Üleilmse koguduse aastakoosolek avati tervisesõnumiga

Avaldatud 11.10.2014, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse 2014. aasta aastakoosolek avati neljapäeval, 9. oktoobril USAs Marylandis koguduse peakorteris sõnumiga tervislikest eluviisidest. Kogudusejuhte kutsuti üles rajama oma kogukondades tervisekeskusi, aga näitama eeskuju ka iseenda tervislike eluviisidega.

Üleilmse koguduse täitevkomitee seitsmepäevase kohtumise avasid asepresident Geoffrey Mbwana ja peasekretär G. T. Ng (ülemisel pildil), seejärel tervitas delegaate president Ted. N. C. Wilson (keskmisel pildil).

Wilson soovis kogudusejuhtidele töökoosolekuks ja vaimulikeks teenistusteks Jumala õnnistusi. „Me oleme palvetanud, et see koht siin täituks hea vaimuga,” ütles ta, enne kui luges ette seisukoha koguduse juhtkonnalt. Seisukoht on viide teisipäevale, 14. oktoobrile planeeritud arutlusele, kus on kavas ordinatsiooni teema ja kuidas see on seotud sooga.

„Meie, peakonverents ja divisjoni ametnikud, pöördume aastakoosoleku osalejate poole, et te suhtuksite üksteisesse kui õdedesse ja vendadesse Kristuses, vaatamata arusaamade erinevustele, mis teatud teemade suhtes võivad ilmneda,” ütles Wilson seisukoha sissejuhatuseks. „Me palume Kristuse iseloomu sarnasust ja üksteise alandlikku aktsepteerimist nii sõnades kui tegudes – nii selle aastakoosoleku jooksul kui ka pärast seda.”

Pärast seda jätkus õhtu esitlustega terviseekspertidelt, kes innustasid delegaate seadma terviseteenistust oma regioonis esikohale, aga ise tervislikult elama.

David Williams, Harvardi ülikooli rahvatervise professor ja adventkoguduse tervisteöö auaseesimees, pidas loengu sellest, kui oluline on pöörata tähelepanu tervist mõjutavatele küsimustele, kaasa arvatud sissetulek ja rassilised erinevused, stress ning depressioon.

Tema sõnul on ülim näide tervisetööst 1893. aastal Chicagos John Harvey Kelloggi poolt asutatud misjonikeskus. Seal pakuti kodututele süüa ja peavarju, seal oli kliinik ning päästekeskus prostituutidele, vallasemade varjupaik ja narkootikumide võõrutuskeskus. Kellogg rajas keskuse pärast seda, kui oli lugenud koguduse kaasrajaja Ellen G. White'i raamatut „Terviseteenistus” (“Ministry of Healing”).

„See raamat on meie õpik põhjaliku tervisetöö rajamisel ja me peame minema tagasi nende imeliste nõuannete juurde, mis meile on antud selleks, et aidata meil raskustega toime tulla,” ütles Williams.

Fred Hardinge, tervisetöö asejuht, andis ülevaate kogudusevälistest uurimustest, milles on uuritud adventistide pikaealisust. Ta ütles, et adventistid elavad keskmiselt 10 aastat kauem kui üldine elanikkond. Liha, eriti punase liha vältimine on tema sõnul võtmesõna.

Tervisetöö juht dr Peter Landless (alumisel pildil) ütles, et taimetoitlus on parim toitumisviis võimalikest. Tema esitluse peamine sõnum oli tasakaalustatud elu.

„Maailma teadus hüüab meile kõige moodsamate teadusajakirjade veergudel, et tõestatud uurimused näitavad, et lihatoit ei ole meile hea,” ütles Landless delegaatidele. „Ma soovin ja palvetan, et me liiguksime taimetoidu poole, et see oleks tasakaalus kristliku lähenemisega, mitte ennast esile tõstes ja rahulolu tundes enda toidulauast, vaid järgides seda, mis on meie keskkonnas parim ja mida me suudame enda jaoks leida.”

Landless kutsus kaasa mõtlema: „Teie, kes te sageli pikalt lennukites istute ja pikkadel koosolekutel osalete, kuidas teil endal läheb? Kas teie suhted on tervislikud ja arenevad?”

Neljapäevane koosolek lõppes Briti uniooni presidendi Ian Sweeney tunnistusega elustiili muudatustest. Sweeney on viimase kahe aasta jooksul võtnud kaalus alla 75 naela (34 kilo).

Ta otsustas tervislikuma elustiili ja aktiivsema liikumise kasuks pärast seda, kui oli kinkinud oma naabrile raamatu tervisliku elustiili kohta ja mõistnud enda olukorra irooniat.

„Ma ei olnud 15 kuni 17 aastat jutlustanud tervise või karskuse teemal, kuna see oleks olnud silmakirjalik”, ütles Sweeney. „Vaim andis mulle märku, et ma pean jutlusi enda eluga peegeldama.”

Mark Finley, president Wilsoni asetäitja, lõpetas koosoleku ütlemisega, et „kui tõuge elustiili muutuseks on kuskil mujal kui Jumala austamises kehas, mille Ta on mulle andnud, siis on see tõuge pealiskaudne. Ma soovin, et vägi elustiili muutuseks tuleks Jeesuselt ja et me võiksime tulla Tema ette ja öelda: „Issand, minu keha on sinu oma. Ma soovin austada Sind sellega oma elu igas aspektis.””

Pilte ja esitluste slaide aastakoosolekust saab vaadata siit

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat