Fidži presidendiks valiti adventist

Avaldatud 21.10.2015, allikas Adventist Review

Fidži presidendiks valiti seitsmenda päeva adventist, see on Vaikse ookaeni lõunasaarestiku ajaloos esmakordne juhtum, kui kõrgele ametikohale valitakse adventist ning samas on tegu esimese presidendiga, kes ei ole pärit suguvõsadest, kes on senini võimul olnud.

Kindral Jioji Konousi Konrote, tuntud ka nime all George Konrote, astub ametisse 5. novembril. Presidendiks valiti ta möödunud nädalal riigi parlamendis häältega 31-14.

Vastavalt Fiži 2013. aastal vastu võetud põhiseadusele on presidendil suuresti tseremoniaalne roll, end tal on teatud ülesanded, mida saab rakendada kriisi korral. President on ka sõjaväe kõrgeim juht.

Tehes parlamendi ees teatavaks Konrote'i nominatsiooni, kiitis Fidži peaminister Voreqe Bainimarama teda töö eest sõjaväes, hiljem poliitikas ja diplomaatias.

„Üle 41 aasta teenistuses oldud aja jooksul on kindral Konrote näidanud üles ustavust, julgust ja pühendumist oma kohustustele, ta on aus ja pühendunud nii tsiviilteenistuses ja ministrina kui ka taktitundeline ja sihikindel diplomaadina,” ütles peaminister.

Konrote'i valimine presidendiks on lisaks tema usutunnistusele ajalooline ka seetõttu, et ta kuulub Rotumani rahvusvähemusse ning ta ei ole pärit suguvõsast, mis on olnud võimul.

Võttes arvesse riigi poliitiliselt habrast olukorda ja viimase paarikümne aasta jooksul toimunud nelja riigipööret, on adventkoguduse juhid Konrote'i valimise suhtes olnud tagasihoidlikud.

Adventist Recordi sõnul oli „kindral Konrote'i valimine pisut üllatuslik, ent mitte ootamatu”. „Paljudel valitsuse ametikohtadel on adventistid. Meie kogudus on Fidžil au sees.”

Kontrote on Rotumanis Suva koguduse vanem. Suva on Fidži pealinn ja suuruselt teine linn pärast Nasinut.

Fidžil on 25 000 adventisti ja 260 kogudust. Sealne peamine usk on metodism – 880 000 elanikuga riigis tunnistab end metodistiks ligi veerand miljonit inimest.

67aastane Konrote on õppinud Austraalia sõjakoolides ning Harvardi ülikoolis. Ta oli 1970ndatel ainus Fidži kindral ÜROs.

Hiljem töötas ta Austraalias ja Singapuris saadikuna ning valiti 2006. aastal parlamenti kui Rotumani rahvusvähemuse esindaja.

Fidži presidendi ametiaeg kestab kolm aastat.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat