Rajaleidjate laagris tähistati rajaleidmise 90. aastapäeva Eestis

Avaldatud 12.7.2023

Tänavuse rajaleidjate laagri teema oli „Jeesusega koos“ ning see oli 6.–11. juulini Rõõmusaarel. Seekordse laagri tegid teiste seas eriliseks kaks asjaolu: tähistati 90 aasta möödumist päevast, mil rajaleidmine Eestis alguse sai, ning kogu laagri ees sai masterguide kaelaräti viis uut masterguide’i.

Laager algas neljapäeva, 6. juuli pärastlõunal lipu heiskamise ning lõkkeõhtuga. Hommikustes piiblitundides uuriti sõpruse teemat – mida keegi sõbrasuhtes hindab ning kuidas Jeesus endale sõpru valis, aga ka seda, kuidas me tulevikus igavesti koos Temaga taevakodus oleme.

Reede, 7. juuli oli rajaleidmise ajaloo osas oluline päev, kuna täpselt 90 aastat tagasi, 7. juulil 1933. aastal otsustasid seitsmenda päeva adventistide peakoosoleku saadikud järgmist: „Et piibel ja tunnistused näitavad koguduse kohustustele vanemate laste eest hoolitsemises, et neile teatavaks teha tõde ja neid ette valmistada misjonitööle, ja et general-konverents on töötanud välja plaani vanemate laste organiseerimiseks, otsustame: 

1. meie kogudustes, kus on lapsi 10.–14. aastani, asutada junioride grupid, kelle eesmärk on arendada vanemate laste vaimulikku, vaimset, seltskondlikku ja füüsilist elu.

2. Unioni noorte osakonda paluda välja anda selleks otstarbeks vastavat käsiraamatut. 

See otsus leiab saadikuilt hääkskiitmist ja võetakse ühel häälel vastu, pärast vendade lühikesi, asjalikke seletusi selle otsuse tähtsuse kohta."

Vaata ka Eesti rajaleidjate kodulehte. 

Eesti rajaleidjate juht Jaanus-Janari Kogerman luges selle otsuse laagrilistele ette ning rääkis rajaleidmise algusest Eestis, tuues näiteks rajaleidja Amanda Nukka, kes Eestist pagulusse läks. Amanda Ameerika klubi vormi said kõik näha Vanessa seljas. Amanda Nukka teenis hiljem misjonärina Aafrikas. Rajaleidmise 90. aastapäeva tähistamise puhul söödi rajaleidjate endi valmistatud küpsisetorti.

Reedese päevakava suurim osa oli aga laagrimööbli ehitamine – kõigepealt tuli metsast tuua materjali, seejärel puud koorida ning siis köitega kokku siduda. Rajaleidjad valmistavad mööblit ilma naelte ja kruvideta. Laagrimööbli valmistamise oskust on tarvis ka camporee’l, mis toimub iga nelja aasta tagant ja algab juba 25. juulil Ungaris.

Hingamispäeval on rajaleidjate laagris hea tava, et pärast jumalateenistust tulevad laagriliste ette kõik klubid ning räägivad veidi, mida möödunud õppeaastal tehti. Seekord lõppes klubide tutvustamine varasemast teistmoodi, kuna ette paluti Eesti värsked masterguide’id (MG). Seni oli Eestis vaid üks MG – Krõõt Lõbus, aga nüüd said kogu laagri ees endale MG kaelaräti veel Jaanus-Janari, Kristi ja Eric Richard Kogerman ning Maarja Kiplok ja Allan Randlepp.

Krõõt läbis MG programmi ajal, kui ta õppis Inglismaal psühholoogiat ning oli sealses kohalikus koguduses lasteõpetaja. „Põhja-Inglismaal pidid kõik pastorid sellest programmist osa võtma ja siis koguduseliikmed küsisid minult, et kuna ma õpetan nende väiksemaid, siis äkki tahaksin ka MG kursusele minna,“ rääkis Krõõt. „See oli aastane programm. Aasta jooksul oli neli nädalavahetust, mil olid suuremad projektid ja laagrid, aga aasta jooksul oli ka asju, mida pidi iseseisvalt tegema: igapäevane vaimulik aeg Jumalaga, piibliaasta lugemine ja valmistumine koguduse ajaloo eksamiks.“ Inglismaa programm nägi ette, et MG peab omandama looduses ellujäämise oskused ning harima end nii vaimulikult kui ka juhtimise vallas. „Erinevad koolitajad rääkisid, kuidas lastetundi anda, kuidas piiblitundi teha, kuidas puid raiuda ja saagida, kuidas marssida, kuidas inimesi juhtida – need on vaimulikud, emotsionaalsed ja juhtimisalased oskused.“ Krõõt meenutas, et see programm äratas uuesti elule tema armastuse rajaleidmise vastu ja mõne aja eest otsustasid nad koos Jaanus-Janariga ka Eestis MG programmi ellu kutsuda.

„Praegu lõpetas kursuse viis inimest – nemad olid esimene katse, kui mõtlesime, missugused programmi tingimused võiksid olla. Tegelikult liigume vaikselt selle mustri juurde, mille mina Inglismaal läbisin.“

Krõõt sõnas, et masterguide on rajaleidmise kõige kõrgem tase ja selle programmi läbinud inimestel peaks olema võimekus juhtida noori ning nad võiksid teada, kuidas teha lastetundi või piiblitundi, kuidas noori juhtida ja nad võiksid olla eeskujuks heas tervislikus ja vaimulikus eluviisis. „Me oleme programmi arendanud ja uus seltskond on praegu selle alguses. Kui sa soovid saada masterguide’iks, siis võta minuga ühendust, saan sul aidata leida programmis oma koha ja seda ka läbida,“ kutsus Krõõt üles ja julgustas: „Soovitan seda igale noorele, kes hakkab rajaleidjate programmist välja kasvama.“ Krõõda meiliaadress on krõõt.lobus(ät)advent.ee.

Hingamispäeva pärastlõunal oli laagris ka rajaleidjate marssimise võistlus ja mõõgadrill – võistlus selle peale, kes suudab kõige kiiremini leida ette antud Piibli kirjakoha. Tänavu võitis marssimise Maiu Maurer ning mõõgadrilli Miriam Maurer. Mõlemad kuuluvad Tartu klubisse.

Laager jätkus pühapäeval ja esmaspäeval märkide tegemise töötubadega. Lisaks sellele oli kavas orienteerumine, geopeitus, mille käigus pidi vihjete ja küsimuste järgi ära arvama, missugust piiblitegelast mängu koostaja silmas pidas, ning maastikumäng seente kohta. Laager lõppes teisipäeval rajaleidjate hümni laulmise ja laagrilipu langetamisega.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat