Advent.ee lehe kümme loetumat uudist aastal 2014

Avaldatud 30.12.2014, allikas Meie Aeg

Adventkoguduse Eesti liidus toimunust on enim tähelepanu pälvinud need kümme teksti, kõige enam on loetud esimesel kohal olevat uudist.

 

10. Tallinnas lõppes seminar "Õnnelik abielu on võimalik" 

Tallinna I adventkogudus korraldas märtsis-aprillis rahvusraamatukogus pereseminari „Õnnelik abielu on võimalik”. Projektijuht Annely Kaasik sõnas, et idee selline seminar korraldada tuli seoses Gordoni perekooliga, mille koolitaja Annely ise on. „Kui ma mõtlesin sellele, kui tänulikud inimesed pärast Gordoni perekooli on ja kui kallid need koolitused osalejatele on, tekkis soov midagi sarnast pakkuda ka koguduses,” ütles Annely. Seminarile olid oodatud abielupaarid nii kogudusest kui väljastpoolt. Loengute ajaks oli organiseeritud ka lastehoid.

Seminar algas 1. märtsil ja kestis kahenädalaste vahedega laupäevaõhtuti 26. aprillini, kokku oli viis loengut, kaks esimest viis läbi abielupaar Meelis ja Karmen Maikalu, kolm viimast abielupaar Rain ja Kaie Siim.

„Abielule peavad pöörama ka usklikud. Sageli arvatakse, et kui Jumalaga on suhted korras, järelikult on automaatselt ka peresuhted korras. Värskendus ja õnnelikkus ei ole endastmõistetav. Selle taga on teadlik töö, iseenda tahe ja panustamine,” ütles Annely.

 

9. Võru adventkogudus 95 

Võru kogudus tähistas 95. aastapäeva 21. juunil piduliku jumalaeenistusega, kus esines ka sel ajal Eestis külas olnud vokaalansambel Vocal Motion Six.

Aastapäevajutluse pidas Balti uniooni esimees David Nõmmik, kes tervitas aastapäevakogudust küsimusega, kas saalis on kogudusega samas eagrupis inimesi, mille peale saalis tõusis paar kätt. Oma kõne ehitas David üles adventkoguduse algusaegadele, mil adventpioneerid olid pühendunud prohvetikuulutuste uurimisele ja selgitamisele. David rõhutas, et on väga oluline jääda ustavaks koguduse pärandile ja adventkogudusena on sama tähtis hoida silme ees eesmärki, kui Jeesus siia maa peale tagasi tuleb.

 

8. Impact Tallinnas

Koolivaheaja nädalal olid kõik noored üle Eesti ja ka Lätist ning Leedust oodatud Tallinnasse Impactile. „Impact“ on inglisekeelne sõna, mis tähendab mõjutamist ja selle loosungi all on noorteüritusi korraldatud väga erinevates riikides. Impacti eesmärk on viia koguduse noortetegevus linnatänavatele, inimestele lähemale.

IMPACTi nädala pearõhk oli praktikal ja tegevustel meie kirikumaja juures Tallinnas.

 

7. Esimene omalaadne spordipäev läks korda 

Pühapäeval, 23. veebruaril peeti Tallinnas spordipäeva. Piibli- ja pallipäevad kutsuti üle-eestilise noorteüritusena ellu 90ndate aastate lõpus . Möödunud sügisel otsustati noortenõukogus, et sel aastal korraldatakse spordipäev ja piiblipäev eraldi. Esimese spordipäeva loevad noortejuht Andres Ploompuu ning kaaskorraldajad Märt Maurer ning Ardo Rosin kordaläinuks.

Kunagise PPP teine päev – vana nimega piiblipäev – oli kevadvaheajal toimuva IMPACTi lõpupäeval, 21. märtsil ja viktoriinil keskenduti Johannese evangeeliumile ning kirjadele. Andres: „Kogu üritus on ses suhtes eriline, et suuname oma tähelepanu välja ja võtame aega, et Piiblit uurida. IMPACT algab juba esmapäeval, aga hingamispäev on traditsiooniline. Viktoriiniosas on muudatusi ja enam ei kiirustata õhtul ära, vaid õhtu viimane osa ongi viktoriin ja sellega päev lõpeb.“

Möödunud aastal eraldi peetud piibli- ja pallipäev korraldatakse 2015. aastal taas ühise egiidi all 21. ja 22. märtsil, mille raamesse jääb ka ülemaailmse koguduse noortepäev.

 

6. Misjonilinn Tallinn 2014 meeskonna nõupidamisest 

Misjoniaasta projekt on ülemaailmse adventkoguduse presidendi algatus ja keskendub suurlinnade evangeliseerimisele. Möödunud aastal oli Põhja-Ameerika misjonilinn New York ning Trans-Euroopa divisjoni misjonilinn London, kus Tallinna projekti juht Andres ja projekti osalised Priit Põldaru ja Ilja Mirošnitšenko käisid ka koolitusel. Balti unioon valis enda piirkonna misjonilinnaks 2014 Tallinna. Seekordsel nõudpidamisel osales uniooni poolt Guntis Bukalders, Tallinna I koguduse poolt Priit Põldaru ja Rain Siim, III koguduse poolt Stanislav Karlov, Ilja Mirošnitšenko ja Genri Tron ning koguduste liidu poolt Andres Ploompuu, Jaanus-Janari Kogerman ja Averonika Beekmann.

Juunis valiti misjoniaasta sloganiks „On võimalik!”.

 

5. Laupäeva õhtu otsesaade 4.01 kell 19:00 

Laupäeval, 4. jaanuaril läks saade „Laupäeva õhtu“ esmakordselt eetrisse otsesaatena. „Laupäeva õhtu“ on tunniajane saade, milles keskendutakse kogudusetöö erinevatele tahkudele. Igas saates on tervituseminut Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Eesti Liidu juhtkonnalt. Samuti on igas saates ühe meie koguduse põhitõe lühike avamine, mida veavad Mervi Kalmus ja Toomas Lukk.

Jaanuari saates oli intervjuu lastetöö juhi Madli Vahtramäega, teine pikem intervjuu on Misjonilinn Tallinn 2014 projektijuhi Andres Ploompuu ning Priit Põldaruga. Saates tuuakse vaatajateni uudiseid meilt ja mujalt ning Teele ja Zorani tegemistest Aafrikas.

Järgmine „Laupäeva õhtu” on eetris 3. jaanuaril kell 19.00 aadressil live.advent.ee.

 

4. Kokkuvõtvalt Impactist 

Impacti tööpäevad teisipäevast reedeni olid üles ehitatud ühesugusele päevakavale: pärast hommikusööki oli aeg laulmiseks ja palvetamiseks. „Enamjaolt palvetati rühmades kahe-kolmekaupa. Evelin Nõmmik: „Oli hea näha, kuidas noored omavahel palvetasid. Palvetasime inimeste pärast, kellega olime kohtunud. Oluline on julgustada noori sügavalt palvetama. See ühendas neid noori omavahel.“

Iga päev veedeti neli tundi Tallinna tänavatel, esimesel päeval Tallinna adventkiriku ees, teistel päevadel Tammsaare pargis, kuhu oli püsti pandud Impacti telk ja jala puhkamiseks diivan. Jagati ajakirju Pääsetee ja Üheskoos, kutseid vaatama LIFEconnect Streami ning muid materjale lugemiseks. Diivanil said möödaminejad arutleda elu püsiväärtuste üle, koos palvetada, palvesoovi paberile kirjutada või esitada oma küsimusi.

 

3. Balti uniooni uus president on David Nõmmik 

Aastateks 2014–2019 kinnitati Balti uniooni presidendiks senine Eesti liidu president David Nõmmik, keda peakoosolekule tutvustas Eesti liidu laekur Jaanus-Janari Kogerman.

David Nõmmik oma tänukõnes: "Jumalas, Jeesuses Kristuses ja Püha Vaimu väes meid muudetakse. /---/ Meie kolmes liidus võiksid olla ühised eesmärgid. Toetun teie palvetele, teie toetusele. /---/ Olgu meie keskel sõprus ja kristlikud väärtused." David tõi näiteks Jeremija kogemuse, mis on kirjas Jeremija raamatu 1. peatükis. Jumal küsis Jeremija käest korduvalt, mida ta näeb. Jeremija vastas Jumalale. Jumal kinnitas Jeremijale, et vaatamata kõigle nendele olukordadele, mida Jeremija nägi, on Tema alati prohveti juures ning toetab teda ja päästab ta. Oma sõnavõtu lõpus David tänas kõiki.

 

2. Jõhvi kogudus korraldas motivatsiooniseminari ja võõrustas piirkonna ühiskonnaelu tegelasi 

20. jaanuaril kogunesid Jõhvi adventkirikusse Ida-Virumaa maavanema Andres Noormägi kutsel palvushommikusöögile kõik piirkonna vaimulikud, ettevõtjate esindajad ning linnavõimu esindajad. Jõhvi adventkoguduse pastori Viktor Nõmmiku sõnul oli kokkusaamine väga huvitav ja esmakordselt toimus see adventkiriku ruumes.

Sinnasamma Jõhvi kirikusse olid nädalavahetusel kutsutud kõik need, kes soovisid saada uut innustust ning leida motivatsiooni, samas ei mindud vaid saama, vaid ka andma – just see oligi esimese motivatsiooniseminari idee.

Jõhvi adventkoguduse pastor Viktor Nõmmik, kes on ühtlasi üle-eestilise koguduse isikliku töö osakonna juht, selgitas, et päeva mõte oli jagada tunnistusi, ideid ja kogemusi. „Kuigi adventkogudustest oli vähe osalejaid, tuli motivatsiooniseminarile inimesi teistest konfessioonidest, mis Jõhvis tegutsevad,“ ütles ettevõtmise korraldaja Viktor.

 

1. Viljandi adventkogudus tervitas uut pastorit 

Viljandi adventkogudus tervitas 25. jaanuaril oma uut pastorit Jaanus-Janari Kogermani. Jumalateenistuse jutluse pidas Balti uniooni esimees Valdis Zilgalvis, kes valis lähteteksti Eliisa kogemustest. Valdis keskendus Eliisa elu sellele seigale, kui ta võttis prohvet Eelija kuue ja jätkas tema tööd.

Jaanus-Janari Kogreman kutsuti pastoritööle 2006. aastal ja juba toona oli kõne all, et töökohaks saab Viljandi, ent plaanid muutusid ja Kogerman suunati Põltsamaa ning Jõgeva adventkoguduste pastoriks. 2008. aastal kolis perekond Kogerman Haapsallu. Viljandisse tuldigi Haapsalu adventkoguduse juurest.  

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat