Teleseriaal jutustab loo sellest, kuidas evangeelium maoorideni jõudis

Avaldatud 17.12.2020, allikas Adventist News Network

Umbes 50 vabatahtlikku on abistanud telesaate „Te Harinui“ loomisel. Saade räägib sellest, kuidas evangeelium jõudis Uus-Meremaa maoorideni.

Filmimist alustati 2020. aasta alguses, protsess sai alguse 2019. aasta jõulude ajal Ilami adventkoguduses, kus esitati kristluse jõudmist Uus-Meremaale.

„Me oleme omalt poolt kõik teinud!“ ütles filmi produtsent, Ilami koguduse liige Gina Taggart. „Meie meeskonnas oli palju andekaid inimesi: suurepärased lauljad ja laulukirjutajad, kostüümikunstnikud, muusikud, tehnikameeskond ja näitlejad. Paljud adventistid kogu piirkonnas olid selle projektiga tihedasti seotud.“

„Te Harinui“ räägib loo sõprusest kahe juhi, maoori Ruatara ja reverend Samuel Marsdeni vahel. Tegevus toimub Austraalias Port Jacksonis. Nad kohtuvad laeval ja nende vahel areneb tugev sõprus. Ruatara oli väga haige ning Marsden ja tema pere hoolitsesid tema eest, nii et ta tervis taastus.

Saabunud Port Jacksoni sadamasse, kutsus Marsden Ruatara oma farmi elama. Noormees sai üsna pea põllumajanduses väga osavaks ning soovis kodumaale naastes arendada sealset viljakasvatust.

Ruatara osales Marsdeni koguduse jumalateenistustel, kus sai tundma religiooni hüvesid ja õppis, et andestus ja rahu on paremad kui tema rahva kombed (utu) kodus. Utu järgi oli hinnas kättemaks, mis tingis sagedasi sõjapidamisi.

Ruatara ja Marsdeni sõprus oli evangeeliumi jõudmisel maoorideni olulise tähtsusega, kuna avas ukse kristlusele. Ruatara palus Marsdeni, et see saadaks Uus-Meremaale misjonäre. Marsden vastas sellele kutsele ning saabus ise Uus-Meremaa rannikule 23. detsembril 1814. Ta jutlustas sel jõuluajal, lugedes Luuka 2:10, milles kirjeldatakse Kristuse sünnist tõusnud rõõmu ehk Te Harinui’d.

„Te Harinui“ kajastab selle päeva tulemusi – järgmise paari aastakümnega toimus maoori rahva seas paradigma muutus. 1840ndateks aastateks oli maooride seas palju kristlasi ja paljudest omakorda said misjonärid – maoorid õpetasid maooridele evangeeliumi.

Saate jutustajaks on kuia (maoori vanaema) ja noor nais-mihinare (misjonär), kelle kaudu lugu avaneb. Dialoogi pikitud laulud ja läbimängitud stseenid aitavad lugu illustreerida.

„Meie koguduse meeskonnal oli seda tööd tehes väga tore koos aega veeta,“ ütles Taggart. „On imeline, kuidas millegi sellise tegemine toob inimesed kokku, see on sisemisjoni projekt, aga ka väljapoole suunatud misjoniprojekt. Kõik on olnud väga innukad ja abivalmis. Kõigile, kes on olnud projektiga kaasatud, on see olnud suur õnnistus.“

„Te Harinui“ filmiti ja toimetati stuudios Revelation 18 Media ning see jõuab eetrisse jõulunädalal.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat