Animafilm "Suur võitlus" pälvib filmifestivalidel palju tunnustust

Avaldatud 6.12.2021, allikas Adventist News Network

Delhi lühifilmide rahvusvahelisel filmifestivalil võitis parima animatsiooni Hope Channeli Rumeenia ja adventkoguduse koostöös valminud animafilm, mille keskmes on suur võitlus. Filmi eesmärk on tuua vaatajate ja otsijateni adventistide maailmavaade ja lõpuaja sõnum.

„Festivalile soovis saada 1300 filmi, millest valiti välja 50 filmi,“ sõnas Hoe Media Rumeenia direktor Attila Peli. „Ükskõik missugusele festivalile pääseda on väga keeruline, aga auhinna võitmine on veel keerulisem. Võita sügavalt kristliku filmiga ilmalik festival on peaaegu võimatu. Ma arvan, et sellepärast on antud saavutus suur ja ma tänan selle eest Jumalat.“

Alates Delhi võidust on film osalenud ka gruusia filmifestivalil, kus see pärjati parima animatsiooni tiitliga, ning Accolade filmivõistlusel, kus märgiti ära filmi helitöötlus.

„Ma olen väga rõõmus, et me oleme saanud auhindu ja neid võib veel tulla, kuid rohkem huvitab mind see, et saame need tiitlid oma filmi juures ära märkida, nii et inimesed teavad, et meie film on hea kvaliteediga ja väärt vaatamist. Meil ei ole muid eesmärke peale selle, et inimesed vaataksid meie filmi ja muudaksid oma arusaamu elust,“ selgitas Peli.

„Ma ei ole ise näinud ühtegi filmi, mille teema oleks suur võitlus, ka mitte adventistide produktsioonis, ent ometi on see adventteoloogia peamine teema! Ma ei teadnud, kuidas, aga teadsin, et ma tahan selle filmi teha,“ rääkis Peli.

Filmi meeskonda kuulus kolm illustraatorit, helitoimeaja ning toimetaja – koos asuti kirjuta stsenaariumi, mis filmi tegijate sõnul oli Jumalast inspireeritud.

„Meie stsenaarium sai valmis umbes nädalaga. Jumal inspireeris meid – kui ma nüüd seda teksti vaatan, siis ma ei tunne isegi enda osa seal ära!“ rääkis Peli. „Meie probleem oli see, et filmitegemine on väga kulukas ja meil oli väga väike eelarve, tegelikult ei olnud meil mingit eelarvet! Et rääkida ära suure võitluse keerukas lugu, selleks oleks vaja olnud Hollywoodi eelarvet, seega otsustasime animatsiooni kasuks.“

Film räägib suure võitluse narratiivi peategelase Samueli silme läbi – alates Lutsiferi langusest kuni Jeesuse teise tulemiseni. Samuel ja tema õde Naomi satuvad keerulisse olukorda, milles tema õe poiss-sõber teda pussitab. Poolteadvusel Samuel näeb haiglas olles nägemust taevast, Jeesusest ja Piibli olulistest tegelastest.

„Filmi keskmes on suur võitlus, aga me ei soovinud jääda üksnes selle juurde. Tahtsime võtta suure teema, mis ei ole tänapäeva noortele ehk nii oluline, ja siduda selle päris elu probleemidega. Film lõpeb sellega, kuidas Naomi peab langetama otsuse ja ma loodan, et see kiirgab ka igapäevaellu,“ jutustas Peli.

Film kestab 56 minutit ning selle eesmärk on juhtida noori kaevama Piiblis sügavamale ning tutvustada neile adventistide teoloogiat.

„Ellen White’i „Suur võitlus“ on erakordne raamat, kuid selles on mitusada lehekülge ja enamus noori ei ole kunagi oma elus nii palju lugenud. Kui sa annad neile raamatu, siis jooksevad nad vastupidises suunas, seega on neile vaja midagi, mida on kerge vaadata ja mis seda teemat tutvustab.“

Kuigi tegu on animatsiooniga, rõhutab Peli, et tegu ei ole lastefilmiga, kuna selles on kujutatud saatanat ja tema ingleid. See on suunatud 15–35-aastastele, kes esitavad olulisi küsimusi ja mõtlevad vaimsusele.

„Kui kogudus arvab, et noored ei ole vaimsusest huvitatud, siis see on viga,“ ütles Peli, innustades adventkogudust rohkem investeerima loomingulistesse projektidesse. „Nad on huvitatud, aga see sisu tuleb pakkuda viisil, mis neid mõjutab, mis tundub neile oluline. Kui kogudus hakkab mõistma loo väärtust, kuidas informatsioon meie meeltesse jõuab ja meid emotsionaalselt mõjutab, siis hakkab meie eelarves olema rohkem ressursse vaimulikult oluliste teemadega filmide tarvis.“

„Inimesed ei mõista meie maailma, kuna nad ei taju, et me osaleme suures vaimulikus sõjas. Kui sa seda mõistad, siis muutub sinu elu fookus. Sa muudad oma elu strateegia ümber.“

Peagi avaldatakse filmi ingliskeelne versioon. Rumeeniakeelset 7-osalist sarja saab vaadata siin.

Filmi ingliskeelne treiler:

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat