USAs toimus konverents, kus käsitleti naiste olulisust koguduse ajaloos

Avaldatud 16.11.2023, allikas Adventist News Network

Põhja-Ameerika divisjoni (NAD) arhiivide, statistika tööharu (ASTR) juhtkond korraldas 12.–14. oktoobril esimese omataolise konverentsi, mille eesmärk oli uurida naiste tähtsust seitsmenda päeva adventistide ajaloos. Ettekannetes keskenduti adventkoguduse ajaloo laiemale kontekstile ja naiste tähtsusele.

Konverentsil osales 150 inimest – naisi ja mehi – Põhja-Ameerikast, Euroopast, Lõuna-Ameerikast ja Aafrikast.

Kui küsida mõjuka naise kohta seitsmenda päeva adventistide ajaloos, tuleb tavaliselt kohe meelde koguduse kaasasutaja Ellen G. White, kuid ka teised naised on andnud adventkoguduse arengusse olulise panuse. Nad töötasid misjonäride, evangelistide ja piiblitöölistena, aga ka õpetajate ja arstidena. Suur osa nende tööst on unustatud; näiteks Sarah Lindsey, kelle mõjuvõimsad jutlused tõmbasid rahvahulgad ära Barnum & Bailey tsirkusest; või Lulu Whitman, kes ristis ühe aasta jooksul rohkem inimesi kui kõik tema meessoost kolleegid kokku; või isegi Lauretta Kress, arst, kes asutas ja juhtis koos oma abikaasa, samuti arsti Danieliga mitu sanatooriumi.

NADi president G. Alexander Bryant ütles oma avakõnes: „On hea tunnustada ja austada naisi, kelle õlgadele see kogudus on ehitatud." Ta tänas kohalviibivaid naisi nende panuse eest. „Me ei oleks see kogudus, mis me täna oleme, kui poleks olnud naisi, kes on aastakümneid teeninud esirinnas." Esinejad, professorid, teadlased, üliõpilased, pastorid, kogudusjuhid ja teised rääkisid naiste panusest erinevast vaatenurgast.

Erilist huvi pakkusid Anneke Stassoni ettekanded, ta käsitles koguduse ajaloo naisi misjonis, ja Laura Vance, kes uurib adventistide kogudust sotsioloogilisest vaatenurgast. Ta leidis, et koguduse algusaegadel võeti pastoriks kümneid naisi, sealhulgas Ellen White. Kuigi Ellen White ei võtnud naiste ordineerimise suhtes selget seisukohta, pooldas ta, et naised peaksid järgima oma kutsumust ja andeid ning saama meestega võrdset palka.

Aja jooksul, kui kogudus edenes ja juhid kohati fundamentalismi poole pöördusid, vähenes toetus naistele juhtivatel ametikohtadel. Sellegipoolest leidsid naised jätkuvalt võimalusi, et olla koguduses aktiivsed. Samas väljendas Vance, kui ebaloomulik on see, et kogudus, kus naistel on minevikus olnud nii suur mõju, ei tunnustata neid tänapäeval ikka veel vastavalt.

Oma jutluses pealkirjaga „Varjatud kangelannad" võrdles Ella Simmons, peakonverentsi emeriit-asepresident, esimene naine, kes 2005. aastal sellele ametikohale valiti, koguduse ajalugu vähetuntud afroameerika naistega matemaatikute ja inseneride seas, kes aitasid Ameerika Ühendriike kosmosesse lennutada. Tema sõnum tugines konverentsi eeldusele: naiste panuse avalikustamine mitte ainult ei rikasta koguduse ajalugu, vaid sillutab teed naiste osalemisele koguduse juhtimises täna. Lõpetuseks kutsus Simmons üles koostama koguduse mineviku ja praeguse arengu kohta kaasavamat narratiivi. „Kui me muudame oma lugusid, muudame maailma.“

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat