19. oktoober on hõimupäev

Avaldatud 19.10.2013, allikas Meie Aeg

19. oktoober on kalendris hõimupäev (kalendris lipu heiskamise päev), mil mõtleme eriliselt oma sugulasrahvastele. Eesti Kirikute Nõukogu, Eesti Piibliselts ning Eesti Evangeelne Allianss kutsuvad üles hõimurahvaste pärast palvetama.

Kogudustele saadetud läkituses seisab: "Me oleme tänulikud, et Jumal on hoidnud meie rahvast ja oma kogudust Eestimaal. Toogem palvepäeval Jumalale tänu ka meie hõimurahvaste eest, keda Ta on ajaloo keerdkäikudest läbi kandnud. Meie lastel ja lastelastelgi on võimalik lugeda eestikeelset Piiblit, kuid vaid vähestel soomeugrilastel on õnn omada emakeelset Jumala Sõna. Tänu paljude kaasabile ja toetusele on küll juba saadud emakeelseid piibliosi, aga need rahvad on jätkuvalt meie eestpalvetes. Samuti on meil põhjust olla tänulikud nende eest, kes sugulasrahvaste keskel kuulutavad Head Sõnumit. Mõelgem ka sealsetele kogudustele, samuti töötegijaile, kes oma rahvast teenivad."

Eesti keel kuulub soome-ugri keelkonda, kuhu kuulub umbes 23 keelt ja sel on ligi 23 miljonit kõnelejat. Ungari, soome, eesti (keelkonna kolm riigikeelt) ja mordva keelt räägib kokku umbes 21 miljonit inimest, ülejäänud 19 keele kõnelejaskond on 2 miljonit. Soome-ugri väiksemate keelte elujõud hääbub, alla poole nende rahvaste esindajatest oskab oma keelt; kulruuri- ja amerikeelena kasutatakse peamiselt vene, aga ka soome keelt. 

Soome-ugri hõimuliikumine algas pärast I maailmasõda Eestis, Soomes ja Ungaris, kus sellega tegeleti riiklikul tasandil.  Soomlased, eestlased, liivlased ja osa saame on luterlased, ungarlased katoliiklased ning ülejäänud soomeugri rahvad peamiselt õigeusklikud. Mitmeis paigus on tekkinud uuspaganlikke liikumisi, mis püüavad äratada ellu soomeugrilaste ürgset maailmatunnetust. "Kutsume kõiki üles osalema hõimurahvaste palvepäeval ja pühendama meie sugulasrahvastele aega ka palvepäevade vahelisel perioodil. Kinnitagu Issand praeguseid töötegijaid ja läkitagu välja uusi!" - nii kutsub Eesti Kirikute Nõukogu, Eesti Piibliseltsi ja Eesti Evangeelse Allianssi ühisavaldus üles palvetama meie sugulasrahvaste pärast. 

Täna peetakse Udmurtias esimest kristlikku konverentsi, mis õhutab kohalikke töötama oma rahva pääsemise nimel. 

 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat