“Hacksaw Ridge” avab Ida-Euroopas enneolematud tunnistamisvõimalused

Avaldatud 7.12.2016, allikas TEDNews

Teismelised kaksikud Karolina ja Monika Bajor on viimase kuu jooksul veetnud palju aega Krakowi kohalikus kinos, Poolas.

Äsjaristitud tüdrukud kannavad T-särke, mis meenutavad teise maailmasõja sõdurivormi - samasugust, mida kandis adventistist sõjakangelane Desmond Doss. Seljale on kirjutatud “Desmond Doss päästis 75 inimest. Jeesus päästis kõik. Ma olen adventist, nagu Desmond Doss - küsi minult veel midagi.”

Nad ei ole üksi. Kogu Poolas teeb rohkem kui 100 adventnoort vabatahtlikutööd kinodes, tänavatel, raamatulaatadel ja kohalikes kirikutes, kus Desmond Dossi dokumentaalfilm linastub osana 4 600-dollarilisest projektist, mida rahastavad misjonifondid.

Tulemus? Inimesed tulevad juba pastori juurde Piiblit uurima, pärast seda, kui nad on vaadanud Mel Gibsoni filmi “Hacksaw Ridge”, ja vähemalt 100 inimest on esimest korda elus adventkirikusse sisse astunud.

“Kogu oma elu jooksul seitsmenda päeva adventistina ei ole ma kunagi näinud, et meie kirikut oleks meedias nii hästi kajastatud,” ütles Marek Rakowski, Poola adventkoguduse täitevsekretär.

See kõik ei toimunud juhuslikult. Marek Micyk, Poola adventkoguduse noortejuht, moodustas meeskonna kohalike suhete konsultandi Michal Rakowskiga ja kogus kokku rühma noori inimesi, et panna paika plaan, kuidas kogudusest võimalikult palju tunnistada, sel ajal kui film kinodes linastub.

Micyki meeskond tõlkis Dossi vikipeedialehe poola keelde ning kolme viimase nädala jooksul on seda vaadatud üle 33 000 korra. See on Dossi lehekülje vaatamissageduse poolest ülemaailmselt kolmas tulemus, kohe inglis- ja prantsuskeelse veebilehe järel. Rühm kujundas kiriku hallatava veebilehe, DesmondDoss.pl, mida 8 500 kasutajat on vaadanud 35 000 korda. Micyk on kõige uhkem Desmond Doss PL Facebooki fännilehekülje üle, kus kõige populaarsemat teavet on näinud 209 000 kasutajat. Paljud Poola adventnoored vahetasid oma Facebooki kaanepildi filmiplakati vastu ja lisasid sellele lause “Ma olen adventist, nagu Desmond Doss.”

Asi polnud ainult noortes. Poola kirikujuhid läksid samuti visiooniga kaasa. Kirjastus andis välja 30 000 koopiat ajakirjast, mida trükitakse tavaliselt 3 000. Kõik ajakirjad on ära müüdud.

Lootuse kanali Poola filiaal sai loa dubleerida ja oma riigis linastada Terry Benedicti 2004. aasta dokumentaalfilmi “The Conscientious Objector” (“Asendusteenistuja”). Filmi näidati viies linnas ja müüdi 1 000 DVD-d.

Ajakirjanikele kingiti Poola esilinastusel raamat “Szeregowiec Doss”, Dossi elulugu, mis anti välja filmi ilmumiseks valmistudes. Sellest ajast saati on müüdud veel 3 200 koopiat. Muuhulgas on raamatuid müüdud Krakowi rahvusvahelisel raamatulaadal, mida külastas 70 000 inimest. Znaki Czasu (Ajamärgid) oli seal esimest korda oma müügiletiga.

“Riigis, mis on üks kõige katoliiklikumaid kogu Euroopas, on vaimulikkusest ja teistest religioonidest rääkimine üldiselt tabu,” ütles Marek Rakowski. “See film on tabu murdnud ja andnud kirikule hääle.”

See hääl on jõudnud kaugemale, kui nii Poola kui ka lähedalasuv Ungari oodanud on. Mõlemas riigis on filmi maaletooja võtnud ühendust adventkirikuga, et küsida abi tõlke õigsuse kontrollimiseks.

Róbert Csizmadia, Ungari adventkoguduse täitevsekretär, ütles, et see oli palvevastus, sest koguduseliikmed on otsinud viise, kuidas kasutada filmi tunnistamiseks.

“Siin on nii palju sõda, vaenulikkust ja terrorismi ning inimesed igatsevad tõsiselt rahu ja armastuse järele,” ütles ta. “Meil on pakkuda midagi positiivset.”

Koguduseliikmed on saanud aidata korrektse tõlkega ja selliste teoloogiliste ideede õigesti mõistmisega, nagu näiteks piibellik seitsmenda päeva hingamispäev. Lisaks on neile enne filmi näitamist igas kinos eraldatud 15-sekundiline meediapartneri aeg ja neile on lubatud koht veebiaadressi jaoks igal filmiplakatil, kui film 29. detsembril esilinastub. Kirikujuhid külastavad ka kaht erilist meedia- ja VIP-linastust, kus nad võivad kõneleda religioonivabaduse ja sallivuse teemadel.

“See kõik on nende kulul,” ütles Csizmadia.

Poolas, kus film linastus 4. novembril, sai adventkoguduse saadik Andrzej Siciński kokku katoliku preestriga ja pensionile jäänud terrorivastase eliitüksuse komandöriga, et vahetada mõtteid spetsiaalsel eellinastusel, mis on korraldatud meedia jaoks. Adventistidel oli üritusel ka kiosk, kus jagati märgistega varustatud USB mälupulki, kuhu oli laetud kasulikud meediamaterjalid Dossi ja adventistide kohta. (Vaata USB mälupulkade sisu siit: http://desmonddoss.pl/media/.) Selle tulemusena on Sicińskit kutsutud kõnelema mitmesse meediaväljaandesse.

Avalike suhete konsultant Michal Rakowski hinnangul on kirikule tehtud 192 000 dollari väärtuses tasuta reklaami.

“See on hind, mis oleks Poola adventistide jaoks täiesti üle jõu käiv, kuna meid on ainult 5 820 liiget 38,5-miljonilise elanikkonna kohta,” ütles ta.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat