Peakoosolek 2007: KOMMUNIKATSIOONIOSAKONNA ARUANNE

Avaldatud 7.6.2007, autor Lauri Beekmann

Adventistide Koguduste Eesti Liidu Kommunikatsiooniosakonna töö sai taastatud peale mõningast vaikelu 2006. aasta augustis, kui Liidu esimees Tõnu Jugar tegi Lauri Beekmannile ettepaneku hakata kommunikatsiooni osakonda juhtima. Liidu Nõukogu oli seadnud üheks arengu prioriteediks kommunikatsioonitöö.

1. Internet
Ametlik kodulehekülg www.advent.ee on läbi tegemas mitmeid uuendusi. Arendanud oleme uudiste avaldamist. Nii kodumaiseid kui ka ülemaailmse koguduse uudiseid. Kodulehe aktiviseerumine väljendub ka statistikast. 2006. aasta juuni kuus oli päevas 6700 lehekülje külastust. 2007. aasta märtsis aga oli see arv juba 28200 http://www.advent.ee/stats/

AKEL-i foorum on jätkuvalt aktiivseim kristlik foorum Eestis. Liikmeid on üle 800, kes on edastanud üle 55000 sõnumi.

Plaanis on osta oma server ning välja arendada uus kodulehekülg koos Eestikeesel wikipediaga. Interneti keskkonna arendamist on aastaid juhtinud Indrek Ploompuu.

2. Uudised
Kohalike koguduste uudisevoog aeglaselt kasvab. Üheks probleemiks on kindlasti kohalike koguduste suhteliselt väike aktiivsus. Sageli puudub materjal millest kirjutada. „Uudisekünnist” ületavat on vähe. Oleme võtnud suuna kiriku ja ühiskonna suhte avardamiseks.

2007. aasta keskmes on olnud Meie Aja aastateemaga seotult heategevus ja laste olukord Eestis. Mitmed kogudused on loonud sidemeid piirkonnas asuva lasteasutusega.

3. Avalikud suhted
2006. aasta 11. novembril kohtus EV president Toomas Hendrik Ilves Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute esindajatega. Meie kogudust esindas pastor Aarne Kriisk.

Meie suhtlemine riigiga toimub valdavalt läbi Eesti Kirikute Nõukogu ja see valdkond on stabiilne.

2006. novembris korraldas Eesti Piibliselts Piiblipäeva, kuhu kutsuti erinevate kirikute juhte rääkima Piibli rollist ühiskonnas. Tõnu Jugar palus mul kommunikatsiooni juhina seal AKEL-it esindada.

Püüan edendada meie koguduse tegevust ja suhteid erinevates kirikutevahelistes kontekstides. Töötan Pereraadios, kus sageli on saate teemadeks meie koguduse üritused ja külalisteks meie koguduse liikmed. Toimetan kristlikku uudisteportaali Kompass, kus meie uudised sageli ilmuvad. Olen Avatud Piibli Ühingu juhatuse liige ning püüan kaasata adventiste kristlikes raadiotes ilmuva Piiblivõtme valmistamises.

5. Raadio töö
Juba sai mainitud Pereraadio tööd. Pereraadiol on ka venekeelne programm, mille üheks esimeseks iganädalaseks saateks oli meie koguduse venekeelne saade „Lootuse hääl” („Voice of Hope”). Daniil Rebandi ametist lahkumisega seoses on selle saate edastamine katkenud. Põhjus ei ole olnud raadiopoolne.

Eesti Raadios osalevad meie pastorid ja koguduseliikmed umbes 4-6 korral aastas nädalaste hommikupalvuste tegemises. Seda koordineerib Eesti Kirikute Nõukogu. Käesoleva aasta sees on mitmed meie pastorid pidanud hommikupalvusi ka Pereraadios.

6. Aasta teema
2007. aastal on AKEL võtnud aasta teemaks „Lapsed – Jumala kingitus“. Aasta teema eesmärgiks oli luua tihedamat sidet koguduse ja ühiskonna vahel. Ajakiri Meie Aeg tutvustab igas numbris ühte lastekodu Eesti mingis piirkonnas. Sihiks on aktiviseerida adventkoguduse liikmeid ja Meie Aja lugejaid lastekodulaste ja lastekodude praktilisele aitamisele. Iga lastekodu on mingi koguduse piirkonnas, kus võib tekkida koguduse ja lasteasutuse pikemaajalisem kontakt.

Heategevus on kõige arusaadavam kommunikatsioonivahend, millest inimesed selgelt aru saavad. Elame ajastul, kus kristlik sõnum teoorias jääb arusaamatuks ja vajab praktilist selgitust. Kommunikatsiooni osakonna eesmärgiks on luua see ühenduslüli koguduse ja seda ümbritseva ühiskonna vahele.

7. Meie Aeg
Ajakiri Meie Aeg on ilmunud stabiilselt kogu möödunud perioodi. Ajakirja tiraaz on järjepidevalt umbes 470 eksemplari. Kaastööliste arv on pidevalt kasvanud. 2007. aastal on ajakirja teemaks „Lapsed – Jumala kingitus“.

6. Tulevikuplaanid
Üheks kommunikatsioonitöö tähelepanu keskpunktiks on kindlasti koguduse ja ühiskonna suhted. Meie ühendus ümbritseva kogukonnaga on väga nõrk.

Olen suhelnud meie koguduse liikmetega, kuid ka teiste koguduste esindajatega ning ka sekulaarse kogukonna liikmetega ja püüdnud uurida, mida inimesed arvavad meie kogudusest ja millist sõnumit me oleme, tahtlikult või tahtmatult, neile edastanud.

Meie liikmetelt olen ka uurinud, et mis on nende meelest meie koguduse sõnumiks ühiskonnale. See on osutunud keerulisemaks küsimuseks kui ta esialgu paistab. Peame endale tunnistama, et me elame ajal, mil inimesed ei hooli meie doktriinidest ja tõekspidamistest. Kuid kas meie suhtlemine nendega lõpebki siia?

Tagasiside sekulaarse ühiskonna liikmetelt toob esile, et nende peamine ootus on seotud heategevuse teostamisega. See on praktiliselt ainus asi, mida nad suudavad meiega seoses mõista. Muidu jääme neile liiga müstilisteks.

Ülemaailmse adventkiriku president pastor Jan Paulsen keskendub sageli oma kirjutistes heategevuse tähtsusel. Üks tema lemmikteemadeks on osutunud mõte, et adventistid peavad enam muretsema teiste inimeste elukvaliteedi pärast.

See on meie jaoks kindlasti väga suur väljakutse. Me oleme väike kristlik osaduskond, kuid samas on meil ressursse, mida saaksime otstarbekamalt kasutada. Heategevus kogudustes peaks olema organiseeritud ja sellele tuleb ka motiveerida (ei pea siin silmas rahalist tasu vaid ühiskondlike vajaduste esitlemist). Üheks kommunikatsiooni osakonna edaspidisteks ülesanneteks peakski olema nende teemade ja valdkondade kogudustele tutvustamine, kus meie saaksime kaasa aidata ja midagi ühiskonnale pakkuda. Läbi selle võime tõlkida evangeeliumi inimestele arusaadavasse keelde.

Meie pikaajaliseks eesmärgiks peaks olema arendada igas koguduses otsene ühenduslüli kohaliku kogukonnaga.

AKELi kommunikatsiooniosakonna juht
Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat