Aleksandr Tsugai: Suured asjad saavad alguse suhtest Jumalaga

Avaldatud 25.5.2019, autor Helis Rosin, allikas Meie Aeg

Neli aastat tagasi alustas Eesti liidus tööd Aleksandr Tsugai, kes varem, Rootsis elades teenis leiba ehitusvaldkonnas. Aleksandri esimeseks tööpõlluks sai Tallinn, sealt edasi suundus ta Jõhvi. Helis Rosin uuriski Aleksandrilt elu ja tegemiste kohta Ida-Virumaal.

Käesoleva aasta veebruarist alates täidad AKELis noortejuhi ülesandeid, oma plaanidest rääkisid ka advent.ee uudisloos. Kui vaatad ajas tagasi, siis milline noorteüritus/ettevõtmine on sinu kui osaleja jaoks meeldejäävaim olnud? Miks?

Kõige meeldejäävam on minu jaoks olnud PPP ehk piibli- ja pallipäev. See on alati olnud kaua oodatud üritus vene noorte jaoks. Selle üritusega on seotud väga palju mälestusi. Sellest, kui me esimest korda sinna läksime, on jäänud ka pilt. See oli äkki aastal 1999 Elvas. Viimast korda osalesin sellel üritusel vist aastal 2009 Kuressaares.

Viimased aastad oled töötanud Jõhvis, kus asub Eesti uusim ja ka üks suuremaid adventkoguduse kirikuhooneid. Millised tegevused Jõhvi kogudusehoones toimuvad nädala jooksul?

Kolm päeva nädalas pakume inimestele võimalust leida endale uusi riideid ja muid asju. Igal esmaspäeval toimub piiblitund vene keeles. Mitu aastat järjest on olnud ka eestikeelne piiblitund kord nädalas. Esmaspäevast reedeni on meil majas üürnikud, kes õpivad keelt või omandavad arvutioskusi.

Mitmel pool Eestis on saanud populaarseks kodukohvikute päev, millest võtavad osa ka mitmed adventkogudused. See annab võimaluse kutsuda inimesi oma hoovi, pakkuda maitsvaid toite ning tutvustada erinevate tegevuste ja kirjanduse abil ka adventkogudust. Kas Jõhvi kogudusel on ka mõni sündmus, mille kaudu püütakse kohalike inimesteni jõuda?

Oleme mitu aastat järjest võtnud osa alliansspalvenädalast. Sel aastal selle ürituse raames oli meie koguduses võimalik kuulda kolme ingli sõnumit.

Milliseid plaane olete kogudusega käesolevaks aastaks teinud?

Sel aastal planeerime koguduse suvelaagrit. Jõhvi vallavalitsus kutsub kirikuid üles koos korraldama linna perepäeva. Planeerime tugevdada lastetööd, kuna koguduses on üsna palju lapsi. See sisaldaks rajaleidjate tööd, lastematkasid, väljasõite ja muud.

Kui lihtne või keeruline on Jõhvis usu-teemaga inimesi kõnetada?

Linn on suhteliselt väike ja paljud juba kuuluvad kuskile kogudusse ja usuvad Jumalasse. Kuid me usume ja loodame, et rõhutades just adventkoguduse sõnumit, tervitame tulevikus veel palju uusi liikmeid meie koguduses.

Kirjelda, millised näevad välja sinu hingamispäevad.

Reedeõhtune traditsioon meie peres ei ole veel välja kujunenud, praegu see sõltub paljuski meie lapsest. Laupäeval ärkan alati väga vara hommikul ja õhtuid püüan veeta perega. Tavaliselt kasutame seda aega, et jalutada looduses.

Kui hingamispäeval Jõhvi sõita ja jumalateenistusele tulla, siis mis külastajat ees ootab?

Hingamispäevakool algab kell 10:00. Jumalateenistus algab kell 11:15 ja sisaldab lastejuttu, eestpalveid, üldlaule ja jutlust. Laulude sõnu näitame seinale ja samal ajal on võimalus kasutada ka laulikut “Гимны Надежды”. Mitu korda kuus korraldame ka ühislõunaid.

Jõhvi ümbruses, Soome lahe ääres, on mitmeid looduskauneid kohti. Kas mõnikord teete ka kogudusega väljasõite loodusesse?

Suvel korraldame ühe laupäeva koos jumalateenistusega Niinsaare puhkekeskuses. Noored pered alati ühinevad laupäeviti ja veedavad koos laupäeva õhtuid looduses. Oleme korraldanud ka Toila pargis laupäeva õhtuid, sinna on väga mugav minna bussiga, sest transport on kohalike elanike jaoks tasuta.

Jõhvi koguduse juurde kuulub ka Kiviõli grupp, kahte linna eraldab 35 kilomeetrit. Elanikkonna järgi vaadatuna on huvitav asjaolu see, et Kiviõli on isegi suurem kui Jõhvi linn. 

Kus Kiviõli grupp koguneb ja kellest peamiselt koosneb?

Minu teada on Kiviõli grupp oma ametliku staatuse ammu kaotanud, kuid ma siiski külastan regulaarselt seda linna ja meie koguduse liikmeid. Jumalateenistused Kiviõlis toimuvad kokkuleppel inimestega, kuna mõned ei saa tervislikel põhjustel mõnikord tulla. Meie liikmed Kiviõlis on alati olnud väga tublid hooldekodude külastamises. Mõned liikmed külastavad hooldekodusid igal laupäeval.

Sul on lõpetamisel Kõrgem Usuteaduslik Seminar. Mis teemal oma lõputöö kirjutad?

Teema ei ole veel lõplikult sõnastatud, kuid mõte on kirjutada pastoraalsest teenimistööst.

Mis inspireeris just sel teemal lõputööd kirjutama?

Mulle pakkus huvi küsimus: kui erinevalt meie pastorid ja koguduse­liikmed näevad pastoraalset tööd.

Mida pead ise kõige olulisemaks pastoraalse töö juures?

Kõige olulisemaks pean suhtlemist Jumalaga, Piibli lugemise ja palve kaudu saavad alguse kõige suuremad asjad.

Enne pastoraalset tööd teenisid leiba ehitajana. Eesti adventkoguduse ajaloost on teada veel selliseid mehi, kes töötasid enne pastoriks saamist ehitajana. Mis oli sinu jaoks kõige kaalukam argument tegevusvaldkonna muutmisel?

Tol korral ei olnud küsimus tegevusvaldkonna muutmises, vaid ma otsustasin, et naasen kodumaale, et oma õpinguid alustada. Pakkumine tulla liitu tööle tuli pool aastat peale seda ja tundus juba loogiliselt mõistlik siduda teooria praktikaga.  

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat