Tallinnas ordineeriti pastoriametisse Aleksandr Tsugai

Avaldatud 30.9.2024, autor Tiina Matikainen


Merilin Peetson

Hingamispäeval, 28. septembril 2024 oli Tallinna adventkirikus pühalik osasaamisteenistus, mille käigus ordineeriti pastor Aleksandr Tsugai.


Merilin Peetson

Jumalateenistus algas koorilaulu ja palvega, teenistust viis läbi Balti uniooni esimees David Nõmmik, kohal olid ka Tallinna koguduse pastor Olavi Laur ning Läti liidu esimees Imants Gipslis ja värske Islandi liidu esimees Ivo Käsk.


Merilin Peetson

Jutluses keskendus David Jeesusele, kelle kaudu meil on arm, pääste, õnnistused ja kõik vajalik kristlikuks eluks; Temale, kes meid kristlastena ühendab, ning kogudusele kui Jumala tööriistale inimeste päästmiseks. David rääkis 1Jh 3:11 ja Tt 2:11–13 toetudes, et Kristuse tunnistajatena tuleb meil kuulutada sellest, mida oleme näinud, kuulnud, kogenud ja tundnud koos Kristusega.


Merilin Peetson

Ordineerimistalituse alguses tutvustas pastor David Nõmmik Aleksandrit kui kindlameelset ja selge visiooniga koguduse juhti ning tublit pereisa, kellel on abikaasa Marinaga 3 last. Aleksandr andis enne ordinatsiooni isikliku tunnistuse. Ta ütles, et tal on hea meel, et see oluline talitus toimub just Tallinna adventkoguduses, kus ta on üles kasvanud, kus ta võeti Eesti liitu tööle ning kus ta abiellus. Aleksandr teadvustas, et temast saab järgmine adventkoguduste Eesti liidu esimees. Ta on siiani olnud küll korteriühistu esimees, aga see väljakutse, mille ta täna vastu võtab, on palju suurem. Aleksandr ütles, et ta peab olema Jumala rahva eestkostja keerulisel ajal, kus 26 aasta jooksul on koguduseliikmete arv pigem vähenenud ning ette võib tulla ka mõne koguduse likvideerimine. Vaatamata sellele väljendas Aleksandr positiivsust, sõnades, et aeg on küll raske, aga kui vaadata Piiblit, siis näeme, et kõige raskematel aegadel sekkus Jumal eriliselt, tegi imesid, taastas rahva positsiooni ja puudutas südameid. Aleksander usub siiralt, et koguduse parimad võimalused on veel ees: „Tuleb usaldada kõik Jumala kätesse ja kasvatada usku.“ Aleksandr lõpetas oma tunnistuse Matteuse 8. peatüki tõotusega, kus Jeesus saadab jüngrid kõikjale maailma ning annab kaasa tõotuse, et Ta on nendega iga päev! „Jumal on meiega ka täna iga päev!“


Merilin Peetson

Aleksandri tunnistusele järgnes ordineerimisteenistuse õnnistuspalve, kui David Nõmmik koos teiste pastoritega tunnustasid Jumala kutset teenida käte peale panemisega. Teenistuse lõpuks andsid pastorid Aleksandrile kaasa õpetus- ja õnnistussõnad.


Merilin Peetson

Ivo ütles, et Jeesusega suheldes on võimalik muutuda Jeesuse sarnaseks ning kutsus üles olema hea karjane. „Ei ole jünger üle õpetajast ega teenija üle oma isandast. Jüngrile olgu küllalt, et tema saab selliseks nagu ta õpetaja ja teenija nagu ta isand.” (Mt 10: 24, 25) „Mina olen hea karjane. Hea karjane annab oma elu lammaste eest. Palgaline aga, kes ei ole karjane ja kelle omad lambad ei ole, kui ta näeb hunti tulemas, jätab lambad maha ja põgeneb.” (Jh 10:11, 12)


Merilin Peetson

Olavi kutsus üles teenima kui vahimees, kuulutama ja õpetama erinevate piibliteksti sõnadega ning lõpuks kutsus üles võitlema head usuvõitlust Pauluse sõnadega. „Ja sina, inimesepoeg, sinu olen ma pannud Iisraeli soole vahimeheks. Kui sa kuuled sõna minu suust, siis sa pead neid hoiatama minu poolt. Kui ma ütlen õelale: Õel, sa pead surema!, sina aga ei räägi, et manitseda õelat pöörduma tema teelt, siis see õel küll sureb oma süü pärast, kuid tema verd ma küsin sinu käest. Aga kui sa manitsed õelat tema tee pärast, et ta sellelt pöörduks, tema aga ei pöördu oma teelt, siis ta sureb oma süü pärast ja sina oled päästnud oma hinge.” (Hs 33:7–9) „Teie ei ole valinud mind, vaid mina olen valinud teid ja olen seadnud teid, et te läheksite ja kannaksite vilja ja et teie vili jääks. Mida te iganes Isalt palute, seda ta annab teile minu nimel.” (Jh 15:6)

David tervitas Aleksandrit evangeeliumikuulutajate ridadesse ning andis edasi tervitussõnad koguduste nimel. David meenutas, et Jumal ei ole lubanud Kristuse sõdalasi  säästa haavadest ja armidest, aga kui lõpuks seisame võidukalt klaasmere ääres koos nendega, kelle nimel oleme vaeva näinud, siis Kristuse haavadega käsi, kes meid juhtis, ohkab armastusega meie haavadele, siis meie armid muutuvad tema omadega võrreldes väga tühisteks ja me kuuleme teda ütlevat: „Tubli, sa hea ja ustav sulane, sa oled olnud ustav pisku üle, ma panen su palju üle. Mine oma isanda rõõmupeole!” (Mt 25:21)

Imants luges kirjakoha juhtkonna suurest muutusest, kui Mooses oli surnud ja esile oli vaja astuda uuel juhil Joosual. Jumal julgustas Joosuat: „Eks ole mina sind käskinud: Ole vahva ja tugev! Ära kohku ja ära karda, sest Issand, su Jumal, on sinuga kõikjal, kuhu sa lähed!” (Jo 1:9) Ja mõni hetk hiljem lausub Joosua juba julgustavad sõnad rahvale: „Pühitsege endid, sest homme teeb Issand teie keskel imetegusid !“ (Jo 3:5) Jumala töös on kaks olulist komponenti: juht, kes on ustav Jumalale, ja kogudus, kes on end puhastanud ja valmis tegema Jumala tahtmist.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat