Ristimispidu Tallinnas

Avaldatud 18.6.2024, autor Eha Lobjakas, autor Liia Tilk

Ma otsustasin järgida Jeesust… Selle laulu saatel algas 8. juunil  jumalateenistus Tallinna adventkirikus. See oli eriline teenistus – avatud ristimisbasseiniga, mille ääred olid kaunistatud väikeste valgete lilledega.

Ristimisele tuli kuus inimest: koguduses üles kasvanud noormees Oskar (pildil teises reas vasakult esimene) ning minu tütar Helle (esimeses reas keskel) koos oma perega: abikaasa Gunnar (esimeses reas paremal) , pojad Kevin (18a) ja Robin (16a) (teises reas keskel ja paremal) ning tütar Kristin (10a) (esimeses reas vasakul).

Täpselt aasta tagasi helistas mulle Kevin ja ütles, et ta tahab endale isiklikku Piiblit. Sama soov oli ka 9-aastasel Kristinil. Piibel sai kingitud Robinilegi. Mõne aja pärast järgnes veel üks telefonikõne – Kevin soovis saada ristitud! Ja mu tütar küsis, millal algab piiblikursus. Nii läbis kogu perekond pastor Olavi Lauri juhendamisel „Avasta kristlus“ kursuse ja kõik tegid otsuse saada Jumala lapseks.

Iga lapsevanem tunneb erilist rõõmu, kui nende perre sünnib laps. Õnnelikud on ka vanavanemad, lähedased. Nii on ka koguduses – rõõm on iga uue vastsündinu üle!

Kui läksin aastakümneid tagasi haiglasse oma kolmandat last sünnitama, oli mul suur soov saada poeg, sest peres kasvas juba kaks tütart. Tol ajal polnud ultraheliaparaate ja keegi ei teadnud ette, kes sünnib. Mäletan, et oli ilus päikseline augustikuu hommik. Arst tuli palatisse ja saatis mind sünnitustuppa ootama. Kui jäin üksi, langesin põlvedele voodi ette ja palvetasin: „Kallis Taevaisa, Sina tead, kes sünnib, aga ma soovin, et Sinu loodu saaks Sinu lapseks!“ Mu  poeg ristiti 33-aastaselt, 13 aastat tagasi. Tänu Jumalale – nüüd siis ka tütar ja tema pere!

Jumal kuuleb meie palveid, kes me vanematena siiralt ja südamest palume! Meie oma maise jõu ja tahtega oleme võimetud. Avame oma südame ja laseme Jumalal toimetada. Jumal vastab palvetele omal ajal!

Liia Tilk

___

2022. aasta suve hakul tekkis meil Kaie ja Rain Siimuga mõte minna üheks nädalavahetuseks koos nende laste ja veel mõnede noortega, kellel oli huvi Ilmutusraamatu vastu, kusagile linnast välja Ilmutuse raamatut uurima. Suvi möödus märkamatult ja me ei leidnudki sobivat nädalavahetust. Oktoobris tuletas Taevaisa mulle seda noorte uurimissoovi korduvalt meelde ja me leppisime Kaie ja Rainiga kokku, et uurime siis Ilmutusraamatut nende kodus. Hakkasime seal neljapäeviti kogunema ja kord-korralt lisandus noori ja ka vanemaid osavõtjaid.

Kui Ilmutusraamat oli läbi uuritud, tegid noored ettepaneku koguduse põhitõdesid uurida. Kuna meid oli palju, hakkasime kevadel kogunema meie eaka õe Silvi Randoja kodus, kus on ruumi rohkem kui Kaie-Raini kodus. Osa noortest tegi otsuse anda oma elu Jumalale ja eelmisel suvel toimuski ristimine. Peale põhitõdede uurimist jätkasime Taanieli raamatu uurimisega ja nüüd uurime koos Matteuse evangeeliumi. Mais-juunis otsustasid veel kolm noort oma elu  Jumalale anda (Oskar ristiti juunis) ning mõned valmistuvad minu teada veel ristimiseks. Martin Hendriku (paremal) ja Erik Joonase ristimine oli 25. mail.

Minul on õnn olnud pealt näha, kuidas armuline Jumal noorte südames tööd teeb, kuidas Ta palveid kuuleb ja kuidas noored oma sõpru ka Piiblit uurima kutsuvad. Selle grupi eripära seisneb selles, et ehkki oleme selle noortele suunanud, uurivad seal Piiblit ja palvetavad koos kaks-kolm põlvkonda ning kellelegi ei tundu imelik oma vanaema-vanaisaga ja isa-emaga koos palvetada või Piiblit uurida.  Seetõttu koguneb meid vahest päris suurel hulgal ja me oleme tänulikud, et Silvi ja tema tütrepere meid vastu võtavad. Silvi, kes oma tervisliku olukorra tõttu palju kirikusse ei saa,  tänab omakorda igal kogunemisel Jumalat, et tema kodus toimub Piibli uurimine.

Alles hiljuti uurisime teksti Matteuse evangeeliumi 16. peatükist, kus Peetrus vastab Jeesuse küsimusele „Keda teie mind ütlete olevat?“, öeldes:  „Sina oled Kristus, elava Jumala Poeg!“ Ja Jeesus ütleb selle peale: „Õnnis oled sa, Siimon, Joona poeg, sest liha ja veri ei ole sulle seda ilmutanud, vaid mu Isa, kes on taevas.“ (Mt 16:15–17) Samuti on iga inimesega siin maal. Kui me jõuame arusaamisele, et Jeesus on meie Päästja, et Tema on elava Jumala Poeg ja meie tahame nüüdsest Temaga koos edasi minna, siis ei ole liha ja veri, st ükski inimene, seda meile ilmutanud, vaid meie Taevane Isa. 

Kuulugu kogu tänu ja au meie heale Taevasele Isale, kes kuuleb palveid ja teeb inimeste südames tööd ja neid pääste juurde juhatab!

Eha Lobjakas

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat