli sinna juurde, kuni kilekotikurgini välja." Laagris oli hulganisti töötubasid, millest paljud olid seotud toiduga, aga mitte kõik. Lapsed said väga pühendunud juhendaja Natalja eestvedamisel maalida enda valitud puuvilja, Triin viis tüdrukud loodusesse ravimtaimi otsima ning õpetas, kuidas ravimtaimi ära tunda, Piret kutsus lapsed suure laua ärde pitsat küpsetama, kõik tüdrukud said käia Olustvere leivakojas küpsetamas päris enda väikest leivakakku, Mall näitas, kuidas väga peente võtetega õunast luike välja lõigata, Elina juhendas origami töötuba, Kaile õpetas võtmehoidjat punuma ning Eve ja Aiki juhendasid kotikurgi töötuba. Lisaks neile töötubadele said lapsed igal õhtul kirjutada ja kujundada igaüks oma laagriraamatut. Aiki ütles töötubade rikkalikule valikule vaadates, et töötube oli kavas nii palju sellepärast, et ümberringi on nii palju andekaid inimesi. "Inimesed ise tulevad pakkuma oma töötuba, või siis küsivad, et ütle, mida ma võiksin teha," rääki Aiki. 

Laagri vaimulikke sõnumeid jagas lastele Krõõt Lõbus. "Minu peamine idee oli väljendada seda, kuidas Jumal tahab anda meile kõige paremat," ütles Krõõt. "Esimesel päeval rääkisin füüsilisest maailmast: toidust ja sellest ilusast maailmast, kus me saame elada. Teisel päeval oli teema see, kuidas Jumal meiega räägib, need erinevad viisid, mis oleksid meile olulised ja arusaadavad ja kuidas Jumal kasutab meieni jõudmiseks meile olulisi asju. Ja kolmandal päeval oli teemaks elupuu. Rääkisin, et elupuu on märk sellest, et Jumal armastab meid ja tahab anda meile parimat." Krõõt selgitas, et tema eesmärk on näidata lastele, kuidas Jumal neid armastab. "Ta tahab meile näidata, kui palju Ta meid armastab. Ma proovin alati selle elemendi sisse tuua. 

See oli viies tüdrukute laager Tääksis Aiki ja Madise koduaias. Krõõt tegi tähelepaneku, et paljud tüdrukud on selle laagriga suureks kasvanud ja aina enam tuleb mõelda, kuidas laagri vaimulikku osa üles ehitada. "Ma leian, et need sõnumid muutuvad keerulisemaks kirjutamise mõttes. Lapsed kasvavad iga aastaga suuremaks ja ma pean arvestama sellega, et sisse tuua ka keerulisemaid mõtteid. Iga laager on omamoodi väljakutse, aga ma olen hinnanud iga laagrit ja iga teemat. Kuigi selle laagri teema, "Maitse maailm" oli paras pähkel," rääkis Krõõt ja lisas, et tema eesmärk on siduda laagri teema Piibli looga. 

Juba kolmandat aastat oli laagris ka oma kontsert. Reedeõhtusel kontserdil Tääksi veskis esineti nii laulude kui ka instrumentaalpaladega. Kontserdi korraldamise võtsid enda kanda Helin ja Mall.

Viienda laagri puhul, mis kujunes Aikile korraldajana väikeseks juubeliks, kinkis laager talle mälestuseks elupuu pildi, millele on kinnitatud laste nimed. "Natalja ja Olesja joonistasid Krõõda jutu ajal elupuu. Lapsed panid oma nimed sinna peale. Raamin selle pildi ära ja panen mälestuseks seinale ," ütles Aiki ja lisas, et talle meeldib seda laagri teha ja teda innustab see, et lapsed tahavad siia ikka tagasi tulla. "Mulle meeldib seda teha ja ma ei oskagi seda sõnadesse panna." Krõõt aga sõnastas oma laagrielamuse nõnda: "See on minu lemmiklaager. Siin on kõike: siin on loovust, siin on seiklust, siin on head seltskonda, siin on rahu ja vaikust. Kuigi ma teen siin laagris oma osa, tunnen, et olen ka lihtsalt osaleja. See on mulle väga südamelähedale laager. 

Aiki ütles laagrile tagasi vaadates, et tänavu oli taas tegu rekordiga, osalejaid oli kokku üle saja, lapsi pea 70. "Oli jälle suurem kui eelmisel aastal. Algusest saadik on laager igal aastal aina suuremaks kasvanud," nentis Aiki. "Aga ma tahaksin innustada meesterahvaid. Tütardel on isad ja vanaisad, ärgu nad peljaku ka siia laagrisse tulla. Mehed saavad aidata asjades, mis käivad siin naistele üle jõu, ja nad saavad ka Madisele seltsiks olla. Ärge kartke tulla, see ei ole nii eksklusiivselt naistele ja tüdrukutele mõeldud laager."

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat