Peakoosolek 2007: VANGLATÖÖ ARUANNE

Avaldatud 7.6.2007, autor Olavi Laur

Eestis oli aastani 2004 kaheksa vanglat. Hetkel toimib kuus vanglat ligikaudu 4500 kinni peetud isikuga: Tallinna, Tartu, Viljandi, Harku, Ämari ja Murru Vangla. Järgmisel aastal avatakse uus Viru Vangla.

Aastatel 2004 – 2007 on Eesti vanglasüsteemis AKEL-i poolt töötanud kaks põhikohaga kaplanit:

1. Rein Käsk – Ämari Vangla vanemkaplan, Tallinna Arestimaja kaplan (kuni 2006 detsember), Murru Vangla vanemkaplan (alates jaanuar 2007).

Rein Käsk on saanud nendel aastatel tunnustust Justiitsministeeriumi ja Eesti Vabariigi Presidendi poolt:

2005. aastal Vanglaametniku teeneterist ja 2007. aastal Valgetähe 4. klassi orden. Mõlemad tunnustused on kaplaniteenistuse arendamisse panustatu eest.

2. Olavi Laur – Murru Vangla vanemkaplan (kuni 2007 detsember), Tallinna Vangla kaplan suunitlusega arestimajade teenimiseks (alates jaanuar 2007).

Jätkuvalt on Harku, Tallinna ja Murru Vanglas vabatahtlikuna tegutsenud üks vabatahtlik: Fjodor Sažin (kaasab töösse ka teisi Tallinna III koguduse liikmeid). Tartu Vanglasse ei ole vabatahtlikku leidnud, kuid vajadus Tartus vabatahtlike järgi säilib.

2005. aastal oli Võru koguduse initsiatiivil muusikalised külastused Ämari ja Murru Vanglas ning Murru vanglas esitati ka Eha Lobjaka koostatud luulekava.

16. ja 18. juunil 2006 külastasid Murru ja Ämari Vanglat Pine Tree keskkooli kellamängijad Maine osariigist USA-st. Oli väga meeldejääv sündmus!

Hetkel on kinnipidamisasutustes 2 AKEL’i liiget:
• 1 Tartu Vanglas
• 1 Tallinna Vanglas

Mitmed inimesed on ilmutanud soovi ristimiseelseks koolituseks.

Kõikides vanglates on kättesaadav ajakiri „MEIE AEG“ ja AKEL’i kirjandus. Kirjandust on regulaarselt uuendatud vastavalt kogudustelt kogutud vahenditest.

Sisekaitse Akadeemia korrektsioonieriala tudengitele toimus aastatel 2004 – 2007 koolitus teemal - vaimulik töö riigiasutuses, mille läbiviija oli Olavi Laur.

Aastatepikkune töö vanglates on võimaldanud 2007. aastast kinnipeetavatele usualase toitlustamise (taimetoit soovi korral). See lihtsustab ka võimalust saada adventkoguduse liikmeks.

Vanglates on loodud transpordihüvitis külaliskollektiividele ja vabatahtlikele, kes tahaksid kaasa lüüa sellel misjonipõllul.

Aastal 2008 on võimalik kandideerida teoloogilist kõrgharidust omaval isikul avatava Viru Vangla kaplaniks.
Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat