Peakonverentsi (PK) töökoosolek on ligipääsetav ka erivajadustega inimestele

Avaldatud 10.5.2022, allikas Adventist Review

Adventist Possibility Ministries (APM) kutsub teemal "Mõtle teistmoodi. Mõtle võimaluste peale" ellu uusi algatusi, et muuta 2022. aasta PK töökoosolek erivajadustega kogukondadele kättesaadavamaks kui kunagi varem.

Kuigi töökoosolek toimub 6.–11. juunini Ameerika ühendriikides Missouri osariigis St Louis'is asuvas America's Centeris, on sellel töökoosolekul tugev online-fookus: osalejad saavad koosolekuid vaadata otseülekandes ja vaadata virtuaalset näitust.

Tänu töökoosoleku suures osas digitaalsele formaadile on APM korraldanud Kahooti mänge, võrgustike loomise üritusi ja digitaalse stendi kohalike koguduste tarvis mõeldud ressurssidega. Hõlbustatud on veebiplatvormi uusi ligipääsetavusfunktsioone, et muuta navigeerimine kõigile külalistele võimalikult lihtsaks.

„Liiga kaua oleme mõelnud pigem puuduste kui võimaluste peale," ütles APMi meeskonna liige Larry Evans. „Me tahame muuta seda, kuidas me mõtleme mitte ainult neist, vaid ka iseendast ja teistest. 1,2 miljardit erivajadustega inimest, keda Adventist Possibility Ministries esindab, on umbes 15 protsenti maailma elanikkonnast. Me esindame maailma üht suurimat inimrühma."

APM korraldab 8. juunil kaks Kahoot-mängu, mis keskenduvad suuresti teadlikkusele erivajadustega inimestest. Võitjatele jagatakse auhindu. Mängude aegu saab vaadata tegevuskavast.

Igal töökoosoleku päeval on kaks veebipõhist võrgustikuvõimalust erinevate erivajadustega inimestele. Vaegkuuljatele on üks oma grupp, kus tegutsetakse viipekeeles, samas kui teised kohtuvad teistes gruppides. 

„Minule on see märk, et see virtuaalne üritus on koht, kus erivajadustega inimesi – kes võivad olla kõhklevad või ei saa reisida – saab kaasata ja toetada viisil, mida varem ei ole virtuaalses keskkonnas tehtud," ütles Aka.

Kuigi võrgustikuürituste teemat ja formaati alles kavandatakse, keskendutakse arutelu hõlbustamisel tõenäoliselt positiivsusele ja tänulikkusele. „Nagu ka nelipühi puhul tundub, et oli ühine keel, sest on üks motivatsioon tänulikkuse edastamiseks," ütles Evans. „Tänulikkus Jumalale selle eest, kes Ta on ja mida Ta teeb."

APMil on virtuaalses näitusesaalis oma stend, mis on täis materjale ja teavet igale seitsmele sektorile: abikaasa kaotusega seotud lein; pimedad ja vaegnägijad; hooldajad; kurdid ja vaegkuuljad; vaimne tervis ja heaolu; orvud ja haavatavad lapsed; ning füüsiline/liikumisega seotud tervis ja heaolu. 

Evansi sõnul on stendil küsimustik, mida kogudused üle maailma saavad kasutada, et hinnata oma ligipääsetavust – nii füüsilist kui ka suhtelist ligipääsetavust – ning samuti ristsõna ja muid tegevusi, et tõsta teadlikkust APMi seitsmest teenistusest. „Kohalik kogudus peab õppima elama koos erivajadustega inimestega," ütles ta.

PK töökoosolekul tehakse ettepanek koguduse käsiraamatu täiendamiseks, selle eesmärk on muuta Possibility Ministries kohaliku koguduse tasandil oluliseks. Selle hõlbustamiseks on APM teinud koostööd adventistliku õpikogukonnaga, et luua uus programm, mille eesmärk on koolitada kogudusi selles, kuidas muuta jumalateenistused ja muud üritused ligipääsetavamaks. 

Sel aastal on virtuaalse platvormi elemente täiustatud, et need sobiksid ka nägemis- ja kuulmispuudega või kognitiivse puudega külastajatele.

Konkreetsemalt on sel platvormil nüüd olemas

- sündmuste navigeerimine: kõik ekraanimenüüd on selgelt tähistatud funktsionaalsusega ning puuduvad hüpikaknad või ootamatud välgud või helid, mis külastajaid häiriksid;

- ja värvikontrast: kõiki virtuaalseid sündmusi saab kohandada, nii et kogu tekst oleks kergesti loetav.

- Samuti sisaldab see tähemärkide suurust: abistav tehnoloogia, mis võimaldab ekraanil kuvatava kirjasuuruse suurendamist või vähendamist;

- lehekülje märke: kõrvaklappide ikoon, millele klõpsates saavad nägemispuudega inimesed juurdepääsu teabele jutustuse kaudu, et saada täiesti kaasahaarav kogemus;

- ja veebiseminare, mille pealkirjad on olemas: suletud tekstide koostamise võimalused, et muuta veebis toimuvad üritused mugavamaks ja kõigile kättesaadavamaks.

„Minu arvates on väga oluline, et meil on need funktsioonid olemas," ütles Aka. „Pikka aega oleme tahtmatult marginaliseerinud seda potentsiaalselt haavatavat kogukonda selle tõttu, kuidas me asju esitleme. Uus formaat loob sellele kogukonnale esimese võimaluse täiel määral osaleda. See loob võrdsust, kogukonda ja võimalusi."

Kõigi koosolekute ja ürituste päevakava tuleb ajapikku. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat