Liidu keskus Harjumaale

Avaldatud 10.7.2014, autor Ivo Käsk

30. juuni koosolekul otsustas koguduste liidu nõukogu algatada protsessi liidu keskuse töö üleviimiseks Harjumaale.

Liidu keskuse asukohaks on 1993. aastast olnud Lille 18, Tartu, kuhu see kolis meie Mere pst 3 kirikuhoonest Tallinnast. Tallinnas Mere puiestee kirikus resideerus Eesti liidu keskus alates kirikuhoone valmimisest aastal 1923.

Üheksakümnendate alguses, kui kirikutöö võimalused ja vajadused kasvasid plahvatuslikult, oli liidu keskuse tööks vaja avaramaid ruume, kui seda pakkus Mere puiestee kirik Tallinnas. Sobiv asukoht leiti tollase liidu esimehe Tõnu Jugari eestvedamisel Tartu kirikule ehitatavas juurdeehituses, ehk „tornis“, nagu seda Tartumail kutsutakse. Kuna tänasest liidu koguduste liikmeskonnast enam kui pooled on kogudusega liitunud selle pisut üle kahekümneaastase perioodi jooksul, ei ole neil ka mälestust muust liidu keskusest kui Tartust. Seal on käidud lugematul hulgal seminaridel ja muudel õppesessioonidel, osakondade nõupidamistel, tööliste koosolekutel, kaugelt tulnud külalisi kuulamas-kaemas, peakoosolekutel jne.

Paarikümne aasta jooksul Tartus on liidu keskuse tugipersonali hulgas olnud mitmeid vahvaid tegijaid, kuid juba pikka aega seostuvad liidu keskuses käijatele sealsete „nägudena“ Maia Hõlpus ja Kaarin Lukk. Maia raamatupidajana, vahepealsel perioodil ka liidu laekurina, ja Kaarin tehnilise sekretärina ja nüüd juba mitmendat aastat ka kirjanduslao juhatajana. Nad mõlemad on üle elanud ka mitu vahetuvat liidu juhtkonda.

Vaadates tänasel päeval meie väikese Eestimaa peale, näeme elanikkonna ja arengu jätkuvat koondumist Tallinnasse ja selle lähiümbrusesse. Seoses Tallinna kui misjonilinna projektiga on just misjonitöö Tallinnas olnud juba aastapäevad aktiivselt liidu nõukogu igakuiseks aruteluküsimuseks. On pakiline vajadus panustada ressursse meie missiooni laiendamiseks Tallinnas ja Harjumaal. Hetkel on meie adventliikumisel Tallinnas kaks kogudust – üks eesti- ja üks venekeelne – ning nooruke ja väike, aga tubli kogudus Keilas.

Mõte liidu keskuse üleviimisest Tallinna piirkonda on juhtkonna tasandil kõneaineks olnud juba hea mitu aastat, ajendiks ressursside liigutamine sellesse suurde piirkonda. On ju liidu keskuse näol tegemist terve ressursside kogumiga: palgatöötajad, ruumid, inventar jm. Kuna praegu ametis olevad liidu esimees ja peasekretär teenivad sügisest pastoritena ka Tallinna 1. kogudust, siis võib see olla sujuvaks sissejuhatuseks keskuse tööle sealses piirkonnas ning seega on kujunenud sobiv hetk keskuse üleviimise küsimuse laualetoomiseks. Liidu nõukogu on kiitnud heaks, et liidu juhtkond töötab käesoleva aasta septembrist Tallinnas ning on otsustanud ka juhtkonna assistendi ametikoha liigutada Tallinnasse. Sellega seoses kaob liidu tehnilise sekretäri ametikoht Tartus.

Liidu keskuse üleviimise protsess ei saa toimuda üleöö. Järgnevaks tuleb kaaluda ja leida sobiv paik keskuse kui terviku jaoks Tallinnas või selle lähiümbruses. Mõttes on olnud sobivate ruumide hankimisel koopereeruda mõne sealse olemasoleva – Tallinna 3. või Keila kogudusega või uue planeeritava koguduse vajadustega. Oma visioonis uue keskuse asukoha leidmiseks ei piirdunud liidu nõukogu ainult Tallinnaga, vaid mõtles ka Tallinna lähiümbrusele. Kui liidu nõukogul on olemas konkreetne ettepanek uueks keskuse asukohaks, siis peab ta vastavalt meie liidu põhikirjale selle esitama kinnitamiseks liidu korralisele või erakorralisele peakoosolekule.

Kuna liidu keskuse kolimise küsimus on strateegiliselt oluline, vajab see kõigi meie koguduste palveid Jumala juhtimiseks, kaasamõtlemist (nii plusside kui miinuste ja võimalike asukohtade osas) ning teostamisele minemisel igapidist toetust.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat