Ansambli Vocal Motion Six Eesti-turnee hakkab lõpule jõudma

Avaldatud 20.6.2014, allikas Meie Aeg

Sel nädalal on Eestis kontsertturneel viibinud Namiibia vokaalansabel Vocal Motion Six, mille liikmete seas on kaks paari vendi - Mark Chizyuka, Peter Chizyuka, Jones Mario, Vasco Mario, Lilani Kisting (Adora, lauljanimi), Adora kuulub luteri kogudusse, mehed kõik adventkogudusse. Vasco liitus ansambli teiste liikmetega reedel, kuna pidi Namiibias eksameid sooritama. Möödunud aasta suvel samuti Eestis kontserte andnud ansambel ütles juba aasta tagasi, et igatseb tagasi Eestisse tulla, toona esineti Tallinna vanalinnapäevade kirikupäeva raames. Eestipoolne korraldaja Janne Kütimaa meenutas, et VMSix sattus Eestisse tänu Sakari Vehkavuorile, kes pakkus, kas Eesti sooviks samuti seda ansamblit võõrustada. „Käisime 2013. aasta mais Soomes Helsingis kevadpidustustel, seal kohtusime ansambli liikmetega. Kaks nädalat hiljem olid nad siin. Inimestele meeldis ja neile meeldis ja kohe jäi tunne, et nad tulevad tagasi. Nad tahtsid jõuludeks tulla, et talve näha, aga asjaolud muutusid. Poolteist kuud tagasi saime teada, et nad saavad juunis tulla, aasta ootasime nende vastust,” rääkis Janne.

Eesti kontserdid on osa suuremast Euroopa-turneest, mis kestab 6. augustini. Janne: „Eestisse tuli ansambel Soomest, kus nad olid kaks nädalat, siit lendavad nad 23. juuni hommikul Saksamaale, kus nad on kaks nädalat, seejärel tulevad Lätti, kus seal on vokaalansamblite festival. Seal on nad avaesinejad ansamblile The Kings Singers. Lätist tuleb ansambel taas Eestisse ja siis sõidame Ahvenamaale, kus nad esinevad merepäevadel ja püüame mõnes kirikus ka esineda. Märtsis käisid nad USAs New Yorgis plaadiesitluskontserte andmas.”

Eestis antakse kokku neli kontserti, millest kolm on juba möödas: Tallinna adventkirikus, Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones ja Rakvere EELK Kolmainu kirikus. Viimane kontsert on 22. juuni õhtul Võrus Kandle kultuurimajas. Kontserdi salvestust saab hiljem vaadata advent.ee lehel.

„Ajaloomuuseumi kontserdi idee pakkus välja Maarit Thetloff, kes töötab kultuurikorraldajana. Rakveres korraldas kontserdipaiga Toivo Kaasik tänu suhetele sealse kirikuõpetaja Tauno Toompuuga. Võrus tuli Andres Ploompuu appi. Pakkusin talle seda ideed ja ta oli kohe nõus,” rääkis Janne kontserdipaikade organiseerimisest.

Kõigil kontsertidel peale Rakvere on sissepääs olnud annetuste alusel, annetustest saadud raha läheb ansambli võõrustamisega seotud kulude katteks. Kuid sellest ei piisa kaugeltki mitte kõigi kulude katmiseks: tuur saab teoks tänu paljudele abivalmitele ja ühel või teisel viisil kaasa aitavatele inimestele ning AKELi toetusele. Janne kirjeldab VMSixi liikmeid kui väga lihtsaid, kristlikke ja avatud inimesi. Kõik ansambli liikmed ööbivad tema juures, ja päeviti on koos midagi toredat ette võetud.

Janne: „Teisipäeval külastasime vabaõhumuuseumi, neile väga meeldis. Neid huvitab meie ajalugu. Neid huvitab Eestimaa. Kolmapäeval käisime Terevisioonis, kell 6 hommikul pidime kohal olema, nii et oli varajane tõusmine. Seal tekkis vahva ühendus helimeeste, toimetajate ja saatejuhtidega. Üks bänd ütles tolle hommiku esinemise ära, tänu sellele said nemad saates laulda – Jumal avab uksi. Televisioonis said ansambli liikmed jagada oma plaate teleinimestele.

Neljapäeval olime Rakveres, kus Tauno Toompuu tegi meile linnuses tuuri, seal meeldis neile samuti väga. Poisid panid ristirüütlite rüüd selga ja võitlesid mõõkadega, Adora sai esimest korda ratsutada, see oli suur elamus. Õhtul pärast kontserti käisime kohvikus õhtusöögil, kus kohviku omanik ütles, et ei saanud kahjuks kontserdile tulla, siis poisid tõusid püsti ja laulsid, kõik kohvikus tulid lähemale ja kuulasid.”

Eile, reedel oli ansambli jaoks puhkepäev. Laupäeva õhtul sõidetakse Võrru, kus on plaanis Munamäe ja Ööbikuoru külastamine, samuti saunaõhtu Aeda talus.

Ansambli liikmete tagasiside Eestis oldud ajale ja kontsertidele on olnud väga hea. Nad mainisid, et on väga hästi näha, et eestlased ja soomlased on sugulased: kumbki ei näita oma emotsioone eriti välja. „Nad igatsevad, et kontserditel elataks nende muusikale rohkem kaasa, aga nad saavad aru, et me oleme sellise loomuga,” selgitas Janne. „Samuti on neil väga hea mulje eestlaste sõbralikkusest ja külalislahkusest.”

Kontsertide korraldaja Janneni jõudnud tagasiside põhjal võib öelda, et hea mulje on vastastikune. „Inimestele meeldib nende muusika. Tagasiside on olnud väga hea. Nende muusika sõnum kristlik: nad jõuavad evangeeliumiga inimesteni, eks Jumal teeb oma tööd edasi. Neil on anne inimesi ühendada, nad ühendavad südameid ja kui nad laulavad, on selles midagi ebamaist. Neil on jumalik and.”

Ansambli Facebooki-leht on siin

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat