Vaikus tormituultes

Avaldatud 21.9.2011, autor Karin Lukk, allikas Meie Aeg

Me elame ajastul, mil inimeste kalleimaks varaks on kujunenud aeg. Me pingutame kõigest väest, kuid ometi jääb alati üks päev või üks tund puudu. Me ei suuda leida aega oma tegemata asjade lõpetamiseks. Pidevalt on kiire. Üks asi näib teist taga ajavat. Kuidas leida kogu selles kiiruses aega veel pere jaoks? Jumala jaoks? Õnneks on meil hingamispäev... Kas ikka on? Kas ei juhtu nii, et need ainsad vabad hetked, mis hingamispäeval meile jäävad, kuluvad hoopis magamisele, sest nädal on nii väsitav olnud? Kas tõesti Jumal ei näe, mismoodi me siin rabelema peame?

Jumal näeb. Jumal näeb kõike ja tahab väga meid aidata. Ta tahaks meile õpetada, kuidas sellises tormilises elupöörises saada hakkama nii, et see elatav elu pakuks rahuldust ja rõõmu nii meile kui meie lähedastele. Kuid Ta ei saa seda teha, sest me lihtsalt ei kuule Teda. Mitte et me ei tahaks Teda kuulata ja kuulda võtta. Vastupidi. Me kõik tahame väga teha Jumala tahtmist. Kuid meie praeguses elus on nii palju „müra“, et me lihtsalt ei kuule Teda.

Jim Hohnberger on mees, kes kogu hingest otsis Jumalat, kuid ometi ei suutnud Teda leida keset kärarikast elutormi. Sest Jumal ei ole tugevates tormituultes, vaid üksnes vaikses sahinas (1Kn 19:11-12). Selleks et me suudaks Jumalat kuulda ja Temaga rääkida, tuleb astuda maha elu jooksurattalt ning leida endale vaikne paik, kus meid ei sega selle maailma „müra“ – ahvatlevad reklaamid, meelitavad soodustused, lahked lubadused, palju raha võimalikult väikese aja ja vaevaga jne. Meie tähelepanu peab olema pidevalt jagatud mitme asja vahel ning sellises olukorras ei saa Jumalaga rääkida.

Jim Hohnberger on kirjutanud oma raamatus „Tule vaikusse“ („Come to the Quiet“), et me elame maailma ajaloo ühel raskemal ajastul. Mitte kunagi varem ei ole inimene pidanud tegema nii palju valikuid ja seda nii lühikese aja jooksul. Me peame igal päeval mitmeid kordi väga kiiresti otsustama – mida selga panna, mida perele süüa teha, missugust pesuvahendit valida, kas tuua enne laps lasteaiast ära või viia raamat raamatukokku tagasi, kas kontrollida oma e-posti kohe või mõne aja pärast jm. Vanasti oli inimestel ainult üks või heal juhul kaks komplekti riideid ning valikut ei olnudki. Pesu pesemiseks ei olnud sageli mingit muud vahendit kui üksnes vesi, lapsed kasvasid kodus, raamatukogudest ei olnud keegi kuulnud, sest raamatuidki polnud, rääkimata arvutist, e-postist või internetist. Kuid selline on meie ajastu ja ka siin on võimalik elada nii, et säilib tugev side Jumalaga.

Kuidas pääseda elutormide käest ja leida seda aega, mil saame olla vaikselt koos Jumalaga? Hohnberger soovitab alustada sellest, et vaadata üle, mis röövib meilt aega. Järgnevalt mõned märksõnad ja mõtted tema raamatust „Tule vaikusse“:

TÖÖ. Töö on vajalik ja ilma tööta ei saa. Oluline on aga leida optimaalne suhe töö ja vaba aja vahel. Ehk tuleb mõelda, miks me peame üle töötama – kas on meil võlad, majalaen, krediit-kaart? Need on esimesed, millest tuleks vabaneda. Võlg kontrollib inimest ja eelkõige tema aega.

ELUPAIK. Kas sinu elukoht on niisuguses kohas, mis võimaldab sul näha Jumala kätetööd, leida vaikust Temaga kõnelemiseks? Teisisõnu – kas sinu kodu ümber on piisavalt loodust? Kindlasti ei tohiks selle mõtte ajel ülepeakaela tormata maale elama, kui see tegelikult ei ole kooskõlas meie loomusega. Mitte kõik inimesed ei sobi maale. Ning kõige hullem on püüda elada maal linnaelu.

KUHJAMINE. Inimesed kipuvad oma elus kuhjama – nii asju kui ka kohustusi. Kui asjade kuhjumist on kergem märgata, siis kohustuste puhul on see märksa keerulisem. Kõige raskem on öelda ei kohustustele, mis on meil koguduse juures. Samas aga on ka siin oluline mõista, et liigne koormatus ei arenda, vaid pigem kurnab. Tühjal anumal aga ei ole midagi ka teistele pakkuda.

RÕÕM KODUSTEST TÖÖDEST. Inimest ei saa mõõta selle järgi, mis tööd ta teeb. Ka kodus tehtavad tööd on sama olulised kui ükskõik missugune ametialane tegevus. Kuid koduste tööde tegemiseks peab samuti olema piisavalt aega. Neid ei saa teha tormates muude asjade vahepeal. Siis muutuvad need tüütuks koormaks.

PALVEAJA JUMAL = IGAPÄEVAELU JUMAL. Jumal, kellega me räägime oma lühikesil palvehetkil (või üldse ainult hingamispäeval kirikus) peaks muutuma Jumalaks, kes saadab meid igal päeval ning igas hetkes selles päevas.

PÄEVAPLAAN. Kindla päevaplaani järgi elamine aitab säästa aega. See väldib nii enda unustamist mõttetute tegevuste juurde (nagu näiteks televiisori vaatamine või arvutis olemine) ning aitab hoida igas päevas kindlaid hetki, mil Jumalaga rääkida.

OTSUSTUSJÕUD. Inimene ei juhi ise oma samme (Jr. 10:23), aga üks ülesanne on tal siiski – inimene peab otsustama, et ta soovib Jumalaga saada lähedaseks, et ta soovib Teda kuulata.

VASTUTUSTUNNE. Meie ühiskond muudab meid laisaks, eriti lapsi. Enam ei ole lastel selliseid kohustusi, mis oli siis, kui kogu pere ühiselt toidulaua ja kehakatte pärast muretses. Seega tuleks kindlasti anda lastele võimalusi õppida vastutama.

TULETÕRJEÕPPUS. Selleks, et me suudaks jääda seisma suurtes katsumustes, suudaksime teha õigeid otsuseid elumuutvates küsimustes, peab oma valmisolekut, oma mõtete õigel rajal hoidmist ja mõistuse vait olekut harjutama. Kui meie oma mõtted on nii tugevad ning meie mõistus hõivatud erinevate segajatega, siis ei kuule me Jumala häält, isegi kui see peaks üsna vali olema. Ennast peab harjutama kuulama. Peab harjutama oma mõtete allutamist Jumalale igapäevastes väikestes asjades. Siis ei niida suured asjad meid ootamatult jalust maha.

TEE MUUTUSI JÄRK-JÄRGULT. Ükski inimene ei suuda korraga võtta ette tohutut muutust enda või oma elustiili juures. Tegele iga asjaga eraldi ja ükshaaval. Ka siin ei tohi olla läbimõtlemata tormakust.

Kaaluge end ja oma elu. Kas on selles midagi, mis võtab ära liigselt palju aega? Aega, mil saaksid rääkida Jumalaga. Kindlasti on muutusi raske teha. Ise me seda ei suudagi. Küll aga saame otsustada, et me seda tahame. Ülejäänu on juba Jumala töö. Mitte miski siin maailmas ei tohiks seista meie ja Jumala vahel. Jim Hohnberger on öelnud: „Ükskõik, mis ka ei takistaks sind Jumala juurde tulemast – see pole seda väärt, et sellest kinni hoida.“ 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat