2015. aasta 10 loetumat lugu Adventist Review's

Avaldatud 29.12.2015, allikas Adventist Review

Allolev on tagasivaade Adventist Review' veebilehe 10 kõige loetumale loole 2015. aastal.

Lood on niiviisi järjestatud, et number ühte on loetud kõige rohkem ja nii alanevas järjestuses. Iga uudise pealkirja all avaneb link nimetatud tekstile, sulgudes on märgitud, kas uudis on tõlgitud ka eesti keelde või mitte.

10. Delegaadid hääletasid naiste ordineerimise osas – hääletustulemus on „ei” (inglise keeles)

Delegaadid hääletasid maha eelnõu, mille kohaselt Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse igal divisjonil oleks olnud õigus ise otsustada, kas ordineerida oma piirkonnas naisi pastoriks.

Viie aasta pikkune protsess, mida iseloomustas elav ja kohati ka terav debatt, lõppes 8. juulil, kui delegaadid hääletasid sel teemal salajasel hääletusel tulemusega 1381–977, lisaks viis erapooletut.

Peakonverentsi president Ted N. C. Wilson pöördus pärast hääletust peakonverentsi töökoosolekul San Antonios koguduseliikmete poole palvega ühineda misjonitöös.

„Nüüd on aeg ühineda Jeesuse Kristuse verepiiskadega risti ja Tema väe ees, mitte enda väe ees,” ütles Wilson pärast seda, kui hääletussedelid olid Alamonode'i hallis kokku loetud. „Nüüd on aeg ühineda misjonitöös – Kristuse kogudusena.”

Seotud lugu: Kogudusejuhid pöörduvad koguduse poole, et koguduse kõik tasandid austaksid hääletustulemust ordineerimise osas (eesti keeles)

9. USA kolledžitulistamises sai surma ka adventistist ema (eesti keeles)

Seitsmenda päeva adventistist ema oli üks nende seast, kes sai surma USA Oregano kogukonnakolledži kristlastele korraldatud rünnakus.

44aastane Sarena More oli Grants Passi koguduse liige ning Upqua rahvaülikooli üliõpilane.

1971. aastal sündinud Moore otsustas oma südame Jeesusele anda 2005. aastal toimunud evangeelse seminari järel.

Kui Moore oli sihtmärgiks sellepärast, et ta oli kristlane, siis pastori sõnul „näitas ta oma usku viisil, milleks vähesed on võimelised”.

8. Lennuõnnetuses hukkus 48aastane evangelist (inglise keeles)

Seitsmenda päeva adventist, evangelist William Pergerson, kes kunagi keeldus jagamast pulti naisega, kes kannab sõrmust, ent tõstis oma võimsate ja hingivõitvate jutluste keskmesse Kristuse ja Tema õiguse, suri lennuõnnetuses teel evangeelse seminari korraldamise paika. Pergerson oli 48aastane.

Pergerson, kes oli pikka aega töötanud piloodina, oli 27. augustil just Battle Creeki lennuväljalt õhku tõusnud, et võtta ette 20 minutit vältav lend oma koju Berrien Springsis, kui tema One Easy lennuki mootoriga tekkisid ootamatud probleemid.

Lennuk kukkus pärast teist maandumiskatset muruväljakule ning plahvatas.

Seotud lugu:  Uurijate sõnul hüples lennuk enne õnnetust (inglise keeles)

7. Noor adventistist filmitegija muudab Piibli prohvetikuulutused YouTube'i hitiks (inglise keeles)

Seitsmenda päeva adventistist filmilooja Christopher Hudson kujundas roomakatoliku kiriku ja Ilmutusraamatu 13. peatüki loo noortepäraseks ja tempokaks filmiks, mis YouTube'is kiiresti vaatamisi kogus.

Film pealkirjaga „Leoprad Vision (Vol. 1)” uurib roomakatoliku kiriku ajalugu ning seob selle teemaga, mida Hudson peab Piibli viimase raamatu keskseks teemaks: see raamat on Jeesuse Kristuse ilmutus, mitte ilmutus poliitiliste võimude või valesüsteemide teenimise kohta.

„Minu siiraim soov on, et see film aitaks miljonitel inimestel mõista, et sündmused, mis praegu meie planeedil aset leiavad, on kindel näitaja selle kohta, et Jumal on olemas ning et Jeesus Kristus tuleb väga varsti tagasi,” ütles 38aastane Hudson Adventist Reviw'le.

„Leopard Vision” sai rahastuse 20 000 USA dollari osas kogukonna veebilehe kaudu, septembri esimestel päevadel kogus see kiiresti 10 000 vaatamist. Kümme pärast pärast avaldamist oli filmil juba 156 000 vaatamist, mis on ebatavaliselt suur arv sõltumatu dokumentaalfilmi kohta, mille teemaks on prohvetikuulutus ja mille peamine reklaamikanal oli suusõnaline teave. 28. detsembri seisuga oli filmi vaadatud üle 271 000 korra.

6. Jamaicalane loobus Jeesuse nimel oma rastapatsidest (inglise keeles)

Üle 30 aasta ilma juukselõikuseta ei muutnud 66aastast Jamaica meest ristimise jaoks kõlbmatuks. Aga tema otsus korraldada evangeelseid kogunemisi ja leida juuksur veensid pastorit selles, et ta on valmis tooma Jeesuse nimel ohvri.

George Johnson, kes oli rastakultuuri pooldaja ja kes oli andnud nasiirivande mitte lõigata oma juukseid, rääkis aprillis adventkoguduse telgikoosoleku üllatunud kuulajaskonnale, et ta uskus kunagi Etioopia kunagise valitseja Haile Selassie jumalikkust ning plaanis kolida Aafrikasse.

Aga nüüd, sõnas ta, on ta ustav Loojale Jumalale ja igatseb saada taevasse.

„Isegi kui ma peaksin lõikama ära oma käe, et võtta vastu Jeesus Kristus oma Lunastajana, teeksin ma seda,” ütles Johnson oma ristimisel, kus tal oli värskelt lõigatud uus soeng.

Tänu Johnsoni tunnistusele otsustas mitu inimest Jeesuse vastu võtta ning saada neljanädalase seminari ajal ristitud. Kokku ristiti seal 15 inimest.

5. Lahkuvad adventistid avaldasid San Antonio lennujaama töötajatele muljet (eesti keeles)

Seitsmenda päeva adventistid annetasid tänavu aprillis San Antonio linnale 20 miljonit USA dollarit tervishoiuks, mis avaldas muljet San Antonio linnapeale.

65 000 adventisti, kes osalesid peakonverentsi töökoosolekul, kulutasid linna ettevõtetes enam kui 40 miljonit USA dollarit.

Nüüd üllatasid adventistid San Antonio lennujaama töötajaid; lennujaamas olid pühapäeval, 12. juulil rekordilised järjekorrad.

„Ma olen selles lennujaamas töötanud 16 aastat ja olen näinud palju suuri gruppe siit läbi minemas,” ütles Uniter Airlines'i töötaja peakonverentsi kommunikatsiooniosakonna töötajale Brent Hardingele. „Meil on käinud arstide gruppe, juristide gruppe, igasuguseid suuri inimgruppe. Aga ma ei ole enne näinud nii rahulikku ja positiivselt meelestatud gruppi. Oma raadiost kuulen, et ka teised töötajad on rahulikud, et nad ei ole pinges. Järjekorrad on väga pikad, aga keegi ei kaeba. Palun ütle see edasi oma inimestele,” ütles ta. „Ma tahan, et te teaksite, kui väga me koostööd teiega hindame.”

4. Adventistist naine, kes sai California tulistamises haavata, räägib Jeesuse tagasitulemisest (inglise keeles)

Seitsmenda päeva adventistist usklik, kes sai imekombel Lõuna-California tulistamise ajal põgenema, kuigi sai haavata, ütles selle tragöödia keskel inimestele, et Jeesus tuleb varsti tagasi.

Amanda Gaspard oli töökohustuste tõttu 2. detsembril Californias San Bernardino sotsiaalkeskuses, kui kaks mõrtsukat avas tule, tappes 14 inimest ja haavates 21 inimest.

„Ta vastutas selle päeva kohtumiste eest. Jumala armus oli ta korraldanud väikese pausi, vastasel juhul oleks saalis olnud rohkem inimesi,” ütles Diane Gaspard, Amanda ema.

Amanda viidi saadud vigastuste tõttu haiglasse, ent ema sõnul oli ta pigem mures oma kolleegide, mitte enda pärast.

„Kui me temaga rääkisime, ütles ta mulle: „Ema, palveta, et see intsident avaks mulle võimaluse tunnistda, et Jeesus tuleb varsti tagasi.”,” ütles ta.

Seotud lugu: California tulistamises viga saanud adventusklik vaevleb valudes, ent taastub (inglise keeles)

3. 23aastane instruktor sai adventkoguduse suvelaagris juhtunud õnnetuses surma

23aastane veelauainstruktor sai USAs Georgia osariigis toimunud koguduse suvelaagris surma veeõnnetuse tõttu, mis juhtus laagripaigast 50 kilomeetri kaugusel.

Will Green oli Cohutta Springsi noortelaagri pikaajaline meeskonnaliige, kes oli võitnud erinevaid veelauavõistlusi. Ta sai surma vahetult pärast laagri avamist, mis oli mõeldud 13–17-aastastele noortele.

Laagri juhataja Rob Lang ütles Greeni mälestades, et ta oli „üks siiramaid kristlikke noormehi”.

Green, kes oli mitmel suvel laagris juhendajana töötanud, rääkis oma kirest veelaual sõitmise ja Jumala suhtes 2012. aasta videos, mis postitati ka laagri Facebooki-seinale.

„Kui mul oleks võimalus tegeleda ükskõik millega, siis ma tahaksin tegeleda veelauasõiduga,” ütles ta. „Aga kui aus olla, siis Jumal on mulle palju olulisem kui veelauasõit. Veelauasõit on äge ja puha, aga Jumal on kaugelt ägedam.”

2. Adventkogudus vastab USA Ülemkohtu otsusele lubada samasooliste abielu (eesti keeles)

Ameerika Ühendriikide Ülemkohus väljastas 26. juunil avalduse oma otsuse kohta seadustada samasooliste abielud üle terve riigi.

Ülemkohtu otsuse taustal jääb adventkogudus oma aluspõhimõtte juurde, et abielu on jumalik rajatis, eluaegne liit mehe ja naise vahel, millele pandi alus Eedenis ja mida kinnitas Jeesus

Kuigi kogudus austab nende arvamusi, kes võivad olla teistsugusel seisukohal, jätkab see Piiblil põhineva uskumuse, et abielu on mehe ja naise vaheline liit, õpetamist ja kuulutamist.

Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus usub, et kõik inimesed, hoolimata rassist, soost ja seksuaalsest orientatsioonist on Jumala lapsed ja neid peaks kohtlema viisakalt, kaastundlikult ning Kristuse armastusega.

Seotud lood: Kogudus kardab, et otsus samasooliste abielude kohta võib summutada usuvabadust (inglise keeles)

Miks ei vali adventkogudus samasooliste abielu suhtes poolt (inglise keeles)

1. Adventkoguduse Põhja-Ameerika divisjon avaldas seisukoha seoses Ben Carsoni kandideerimisega presidendikampaanias (inglise keeles)

4. mail avaldas koguduse Põhja-Ameerika divisjon seisukoha otsuse kohta, mille dr Ben Carson sel päeval tegi – emerituuri jäänud neurokirurg, adventkoguduse liige, kandideerib vabariiklaste partei presidendikandidaadiks.

Seisukohas on kirjas: „Adventkogudusel on pikaaegne positsioon mitte toetada kandidaate ja mitte oponeerida kandidaatidele, kes on võtnud eesmärgiks saada riigiametnikuks. See positsioon põhineb ajaloolisel kiriku ja riigi lahususe ideel ja see vastab ka riigi seadusele, mis on seotud koguduse maksuvabadusega.”

„Iga koguduseliige on vaba vastavalt oma arusaamisele valima või toetama või mitte toetama ükskõik missugust kandidaati, kuid on oluline, et kogudus kui organisatsioon jääb neutraalseks. Peame hoolt kandma selle eest, et pult ja terve koguduse haldusala jääb valimiste suhtes neutraalseks tsooniks. Koguduse töötajad peavad olema äärmiselt ettevaatlikud, et vältida enda isiklike vaadete väljendamist koguduslike tegevuste raames, kaasa arvatud dr Carsoni suhtes.”

„Me soovime oma koguduseliikmetele, pastoritele ja administraatoritele meelde tuletada, et kogudus ja riik on teineteisest lahus. Kogudus on näinud palju vaeva selle nimel, et kaitsta kõigi usuinimeste usuvabadust, ükskõik missugune on nende koguduslik kuuluvus.”

See artikkel pälvis hämmastavad 408 kommentaari.  

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat