Vaimse tervise seminar tõi kokku Balti Uniooni töölised

Avaldatud 1.2.2018, autor Alla Nõmmik, allikas Balti Unioon (BAUC)

Balti Uniooni koguduste töölised kogunesid jaanuari keskel Riias, et võtta tõsiselt psalmisti sõnu:

Issand ehitab Jeruusalemma, tema kogub Iisraeli hajutatud.

Ta parandab need, kelle süda on murtud, ja seob kinni nende valusad haavad.

Psalm 147:2-3

Balti Uniooni esimehe David Nõmmiku sõnul on „murtud südamete parandamine“ tänapäeva ühiskonnas väga aktuaalne teema ja oluline ka kristlaste jaoks, kelle tervendaja on Jeesus. Lisaks evangeeliumites kirja pandud imetegudele mõistavad nad, et Ta on ka täna Suur Tervendaja, uuendades meie vaimu ja andes lootust.

Pastorid ja teised töölised Eestist, Lätist ja Leedust on kokku tulnud oma kutsumuse pärast. Nad töötavad inimestega ja inimeste jaoks, lubades Jumalal nende läbi õnnistuseks olla. Sellepärast toimuski 14. jaanuaril Riias vaimse tervise seminar, et arendada oskusi ja pakkuda õppimisvõimalust töölistele. Seminari eesmärk oli anda osalejatele teadmisi nende vaimsest tervisest – mis see on, kuidas olla vaimselt vastupidavad, kuidas mõista ja aidata väljakutsuvaid inimesi ja palju muud.

Seminari avades mõtiskles David Nõmmik Jesaja 46:4 üle. „Teie vana eani ma olen seesama ja teie hallide juusteni ma kannan teid; mina olen teinud ja mina tõstan üles, mina kannan ja päästan.“ Ta selgitas, kuidas Jumalat kujutatakse siin teksti teises pooles kui kandjat ja päästjat. Mõtiskluse lõpus palvetasid osalejad väikestes gruppides, mis oli ilus algus seminarile.

Trans-Euroopa Divisjoni tervisetöö juht Dr Torben Bergland rääkis kolmel teemal: vaimne tervis, kiindumusteooria ja keeruliste inimeste mõistmine. Olles ise psühhiaatri ja psühhoterapeudi haridusega, rääkis ta, et tihti psühholoogiliste muredega inimesed on hädas ka oma vaimulikkusega. Siiski tuleb meeles pidada, et vaimne tervis pole sama, mis vaimulik tervis.

Dr Bergland selgitas, kuidas lapsepõlves suhetest õpitu mõjutab meie suhtumist teistesse inimestesse. Samuti seda, kuidas me näeme, suhtestume ja suhtleme Jumalaga. Kuid kui inimesed õpivad Jumalat tundma ning loovad positiivse suhte Temaga, aitab see luua positiivseid suhteid ka teistega. Me sünnime suhetesse, saame suhetes haiget ning suhted saavad meid ka tervendada. Tervendav suhe tähendab usalduse loomist, turvatunnet, läbisaamist ja kogemust, et me armastame ja meid armastatakse.

Sellel on praktiline rakendus kogudustes. Kogudus on koht, kus on eriti tähtis õpetada inimesi armastama ja tundma Jumala armastust. „Kui meie kogudused on kohad, kus inimesi hästi ei kohelda, siis mõjutab see ka inimeste suhet Jumalaga,“ selgitab Bergland.

Kuidas käituda keeruliste inimestega? Bergland toob esile, et meil tuleb alati küsida endalt küsimus: „Milline on minu roll nendes väljakutsetes ja raskustes?“ Ta toob esile, et väga vähesed inimesed on tahtlikult mõistetamatud. Tihti on nende elus võitlused, millest me ei tea midagi. Seega on tark olla lahke ja käituda kaalutletult. Keeruliste inimestega suhtlemisel tuleb olla alati lugupidav ja mitte proovida inimest muuta, sest muutus saab tulla ainult seestpoolt väljapoole. Samas tuleb hoolitseda ka enda eest ning vajadusel ennast või teisi kaitsta.

Seminaril osalenutele meeldisid ettekanded, võimalused küsida ja arutleda. Nad hindasid ettekannete professionaalsust ning üldine tagasiside näitab, et seminari esimeses osas said paljud väga olulised teemad selgemaks. Seminari järgmine osa toimub septembris.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat