COVID-19 uus tüvi – mida peaksid teadma?

Avaldatud 13.1.2021, allikas Adventist Review

2020. aasta lõpus avastati koroonaviiruse uus tüvi, mis teeb murelikuks selles osas, mida uus tüvi võiks tähendada. Loma Linda ülikooli viirushaiguste arst Jonathan Arcobello on üks paljudest arstidest, kes töötavad selle nimel, et vastata uue viirustüvega seotud küsimustele.

„Inimesed mõtlevad sellele, kas muteerunud koroonaviirus on nakkavam ja kas vaktsiinid toimivad ka selle variandi suhtes ja mida peaksime tegema, et hoida end nakatumast,“ sõnas Arcobello.

Tema sõnul on vaja teada seda: viirused muteeruvad – muutuvad – kogu aeg. Mõned viirused muutuvad drastilisemalt ja kiiremini kui teised, rääkis Arcobello. „Ei ole mingi üllatus, et see viirus on muutunud.“ Viirus on muutunud mitu korda alates ajast, kui see 2019. aastal avastati. „Oluline on teada, et ennetusmeetmed on samad: pesta käsi, kanda maski ja kui tunned end haigena, siis hoida teistest eemale.“

Esialgne analüüs näitab, et uus viirustüvi on nakkavam, ent mitte surmavam. Uus viirustüvi levib kergemini ja kiiremini kui teised tüved. Nakkavama viirustüve rakkudes on valguogad, mis kinnituvad kergemini inimese ninarakkude külge.

„Vaatamata muteerunud viiruse suuremale nakkavusele ei ole meil veel tõendust, et see oleks ohtlikum või et see kutsuks esile tõsisemaid reaktsioone,“ selgitas Arcobello. Viirus ei ole muutunud tugevamaks ega surmavamaks, kuid see on kohanenud ning muutunud seega kergemini edasiantavaks.

Mutatsioonid muudavad viiruse genoomi, ent Arcobello sõnul toimib vaktsiin ka uue tüve puhul. „Teadlased ja uuringute läbiviijad jälgivad viiruse mutatsioone, et täiustada testimist ning vaktsiine,“ lisas ta.

Algupärane artikkel on Adventist Review kodulehel. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat