Euroopa adventistid seisavad usuvabaduse eest

Avaldatud 17.2.2014, allikas Adventist News Network

Allianss, mis edendab tasakaalustatud töö- ja sotsiaalelu, kutsus möödunud kuul oma konverentsil Brüsselis üles veetma töövabasid pühapäevi.

Euroopa Pühapäeva Allianss, mis on 2011. aastal rajatud  rahvuslike pühapäeva alliansside, kaubaliitude, tsiviilorganisatsioonide ja usukogukondade ühendus, on saavutamas üha enam kõlapinda Euroopa parlamendis, ent see tekitab muresid usuvabaduse eestkõnelejate seas.

Oma teisel konverentsil avaldas allianss Euroopa parlamendi praegustele ja tulevastele liikmetele suunatud dokumendi, milles seadusetegijaid palutakse toetada seadusandlust, mis „austab“ pühapäeva kui „puhkepäeva“ ja tagab ausad töötunnid.

 „Töövabad pühapäevad ja piiratud töötunnid on olulise tähtsusega kogu Euroopa tööliste jaoks,“ seisab dokumendis. Veel on öeldud, et pikendatud töönädal, mis venib „hilistesse õhtutesse, öödesse, riigipühadesse ja pühapäevadesse“, ohustab töötajate tervist, turvalisust, pere- ja privaatset elu.

Allianss toetab seisukohta, et pikem töönädal ja vähem puhkepäevi ei ole vastus Euroopas juurdunud finantshädadele – selle asemel eelistatakse töökohtade loomist ja konkurentsi.

„Konkurents vajab uuenduslikkust, uuenduslikkus vajab loovust ja loovus vajab puhkust,“ on dokumendis kirjas.

Kui majanduslikud argumendid kõrvale jätta, siis Euroopa usuvähemused – nende seas moslemid, juudid ja seitsmenda päeva adventistid – on mures, et see ettepanek piirab nende usuliste tõekspidamiste väljendamisvabadust, hoolimata selle näilistest headest eesmärkidest vähendada stressi ja ületöötamist.

„ELi pühapäevaseadus võib mõjutada miljoneid Euroopa usuvähemustesse kuuluvaid inimesi,“ ütles Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse Inter-Euroopa (EUD) avalike suhete ja usuvabaduse osakonna juht Liviu Olteanu.

21. jaanuari pressiteates toetas EUD Euroopa parlamendi soomlasest saadiku Hannu Takkula seisukohta töövabade pühapäevade vastu.

„Seadusandlus ei tohi kunagi diskrimineerida usugruppe. Seadus, mis määraks pühapäeva universaalseks töövabaks päevaks, just seda teekski,“ ütles Takkula pressiteates.

Ülemaailmse adventkoguduse avalike suhete ja usuvabaduse juht John Graz ütles, et ta on rõõmus, et Takkula ning teised parlamendi liikmed võtavad töövabade pühapäevade suhtes selge seisukoha.

„Me julgustame kõiki Euroopa seadusandlikke võime kaitsma kõigi inimeste usuvabadust, kaasa arvatud nende oma, kes ei praktiseeri pühapäeva puhkepäevana,“ ütles Graz.

Euroopa adventistid on kahelnud töövabade pühapäevade tõhususes ajast, mil Euroopa Pühapäeva Allianss asutati.

2011. aastal ütles Põhja-Euroopa adventkoguduse usuvabaduse ja avalike suhete juht Raafat Kamal, et adventistid „toetavad ideed, et inimesed peavad puhkepäeva, et saavutada tasakaalustatud tööelu,“ aga „samas soovime olla kindlad, et austataks ka nende puhkepäeva, kes ei praktiseeri pühapäeva kui usulist puhkepäeva“.

Nüüd kutsub Oltenau Euroopa parlamendi saadikuid isiklikult üles „mitte sekkuma usuvabaduse ja südametunnistuse vabaduse küsimustesse ettepanekutega võtta vastu seadusi, mis mõjutavad usuvähemuste usuvabadusi“.

Oltenau julgustas Euroopa adventiste palvetama selle küsimuse pärast ning võtma ühendust enda riigi saadikutega, et olla usuvabaduse eestkõnelejaks.

„Me peame olema täidetud tarkuse, tasakaalukuse ja positiivse suhtumisega, me peame olema vabaduse, lootuse ja rahu saadikud, armastama üksteist ja seadma enda eesmärgiks kaitsta kõigi inimeste usuvabadust,“ ütles Oltenau.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat