Liidu 39. peakoosoleku teine tööpäev

Avaldatud 12.6.2016, allikas Meie Aeg

Pühapäeval, 12. juunil oli Tartus liidu 39. peakoosoleku teine töökoosolekupäev, mille eesmärk oli moodustada töökomisjonid, valida uusi ametnikke, seada sihte järgmiseks kolmeaastaseks tööperioodiks ning arutleda kogudusetööga seonduva üle.

Hommik algas ülistusega perekond Toome eestvedamisel, klaveril Aita Kaaver, sellele järgnes palvus, mille pidas Aleksandr Tsugai, toetudes Eelija loole Vanast Testamendist. "Vaatame tõele otsa. Inimesed, kes täielikult pühenduvad Tema tööle, kes otsivad Teda, saavad kõige rohkem kannatada. Ei tasu loota, et kõik läheb kergesti, et sa ei väsi ära, et see, mis sind väsitab, saab varsti otsa." Jumal ütles Eelijale: "Sul on veel pikk tee minna," ning andis talle vett ja leiba. Aleksandr võrdles seda toitu meie koguduses pakutavaga: piiblikool, KUSi programm, suvelaagrid, jutlused, ja küsis: „Kas sa sõid seda? Või ootad midagi luksuslikumat ja rikkalikumat? Meil on veel pikk tee minna.”

Pärast ülistust, kooslaulmist ja palvust moodustati orgkomitee, kuhu kuuluvad kõigi kohalike koguduste peasaadikud ning orgkomitee juht oli ameti poolest uniooni esimees David Nõmmik. Orgkomitee ülesandeks oli nimetada kolme komisjoni koosseis: valimiskomisjon, põhikirjakomisjon, lubade komisjon.

Valimiskomisjoni, kelle ülesandeks oli tuua üldkogu ette esimehe, peasekretäri, laekuri ja osakonnajuhtide kandidaatide nimed, kuulusid Indrek Ploompuu, Aleksandr Tsugai, Genri Tron, Aivar Jallai, Juss Maurer, Helis Rosin, Hele Kulp, Veljo Lobjakas ning ameti poolest komisjoni juht, Balti uniooni esimees David Nõmmik. Samal ajal kui valimiskomisjon tegi oma tööd, kuulas saal Kristel Harjaksi ettekannet eestlaste elust ja tööst Helsingis. Kristel rääkis slaidide ja fotode taustal töö algusest ja praegusest seisust.

Valimiskomisjon tuli esimehe kandidaadi nimega saali ette pärast lõunasööki ning senine liidu esimees Ivo Käsk hääletati 56 poolt- ja ühe vastuhäälega juhtima liitu ka järgmiseks kolmeks aastaks. David Nõmmik, kes juhatas valimiskomisjoni tööd, tänas saadikuid usalduse eest komisjoni töö vastu. Ivo kutsuti poodiumile, kuhu paluti kõik saalis viibinud ordineeritud pastorid ja uniooni esindajad. Üheskoos paluti Ivole uueks tööperioodiks õnnistusi.

Valimiskomisjon läks tagasi tööd tegema, saadikud jagunesid sel ajal Jaanus-Janari Kogermani juhendamisel gruppidesse, kellele anti lähteülesandeks mõelda, mida peaks järgmine liidu nõukogu oma töös silmas pidama ja millest võiks lähtuda kohalike koguduste töös. Pärast mõningast arutlemist rühmades esitas iga rühma esindaja räägitu saalile. Iga punkti üle sai arutleda ning saadikud hääletasid, kas see punkt on liidu nõukogu töös oluline. Kõik punktid said kirja ning liidu uus nõukogu arutab need ka läbi.

Nende arutelude vahel tuli valimiskomisjon esitama kandidaati peasekretäri ja laekuri kohale. Saadikud kiitsid heaks Virve Toomi kandidatuuri peasekretäriks ning Jaanus-Janari Kogermani kandidatuuri liidu laekuriks.

Seejärel läks valimiskomisjon tagasi tööd tegema, et leida kandidaate osakonnajuhtide kohale. Samal ajal jätkus saalis arutelu liidu nõukogu ja kohalike koguduste prioriteetsete töövaldkondade teemal. Lahatud teemadest ja küsimustest saab lähemalt lugeda juuli Meie Ajas.

Valimiskomisjon esitas mõne aja pärast saalile kandidaadid osakonnajuhtide kohale, kelle saadikud ka kinnitasid: noortejuht on Mairo Tutk (enne Susanna Soosaar), rajaleidjate töö ja kirjandustöö juhina jätkab Jaanus-Janari Kogerman, haridustöö ja isikliku töö osakonna juhina jätkab Mervi Kalmus, nendele kohustustele lisandub hingamispäevakooli osakond (enne Toivo Kaasik). Teised osakonnajuhid leiab liidu nõukogu oma aruteludes: naiste-, laste- ja peretöö ning kommunikatsioonitöö ja kirjalik piiblikursus.

Liidu nõukogu uus koosseis on järgmine: Ivo Käsk, Virve Toom, Jaanus-Janari Kogerman, Rein Kalmus, Aleksandr Tsugai, Hele Kulp, Mervi Kalmus, Mairo Tutk, Viktoria Laanelind, Veljo Lobjakas, Andres Ploompuu ja Ilja Mirošnitšenko.

Päeva viimased hääletused olid seotud põhikirjakomisjoni kinnitamise ja lubade komisjoni ettekande heakskiitmisega. Järgmise kolme aasta jooksul töötavad põhikirjakomisjonis Virve Toom, Jaanus-Janari Kogerman, Allan Randlepp, Ardo Rosin ja ameti poolest uniooni peasekretär (praegu Guntis Bukalders).

Lubade komisjoni ülesanne oli määrata, missugused tööload antakse pastoritele, emeriitpastoritele ja osakonnajuhtidele ning vabatahtlikele. Need otsused on tuletatavad üleilmse adventkoguduse tööpõhimõtetest.

Liidu 39. peakoosoleku lõpetas David Nõmmik, kes palus saali ette kõik vastvalitud ametnikud, keda õnnitlesid uniooni ja Läti ning Leedu liidu esindajad. Kõik saalisviibijad moodustasid suure ringi ning Guntis palus õnnistust uueks tööperioodiks ning inimestele, kes selle kolme aasta kestel kogudust ja tööd selles juhatavad.

Eesti liidu järgmine peakoosolek, järjekorras 40., on kolme aasta pärast, 2019. aastal.  

Pildid: Anne Vahtramäe ja Guntis BUkalders. Vaata rohkem pilte adventkoguduse Facebookist

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat