Adventkogudus Lõuna-Ameerikas algatas emadele suunatud vägivalla vastase kampaania

Avaldatud 12.9.2023, allikas Adventist Review

Seitsmenda päeva adventistide kogudus Lõuna-Ameerikas korraldab igal aastal kampaania „Vaikuse murdmine“ (Breaking the Silence), et aidata ennetada erinevaid sõltuvusi ning nende vastu võidelda. Sel aastal valisid juhid kampaania teemaks emadusega seonduva vägivalla, kampaania algas 26. augustil Argentiinas, Boliivias, Brasiilias, Tšiilis, Ecuadoris, Paraguays, Peruus ja Uruguays ning jätkub kogu aasta vältel.

Algatuse esimesel päeval kutsusid kohalikud kogudused ja koolid avatud loengutele. Naisteteenistus jagas teavet ja vahendeid ning eksperdid andsid juhiseid sünnitusvägivalla, pereplaneerimise, raseduse ja emaduse ajal tekkivate emotsioonide juhtimise, ema enesehoolduse ja enesehinnangu, tugivõrgustiku tähtsuse ning vanemate omavahelise vastutuse jagamise kohta.

„Eesmärk oli tuvastada, ennetada ja ületada naiste vastu suunatud vägivalda raseduse ja sünnituse ajal," ütlesid juhid.

Brasiilia Amazonase osariigis Manausis korraldas kohalik adventkogudus beebipeo, kus lapseootel emadele jagati kingitusi. Välja loositi tasuta fotosessioon. „Ma olen alati tahtnud selliseid fotosid," ütles üliõpilane Samara Melo, „aga ma ei ole saanud seda endale lubada. Ma olen nii elevil ja üllatunud sellest, et inimesed jagasid mulle nii palju armastust."

Ürituse korraldaja Kellem Albuquerque ütles, et nende „eesmärk oli anda naistele teavet raseduse ja vägivalla kohta emaduse kontekstis. Nad said vahendeid, mida koju kaasa võtta, ja me loodame, et nad saavad nautida rahulikku rasedust ja sünnitust."

Sellele teemale püüti tõmmata kogu piirkonna tähelepanu. Lisaks paraadidele külastasid ürituse korraldajad haiglaid ja pakkusid tasuta loenguid, kus selgitati rasedate naiste õigusi vastavalt piirkondlikele ja riiklikele seadustele.

São Paulos marssis üle 15 000 inimese linna peatänaval, et juhtida tähelepanu rasedate vastu suunatud vägivallale. Marsi korraldas Kesk-Brasiilia liidu naisteteenistus. Osalesid ka kogudusejuhid ja valitsusametnikud.

Algatuse eestvedajad selgitasid teema olulisust. Lapse saamine on ainulaadne ja enamik paare ootab seda väga, rõhutasid naisteteenistuse juhid. Mõnikord varjutavad seda, mis peaks olema õnnelik hetk, aga mitmesugused naiste vastu suunatud kuritarvitused raseduse, sünnituse või sünnitusjärgsel perioodil.

Raseduse ja sünnituse ajal on sünnitusvägivald kahjuks sagedasem, kui inimesed arvata oskavad. See mõiste (sünnitusvägivald) viitab kuritarvitustele, mida mõned tervishoiutöötajad kasutavad naiste hooldamisel raseduse eri etappides ja raseduse esimestel kuudel. Ebainimlik hooldus, mis võib hõlmata füüsilist, psühholoogilist, seksuaalset vägivalda või isegi mittevajalike protseduuride tegemist või protseduure ilma patsiendi nõusolekuta, võib vigastada naise autonoomiat, tekitada tarbetuid kannatusi ja põhjustada tõsiseid psühholoogilisi ja isegi füüsilisi tagajärgi.

Kui partner ei toeta värsket ema või ei aita vastsündinu hooldamisel ja majapidamistöödes või kommenteerib naise füüsilist vormi või seda, kuidas ta lapse eest hoolitseb, tekitab see tõsiseid emotsionaalseid probleeme, mis võivad viia sünnitusjärgse depressioonini, see on seisund, mis mõjutab peaaegu poolt emadest.

„Nendele juhtudele lisandub füüsiline vägivald, mida naised võivad raseduse ajal kogeda. 2023. aasta kampaania keskendub mitmele neist probleemidest, et suurendada avalikkuse teadlikkust ning ennetada emadusvägivalda ja võidelda selle vastu," ütlesid kampaania juhid.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat