Kui asjad „satuvad“ sündima ja ideed „juhtuvad“ kohtuma...

Avaldatud 6.9.2013, autor Kärt Lazic

...ehk kuidas üksikutest mõtetest suuri projekte teha.

Tartu on üks vahva koht. Kuigi linn ise on vaieldamatult tore, on selle vahvuse tegelikuks allikaks ikka pigem inimesed, kes selles linnas oma asju ajavad. Nii sattus ühel hetkel kirikunoorte hulgas olema üks inimene, kes omaette eneseväljenduseks pisikesi jutukesi kirja pani; ning teine inimene, kellel alul õppetöö ja seejärel päristöö tõttu oli pidev ülevaade lasteaedades toimuvast ja vajaminevast; ning kolmas inimene, kes kunagi aastaid tagasi – veel täitsa väiksest peast – niisama ajaviiteks terve lasteraamatu kasseti peale kuuldemänguks luges... ning seejärel kogemata hiljem üle lindistas. Sattus olema kolm inimest, kelle iseseisvad mõtted ja kogemused ühel hetkel üheks suureks mõtteks said.

Madli teadis rääkida, et lasteaiaõpetajatel kulub värske ja soe ja ülesehitav töömaterjal alati marjaks ära.

Toomas teisalt tekitas sellist värske ja sooja  ja ülesehitava töömaterjali potentsiaaliga teksti täitsa ise.

Mina vestlesin kellegagi audioraamatute põnevast maailmast.

Hanna-Liisa otsis võimalusi Tartu kirikunoorte annete asjalikuks ja rõõmsaks rakendamiseks.

Ja korraga tuligi inspiratsioon – omaette mõtted haakusid ühte puntrasse ja sünnitasid uusi. Alguses niisama sähvatusest kasvas neljanda, kaheksanda ja kaheteistkümnenda sõbra mõtete ja kogemuste toel korraliku sisu ja vormiga idee, mis kipub nüüd kätte ära suurimaks projektiks, millega meist keegi kiriku raames tegelenud on.

Aasta 2013 alguses kirjutasime idee päris projektiks – osalt seepärast, et sellele toetust leida, kuid pigem ikka seepärast, et asi lõpuks ka päriselt teoks saaks. Trans-Euroopa Divisjoni loova ja innovaatilise misjonitöö projektikonkursilt tuli meie mõte tagasi heakskiiduga ning ilmselge toetusega – projektile eraldati suisa rohkem raha, kui avalduses küsisime!

Lubage tutvustada projekti „Audioraamat lastejuttudega“, mille raames vormitakse eesti autorite veel avaldamata lastelugudest Tartu noorte poolt audioraamat, mis siis CD-le jäädvustatakse ning aasta lõpul Tartu lasteaedade õpetajatele kingitakse. Selliselt kõlas projekti üldkirjeldus. Pisut üksikasjalikumalt tähendab see mitut töökat faasi ning kümnete inimeste panust:

Lugude kogumine. Kuulutasime kevadel välja konkursi lühijuttudele, mis oleksid lastesõbralikud ja rõõmsad ning kannaksid kristlikke väärtusi ilma, et juba esmapilgul kindlalt religioosset sõnumit esitaks.

Lugude valimine ning salvestamine. Konkursile laekunud lugudest valiti projekti alustama nelja autori tekstid. Augustikuus alustati nende salvestamisega. Oma hääle annab lugudele umbkaudu viisteist erinevas vanuses lugejat.

Lugude töötlemine ja CD-de tootmine. Oktoobris-novembris sätitakse salvestatud failid avaldamiskõlbulikuks ning lüüakse plaatidele. Esialgse plaani järgi toodetakse plaate 700–1000. Nii jagub neid igasse Tartu lasteaiarühma ning ehk ka ümberkaudsetele valdadele.

Lugudega kaasas käiva materjali väljatöötamine. Paralleelselt salvestustööga valmistab septembris hulk vastava kogemuse ja haridusega inimesi ette töölehti, mille lugudega kaasa saaksime anda. Nii mõeldakse erinevatele arendamist ootavatele oskustele ning eagruppidele.

Lugudega kaasas käiva materjali kujundamine. Kunstiandega ja „visuaalse visiooniga“ noored rakendatakse mõtlema sellele, millise näoga kujutada lugude tegelased, kuidas teha töölehed kauniks ning mis värvi peaksid olema projekti veebileht ja CD-karbi kaaned.

Veebilehe loomine. Selleks, et varustada õpetajaid lisamaterjalidega ja rohkemate lugudega, kui plaadile mahub, pannakse ka internetti oma kodu püsti.

Ja siis – kui kõik see on tehtud ja valmis – tuleb alles algus!

Sest siis jagatakse plaadid laiali ning need saavad asuda oma tööd tegema – rääkima Tartu linna lasteaedade õpetajatele sellest, et on punt inimesi, kes väärtustab nende tööd ja panust järgmistesse põlvkondadesse; rääkima neile sellest, et on punt inimesi, kes tahab aidata; rääkima neile sellest, et see punt hoolib ilma, et tahaks midagi pähe määrida või vastu nõuda; rääkima sellest, et see punt naudib oma annete, võimaluste kasutamist teiste teenimiseks; rääkima sellest, et sel pundil on vahvad ja jagamist väärt väärtused ning et selle hooliva pundi soovide ja tegude taga on Hooliv Jumal.

Meie tegemistel saad veebilehe sünnini silma peal hoida, kui meid Facebookist üles otsid (www.facebook.com/audioraamat) või meile kirjutad (lastejutud@advent.ee). Kui sooviksid projekti laienduseks-arenduseks meile uusi lugusid saata või täpsustavaid järelpärimisi teha, kirjuta julgesti! Alati oleme tänulikud sinu palvete eest. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat