Ted Wilsoni uusaastatervitus: Ma soovin, et sul oleks sel uuel aastal õnnelik, tervislik ja ülikülluslik elu!

Avaldatud 8.1.2021, allikas Adventist Review

Kõigile meeldivad uued algused, eriti pärast selliseid raskusi, millega seisime silmitsi aastal 2020! Ja kuigi me ei tea päris kindlalt, mida toob uus aasta, võime olla kindlad, et Jumal teab ja me võime tunda end turvaliselt Temas, kui usaldame ja järgime Jeesust ka 2021. aastal.

Uus aasta on and – võimalus uueks alguseks. See on aeg proovida uusi asju, muuta vanu harjumusi ja teha paremaid valikuid, eriti neid, mis puudutavad tervist – nii füüsilist kui vaimset.

Seitsmenda päeva adventistidena oleme juba pikka aega olnud tuttavad Ellen White’i kirjutatuga vaimu ja keha seose kohta. 1875. aastal kirjutas Ellen White: „Meie vaimu ja keha vahel on salapärane ja imeline seos. Need reageerivad teineteisele. Meie elu esimene uurimisküsimus peab olema hoida oma keha tervislikus seisukorras, arendada selle jõudu, nii et iga selle masinavärgi osa töötaks harmooniliselt. Oma keha unarusse jätmine tähendab vaimu unarusse jätmist. Kui Jumala lastel on haige keha või kängu jäänud vaim, ei too see au Temale.“ (Tunnistused kogudusele, vol 3, lk 485, 486)

Adventistlikud terviseharjumused on märkimist leidnud kõikjal maailmas ning uuringute järgi lisab selliste harjumuste nagu taimetoit, regulaarne füüsiline trenn, hoidumine sellistest kahjulikest ainetest nagu alkohol ja tubakas meie elueale mitu aastat.

Hea algus võib panna tervislikele harjumustele pikaajalise aluse. Olen õnnelik, et minu vanemad olid tervisliku elustiili järgimisel väga hoolikad. Ma olen kogu elu olnud taimetoitlane. Vesi, puhkus ja füüsiline koormus olid meie kodus olulised märksõnad.

Ma usun, et vanemate tervislik eluviis on olulise tähtsusega. See annab aluse laste harjumustele, mis kestavad kogu elu. Oluline pole üksnes juhiste andmine, veelgi tähtsam on igapäevane ja praktiline eeskuju, millel on veel tugevam mõju. Vanemad, teie mõju lastele on äärmiselt suur.

Olen kogu elu jooksul praktiseerinud lapsepõlves õpitut. Mul ei ole olnud probleemi taimetoiduga – uurimused on näidanud, et selline toiduvalik annab suurema füüsilise vastupidavuse ja vähendab oluliselt südamehaiguste ja infarkti riski.

Nancy on suurepärane kokk ning leidnud erinevaid viise, kuidas taimetoidul põhinevast maitsvaid toite valmistada.

Füüsilise koormusena naudin väga kõndimist ja püüan iga päev kõndida vähemalt kolm kilomeetrit. Kuigi kõndimine võtab rohkem aega kui jooksmine või rattasõit, on see kerge ja kõndides panen enda ümber tähele imelisi asju. Lisaks sellele saab kõndides kuulata audiopiiblit või prohvetliku vaimuanni poolt inspireeritud innustavaid tekste. Et selliste pühendus- ning treeninguaegade jaoks aega leida, tuleb seda tervisliku ning hea elu nimel planeerida.

Veel üks tervisliku eluviisi oluline osa on uni. Arstid soovitavad täiskasvanutele 7–9 tundi und igal ööl, lapsed ja teismelised vajavad uneaega enamgi. Piisav unetundide arv annab tervisele palju eeliseid, see tugevdab meie immuunsüsteemi ning aitab selgelt mõelda. Kui me ei saa und piisavalt, mõjutab see meid negatiivsel tervist kahjustaval moel. On äärmiselt oluline, et saaksime piisaval hulgal puhkust ja und.

Veel üks viis tervena püsida on juua palju vett – vähemalt 8–10 klaasi päevas. Puhas vesi on hämmastavalt värskendav ja annab lisaenergiat! Hea tervise seisukohast on samuti tähtis viibida värskes õhus ja päikesevalguse käes. Isegi kui õues on külm, saab end soojalt riidesse panna ning minna kergele jalutuskäigule või võtta ette muid õuetegevusi.

Kristuse järgijatena on meile oluline valida hoolega, mida me sööme ja joome, võtta aega treeninguks ning juua piisavalt vett, tagada see, et me saaksime puhata; samuti peame tähele panema, kuidas vaatame iga päev Kristusele toetudes elu üldiselt.

On huvitav täheldada, kuidas elu vaimsed ja füüsilised aspektid on omavahel nõnda põimunud. 1Kr 6:19, 20 tuletab meile seda meelde: „Või kas te ei tea, et teie ihu on teis oleva Püha Vaimu tempel, kelle te olete saanud Jumalalt, ning et teie ei ole iseenese päralt? Sest te olete kallilt ostetud. Austage siis Jumalat oma ihus!” Ma julgustan teid lugema Jumala Sõna ning nägema, kui palju terviseõnnistusi Pühakirjas on. Samuti julgustan teid lugema Ellen White’i tervise- ja toitumisalaseid raamatuid (neid saab inglise keeles alla laadida aadressil egwwritings.org, eestikeelseid raamatuid saab kohaliku koguduse raamatukogust, raamatuletist või e-poest).

Allutades end Issandale ja järgides Tema tervisenõu, mis on antud Piiblis ja prohvetlikult kuulutamise vaimuanni kaudu, muutume tervislikumaks, õnnelikumaks ja pühamaks – kõike seda Jeesuse Kristuse väes ja armus. Lahus Temast ei ole miski sellest võimalik. Kuid Jumal lisab oma imelisi õnnistusi, kui sa palud Temalt abi elada tervislikult, nautida elu selle täiuses. Jeesus ütles Jh 10:10: „Mina olen tulnud, et neil oleks elu, ja oleks seda ülirohkesti.”

Ma soovin, et sul oleks sel uuel aastal õnnelik, tervislik ja ülikülluslik elu!

Palvetame koos. Meie taevane Isa, me täname nende imeliste juhtnööride eest, mis meile Piiblis ja prohvetlikult kuulutamise vaimuanni kaudu tervisliku elu kohta on antud, et meie vaim ja keha on nii imelisel moel kokku sõlmitud ja et me sööksime korralikult, jooksime piisavalt ning teeksime trenni ja hoiaksime oma keha heas korras, andes sellele piisavalt puhkust ja usaldades kõik asjad Sinu kätte. Issand, õnnista meid selle uue aasta lävel, anna meile arusaamist oma missioonist ja nägemusest meie elus, kui me aitame inimestel keskenduda Ilmutusraamatu 14. peatüki kolme ingli kuulutusele, mille keskmes on Kristus ja Tema õigus. Aita meil tõmmata inimesi tõelise Jumala kummardamise juurde ning aidata neil valmistuda Jeesuse armus ja Püha Vaimu väes Kristuse teiseks tulemiseks. Me täname, et sa kuuled meid ja et sa õnnistad meid sellel 2021. aastal. Me palume seda Jeesuse nimel. Aamen!

Algupärane tekst on Adventist Review kodulehel. 

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat