Kogudus hakkab taas uurima hermeneutika aluseid

Avaldatud 18.7.2015, allikas Adventist Review

Peakonverentsi juhid leppisid kokku, et koostöös Piibliuuringute Instituudiga hakatakse uurima Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse piibellikke tõlgenduspõhimõtteid.

Myron Iseminger peakonverentsi sekretariaadist tegi vastavasisulise avalduse peakonverentsi 60. töökoosoleku viimasel päeval, 10. juulil. Ta sõnas, et Piibliuuringute Instituut „uurib juba praegu seda teemat ning neil on plaan avaldada oma tulemused” selleteemalises raamatus.

Piibliuuringute Instituut, mis asub peakonverentsi peakorteriga ühes majas, on avaldanud sel teemal juba vähemalt kaks raamatut, neist üks kannab pealkirja „Understanding Scripture: An Adventist Approach” (toimetaja George W. Reid) ning teine „Scripture: Bible Questions and Answers” (toimetaja Gerhard Pfandl).

Isemingeri kommentaar oli vastuseks ühe delegaadi küsimusele ja 8. juuli hääletusele naiste ordineerimise osas. Delegaat kannustas pärast ordinatsiooni-küsimuse hääletamist kogudust taas uurima, missugune on koguduse hermeneutiline baas, et vältida tulevikus samasuguste arvamuskonfliktide tekkimist mõnede piiblisalmide osas.

Hermeneutika – tõlgenduspõhimõtete ja -meetodite uurimine – eesmärk on pakkuda raamistikku, mida saab kasutada iga analüüsi juures või Pühakirja salmi või doktriini selgitamisel. Kuigi adventistidest teadlased on selle teemaga ka minevikus tegelenud, arvas teema tõstatanud delegaat, et pärast naiste ordineerimise küsimuse hääletamist vajab kogudus uuendatud seisukohta.

Praegu on ebaselge, kuidas võiks uurimus mõjutada koguduse tulevasi otsuseid või kuidas on see seotud Ellen White'i seosukohtadega, et kuigi „Jumala Sõna suurepärased tõed on nii selgelt sõnastatud, et kõik peaksid neist aru saama” (Manuscript Releases, vol. 15, lk 150), „ei tohiks me ... võtta seisukohta, et koguduse ühtsus koosneb sellest, kui me kõik näeme Pühakirja iga salmi ühes valguses” (Ibid. lk 149).

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat