PK töökoosoleku kolmas päev: Karin Milleri märkmeid

Avaldatud 9.6.2022

Kuna valdava osa kolmandast päevast veetsin Trans-Euroopa divisjoni (TED) valimiskomisjonis, siis on selle päeva märkmed sisu osas üsna põgusad. Räägin ehk veidi valimiskomisjoni moodustamisest.

Töökoosolekul on kahte sorti valmiskomisjone: peakonverentsi (PK) valimiskomisjoni, mis tegi tööd juba töökoosoleku algusest ja nimetas nende päevade jooksul kandidaadid peakonverentsi juhtide, asejuhtide ja tööharude juhtide kohtadele. Kogu lugupidamine PK valimiskomijsoni liikmete vastu, sest nad kogunesid iga päev väga varakult ja lõpetasid hilja ning nii palju, kui ma selle liikmetelt kuulsin, ei olnud neil isegi lõunapause, arutelud jätkusid ka lõuna- ja õhtusöögi ajal, et jõuda selle mahuka tööga valmis. Teine valimiskomisjon, kuhu ka mind TED-i delegaatide poolt valiti, kogunes siis, kui peakonverentsi valimiskomisjoni töö oli suures osas lõppenud ning meie ülesandeks oli leida kandidaadid TEDi presidendi, peasekretäri ja laekuri kohtadele. Võin öelda, et see oli väga intensiivne töö, kuid olen tänulik Jumalale selle eest, et seda tööd tegi valimiskomisjon üksmeeles, alandlikkuses, koostöös ja tõsises palvemeeles Jumala tarkust paludes. 

Ja tulemust Te ilmselt juba teate: Trans-Euroopa divisjonil on uus juht – dr Daniel Duda, keda paljud ilmselt tunnevad kui divisjoni haridusvaldkonna juhti ning Newboldi kolledži tunnustatud õppejõudu. See muutus tuli paljudele muidugi üllatusena, mis minu jaoks näitab seda, et Jumala juhtimisele alludes ei tea kunagi, mis üllatusi Tal varuks on.

Peale presidendinominatsiooni peasaali tagasi jõudes kuulsin, et vahepeal oli töökoosolekul päris intensiivne töö käinud mitmete sisuliste punktide osas ning toimunud ka kõva arutelu. Üks sisulisemaid arutelusid, mille serva ka mina hetkeks nägin, oli koguduse käsiraamatu muudatuse osas, millega taheti sisse lülitada võimalust PK nõukogust välja arvata inimesi kriminaalkaristuse korral. Kuid muuhulgas, ja suuremat tähelepanu sellele pööramata, andis selle punkti  laiendamine võimaluse PK nõukogust välja arvata ka kohalike liitude juhid allumatuse tõttu ülemaailmsele kogudusele. Ma nüüd muidugi väga tugevalt lihtsustan nii punkti sisu kui arutelu, aga kes soovib, saab selle 207. punkti ka materjalidest üle vaadata. Võite arvata, et see tekitas tugevaid emotsioone just meie maailmanurgas, kus allumatuteks liitudeks peetakse neid, kes ei ordineeri lisaks naistele ka mehi. 

Nii palju, kui ma kolmandal päeval peasaalis sain olla, tundus mulle, et mitmed väljapakutud muudatused tugevdasid peakonverentsi positsiooni liitude vastu ehk siis mitmed muudatused andsid peakonverentsile volitusi juurde. Teine, veidi kahetsusväärne arusaam, mis mul kolmandaks päevaks settinud oli, on see, et vaatamata paljudele sisulistele sõnavõttudele kipuvad delegaadid valdavalt muudatusettepanekute poolt hääletama. See on pannud mind revideerima oma arusaama ja tegelikult ka ümber hindama varasemate hääletuste tulemusi. On näha, et kui delegaadid tõesti on millegi poolt, siis on selle punkti poolhäälteenamus  94–98 % kanti. Ja kui on põhjendatud arutelud mõne muudatuse vajalikkuse ja sisu osas, siis langeb poolthäälte protsent alla 90%, nii et iga hääletus, kus poolthääli on 80% kandis või isegi veel vähem, näitab üsna sisulisi vastuolusid siin saalis. Nii et neid punkte tasub tähele panna, sest kui jätta kõrvale see, et delegaadid on väsinud ja ilmselt suurem osa neist, kui tahaks tunnistada, hääletab “jah” seepärast, et diskussioon lõpetada ja edasi liikuda, on 300–400 inimese vastuhääl saalist indikatsioon sellest, et teema vajab sisulist arutelu, sest vastuolud on selgelt olemas ja need on sisulised.

Nende mõtetega läksin eile tagasi TEDi valimiskomisjoni ja naasime hiljem peasekretäri ja laekuri nimedega, mille tulemusel on divisjonil uus peasekretär Robert Csizmadia, senine Duna liidu (Ungaris) esimees (kes on saanud seal vaid aastakese ametis olla) ning laekurina jätkab senine divisjoni laekur Nenad Jepuranovic. Jumal andku neist igaühele tarkust ja juhtigu neid.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat