Trans-Euroopa Divisjon: Naised juhirollis

Avaldatud 18.11.2011, allikas TEDNews

16. novembril oli Montenegros Trans-Euroopa Divisjoni (TED) juhtide iga-aastasel koosolekul arutlusel teema "Naised juhirollis". 45 delegaati ja 25 kutsutud külalist (unioonide sekretärid ja laekurid) 13 unioonist ja 3 misjonipõllult, mis moodustavad divisjoni, arutasid palvemeelselt selle teema üle, et selles küsimuses vastu võtta ametlik seisukoht. Pärast palvet toimunud salajasel hääletusel oli 91% delegaatidest selle otsuse poolt, et lubada naistel teenida kirikus juhtival positsioonil.

2010. aastal esitas Trans-Euroopa Divisjon Põhja-Ameerika Divisjoni eeskujul Peakonverentsile palve, mis lubaks teha erandi praegu kehtivale reeglile, mis lubab vaid ordineeritud pastoreil teenida liidu ja uniooni presidendi ametikohtadel. Lisaks sellele palus TED teoloogilist uurimust ordinatsiooni teemal ning ühtlasi paluti luba ordineerida naispastoreid TED-i territooriumil. Oktoobris toimunud iga-aastasel Peakonverentsi sügiskoosolekul USA-s TED-i palve hääletusele ei läinud, mida TED-i juhtkond tõlgendas kui eitavat vastust nende pöördumisele. Montenegros toimunud divisjoni sügiskoosolekul avaldati kurbust ja pettumust Peakonverentsi otsuse üle ning kinnitati usku piibellikku põhimõttesse, et Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus on kõigi usklike "püha preesterkond" ning et Püha Vaim kutsub ning varustab mehi ja naisi erinevate andidega, sealhulgas juhianniga. Samuti rõhutati, et TED-i alal on tegemist eetilise ning juriidilise küsimusega, mis on tekitanud muret paljudele inimestele.

TED-i juhtide komitee hääletas selle poolt, et igal unioonil on õigus rakendada mees- ning naispastorite võrdõiguslikkust TED-i ametlike juhiste kontekstis. TED-i president dr Bertil Wiklander ütles: "TED-i jaoks on praegu kõige olulisem see, et kõik teaksid, missugune on meie seisukoht ja mida me arvame naistest juhipositsioonil. Me teeme enda poolt kõik, et julgustada naisi pastorite ja kirikujuhtidena tegutsema koguduse tööjuhise (Working Policy) raames. Me töötame jätkuvalt oma unioonidega, et näha, kuidas me saaksime paremini toetada naisi, keda Püha Vaim on selgelt juhirolli kutsunud."

Vastu võetud otsusele lisati ka selgitav klausel, milles öeldakse: "Me tahame rõhutada, et TED ei ole hääletanud muutuste poolt Peakonverentsi või TED-i põhikirjas. TED annab unioonidele loa tegeleda võrdõiguslikkuse küsimusega TED-i põhikirja raames, mis võeti vastu 2009. aastal. Selle hääletusega TED ei autoriseeri naiste ordinatsiooni, vaid ootab jätkuvalt Peakonverentsi-poolset uurimust ordinatsiooni teoloogiast."

Loe otsuse tervikteksti SIIT.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat