Ühe luubi lugu III — „Muu“

Avaldatud 22.4.2023, autor Kristi Taidla, allikas Meie Aeg

„Sest kus su varandus on, seal on ka su süda!” Matteuse 6:21 

„Andke (meile) maad oma südames!” 2. kiri korintlastele 7:2

Kus on sinu fookus täna, siin ja praegu? Kas on see Jeesusel? Või on see aeglaselt, peaaegu, et märkamatult nihkunud meelelahutusele, ilusatele asjadele, tervisele, tööle, argitoimetustele, mingile konkreetsele elu valupunktile (list jätkub)? Luba, jagan sinuga üht lugu, mis mind sügavalt puudutas ning endale neid samu küsimusi esitama pani.

„Ooo, kui ilus!“ õhkasin kohalikus poes Jeesuse sünniloo kujude komplekti vaadates. Seal oli beebi Jeesuse kuju ümber Maarja, Joosep, karjane ja kolm tarka. Kuigi poe riiulid olid täis päkapikke, jõuluvanasid, leevikesi, ingleid ja kuuski, oli minu süda hetkega selle kauni sünniloo küljes kinni. „Minu Jeesus!“ heldisin rõõmsana, sest olin leidnud selle kõige tähtsama – jõulude enda südame!

Aga komplektil ei olnud hinda. „Viissada krooni,“ teatas müüja pärimisele leti tagant. „Oh, kallis Jumal. Mul ei ole sellist raha, et seda osta,“ nentisin pead longu lastes. „Jumal, kui järgnev palve on isekas, palun ära kuula mind. Aga ma väga palun, et kas Sa paneksid selle kellelegi südamele mulle kinkida?“

Vaatasin veelkord beebi Jeesust, kes seal sõimes lamas. Ma nii väga tahtsin seda endale! „Inimestel on palju raha, jõulukuu on alles ees. Kindlasti tuleb keegi, kes seda Jeesuse sünnilugu endale koju viia tahab,“ mõtlesin nukrana poest lahkudes ning Jeesuse sünnitegelastel minna lastes.

Kuu aega hiljem oli mu sees äkitselt tugev tunne, et pean saare kauplusesse minema ja õele jõuludeks lühtri valima – jõulude aegu vajame ju nii hädasti valgust! Oli kiire päev ja palju ettevalmistusi ees. Ent tunne ei andnud järele. Teadsin, et meie eelarve oli piiratud ning poodi minnes oli mul vägagi selge, kui palju kroone ühe lühtri ja küünla tarvis kasutada võin.

Astusin poodi – see oli rahvast täis. Põhjuseks suured allahindlused – peale jõule olid kõik jõuluasjad poole hinnaga! Vaatasin sinna, kus oli olnud beebi Jeesuse ase – komplekt oli kadunud. Olin sellega arvestanud ja jalutasin nüüd lühtrit otsides ringi. Inimesed ostsid soodsa hinnaga jõuluvanasid, päkapikke ja muid sädelevaid jõuluteemalisi kaunistusi. Jalutasin neistki mööda. Vajasin vaid lühtrit. Seejärel märkasin poe allahindluste riiulit suure sildiga – 75%! See oli riiul esemetega, mis pikemat aega müügis seisnud ning mida keegi täishinnaga osta pole soovinud.

Vaatasin riiulit lähemalt ning korraga tardusin. Kõige ülemisel riiulil, vasakul nurgas, oli minu kallis Jeesuse sünnilugu! Seal oli see väike Jeesus koos Maarja ja Joosepiga. Seal olid targad ja karjane. Ja miski suur ülevoolav rõõm puges põue. Märkasin ka hinnasilti. 899 krooni! Sellele omakorda oli kleebitud 499 krooni. Läksin kassasse. „Vabandage, need kujud seal allahinnatud asjade riiulil, seal on kaks silti. Kas see soodusprotsent käib 499 krooni kohta? Et see komplekt maksab 125 krooni?“, uurisin müüjalt. „Jaa. See komplekt oli allahinnatud, sest see oli viimane,“ noogutas müüja.

Läksin kiire sammuga riiuli juurde, haarasin Jeesuse ja muud tegelased ettevaatlikult peopesadesse ja viisin kassasse. „Ma võtan need!“ teatasin talle, ise samal ajal õnnest särades. „Sain kõige tähtsama!“ rõõmustasin müüjale ilmega, mis peegeldas peavõitu!

Piilusin veelkord tšekki, et kas päriselt ka on võimalik, et see komplekt nii suure allahindlusega on! Otsisin lühtri ja küünla vahelt Jeesuse sünniloo rida. Ent seda ei olnudki. Seal seisis: „Diverse -75%“ (norra keeles „Muu -75%“).

„Diverse,“ kordasin endamisi vaikseks jäädes ning poe välisukse poole astudes, kui silmasin uuesti suurt silti „Allahindlus – 75%“. Teadsin, et sellele riiulile maandub „jääk“. Asjad, mis müüakse ära nii odavalt kui võimalik. Miski krõks käis uuesti mu sees. Nii palju rahvast on siit läbi käinud ja see oli ainus Jeesusega seotud asi poes!“ mõtlesin nukrana, ning mõistsin korraga, kui ebavõrdses suhtes me Jumala poolt vaadatuna oleme.

Astusin poest välja talvisesse kargusesse ja miskit sooja valgus mu põsele. „Anna andeks, Jeesus, et meil ei olnud Sinu jaoks oma majas ruumi ega aset päeval, kui siia ilma sündisid. Anna andeks, et meil ei ole Sinu jaoks ruumi ka täna, jõulukuul!“ Korraga nägin silme ees risti, Jeesuse naelaarmides käsi, kibuvitstest punutud krooni, Tema lihtsat riietust siin maa peal kõndides, Tema 40 päeva kõrbes. Nägin hetke, kui Jeesus andis Taevas Isale oma viimase pilgu enne kui Ta loobus igaveseks oma taevasest olemusest ja asendas selle Inimese Poja inimliku pitseriga.

„Oh, Jeesus, Sina andsid meile Sinu kõik, Sinu Jumaliku kuue ja trooni, Sinu Jumaliku olemuse, füüsilise koosolemise Jumalaga. Sa jätsid maa pealgi meile Sinu peopesad, Sinu jalad, Sinu au ja Sinu väärikuse – kõige lõpuks Sinu elu! Sa jätsid ristile võimaluse, et Sind ei leitagi enam eales elavate hulgast! Ja mida anname Sulle vastu meie? Me jätame Su oma südame ruumipuudusel „Muuna“ jääkide riiulile. Kui Sind soovimegi, siis vaid allahindlusega!“ Hoidsin tänaval pisaraid tagasi, aga need aina voolasid. „Anna andeks, et olen olnud hoolimatu selle suhtes, mida Sa meie jaoks tegid! Anna andeks, et ma ei ole Sinust nii hoolinud, nagu Sa seda tõeliselt väärt oled! Anna andeks, et keskendusin jõulukuulgi kingitustele ja kaunistustele, mitte Sulle. Et keskendusin maailmale, mitte Sinu Sõnale ning palvele!“ Sügav kurbus ja kahetsus täitis mu südant. Selle kõige kurbuse keskel kogesin ka andestust ja taas Isa rüppe tagasi kutsumist.

Armas koguduseõde ja -vend, kuidas on täna, siin ja praegu lugu sinu südameruumiga? Kas Jeesus on seal aukülaline või on ta see „muu“? Kellele või millele kuulub sinu aeg? Millele kuluvad sinu mõtted, raha ja vahendid? Jeesusele? Sulle endale? Ilusatele asjadele? Meelelahutusele? Maiste tagalate kindlustamisele? List jätkub. Kas Jeesus on real, millele kirjutatud Jumaliku pitseriga: „Minu Issand, 100% kõik mängu!“? Või asub Ta allahindluste riiulil, kus soovid Teda endale soetada nii odavalt kui võimalik?

Matteus on kirja pannud selle, millist valikut igatseb Jeesus ise meie elus nii väga näha: „Taevariik on põllusse peidetud varanduse sarnane, mille mees leidis, ning kinni kattis ja läks sealt ära rõõmsana selle üle ja müüs ära kõik, mis tal oli, ning ostis selle. Taas on taevariik kaupmehe sarnane, kes otsis ilusaid pärle, ja kui ta oli leidnud ühe kalli pärli, läks ta ja müüs kõik, mis tal oli, ning ostis selle. Taas on taevariik nooda sarnane, mis merre heideti ja kokku vedas kõiksugu kalu. Ja kui see täis sai, veeti ta randa, ja istuti maha ning koguti head astjatesse, aga halvad visati ära. Nõnda sünnib maailma-ajastu lõpul: inglid väljuvad ja eraldavad kurjad õigete hulgast ja heidavad nad tuleahju; seal on ulumine ja hammaste kiristamine.“ Mt 3:44-50

Jeesus „põles ise Kolgata altaril meie eest tuhaks“, et meie ei peaks tol päeval tuhaks põlema! Jeesus maksis oma naelaarmides käte, rebenenud südame ja verepiiskadega, et säästa meid tol päeval ulumast ja hambaid kiristamast! Jeesus müüs piltlikult öeldes taevas ära meie eest Tema kõik, et osta Talle meid, kadunud lambaid! Milline on meie osapool suhtes? Kas ka mina ja sina põleme Talle vastu? Kas ka minu ja Sinu varandus (aeg, raha, vahendid, eesmärgid, unistused) kuulub Talle?

Ellen White on kirjutanud: „Ma soovin, et kõik mu vennad ja õed peaksid meeles, et Püha Vaimu kurvastamine on tõsine asi. Vaimu kurvastab see, kui inimene püüab töötada iseenese heaks ning keeldub teenimast Issandat, sest rist on liiga raske või enesesalgamine liiga suur...Jumal on meid ostnud ja Ta nõuab igas südames trooni. Meie mõistus ja ihu tuleb Talle allutada ning loomupärased harjumused ja himud alistada kõrgematele vajadustele. Kuid selles töös ei saa me iseennast usaldada. Me ei saa ohutult enda juhtimist järgida. Püha Vaim peab meid uuendama ja pühitsema. Jumala teenimises ei tohi olla poolikut tööd. Need kes väidavad end Jumalat teenivat, kuid annavad ikkagi järele loomupärastele ajenditele, viivad teised eksiteele. Kristus ütles: „Armasta Issandat, oma Jumalat, kogu oma südamega ja kogu oma hingega ja kogu oma mõistusega!“ (Mt 22:37) „Tee nii ja sa elad!“ (Lk 10:28)

Põllusse peidetud aarde, pärli ja nooda jutu peale küsib Jeesus: „Kas te olete aru saanud kõigest sellest?“ Mt 13:51 Jüngrid vastasid sellele jaatavalt, kuid Piiblist jüngrite käekäiku lugedes peab kurvastusega tõdema, et üks kaheteistkümnest jüngrist ei põlenud Jeesusele vastu. Üks kaheteistkümnest jüngrist suri küll maises mõttes esimesena, ent ei surnud enne seda vaimulikus mõttes iseendale, et elada Jeesusele. „Sest kes iganes oma elu tahab päästa, see kaotab selle; aga kes oma hinge kaotab minu pärast, see leiab selle. Sest mis kasu on inimesel sellest, kui ta kogu maailma kasuks saaks, kuid oma hingele kahju teeks? Või mis lunastushinda võib inimene anda oma hinge eest? Sest Inimese poeg tuleb oma Isa auhiilguses oma inglitega, ja siis ta tasub igaühele tema tööd mööda.“ Mt 16:25-27

Armas õde ja vend Kristuses, kui sinu elu kuulub juba jäägitult(!) Issandale põledes, siis õnnitlen, oled leidnud selle kõige kallima! Oled leidnud tõelise pärli ja aarde! Kui mitte, julgustan sind minema tagasi Isa juurde – võta kõik, mis sul on ja vaheta see Jeesuse vastu välja! Müü ära maailmale kõik, mis sul on ja mine tagasi Isa juurde, kus sul on kõike ülikülluses – rahu, rõõmu, pikka meelt, andestust, lootust, armastust ja jaksu. Jaksu, et kõndida igas sinu hetkes, igas sinu päevas ja igas sinu väljakutses Jeesusega koos!

Nooda ja pärli meenutuseks kinkis Jumal mulle Jeesuse sünniloo, mis siiani ning ka järgmiste jõuludeni meie elutoas auriiulil meid rõõmustab! Mitte et kujukestel endal oleks vägi – need on vaid keraamilised kujud. Need on inimese tehtud ja neis pole midagi, mis meid päästab! Aga need on selle loo kaudu justkui kivid Jordani jõesängist, mis meenutavad, kes on Jumal ja millise hinna Tema maksis, et meid päästa - Jeesuse enese purunenud südamega! Ei mingit allahindlust! 100%- line täishind!

Jumala südames on olnud aegade algusest peale sinu jaoks reserveeritud eriline, individuaalne ruum! Jumala südames on aegade algusest peale reserveeritud sinu jaoks eriline, individuaalne aeg! Temal, kes riskis kaotada sõna otseses mõttes Jeesuse enda lihaselise tuksuva südame, et osta pärisosaks sind ja mind ning igaüht inimlast, kes eales elanud!

„Ja ärge kurvastage Jumala Püha Vaimu, kellega te olete otsegu pitseriga kinnitatud lunastuse päevani!“ Ef 4:30

„Ja ärge saage selle maailma sarnaseks, vaid muutuge teiseks oma meele uuendamise teel, et te uuriksite, mis on Jumala hea ja meele­pärane ja täieline tahtmine.“ Ro 12:2

„Siis võtke nüüd Jumal enestele eeskujuks nagu armsad lapsed ja käige armastuses, nõnda nagu ka Kristus meid on armastanud ja on iseenese andnud meie eest anniks ja ohvriks, Jumalale magusaks lõhnaks.“ Ef 5:1-2

„Ja ma mõtlesin: „Küll ma tahaksin sind panna laste sekka ja anda sulle meeldiva maa, toredaist toredaima pärisosa rahvaste keskel! Ja ma mõtlesin: Sina hüüaksid mind isaks ega taganeks mu järelt!“ Jr 3: 19

„Ja te otsite mind ja leiate minu, kui te nõuate mind kõigest südamest. Ja ma lasen teid mind leida, ütleb Jehoova..“ Jr 29:13-14

„Mina olen Taaveti juur ja sugu, helkjas koidutäht!“ Ja Vaim ja pruut ütlevad: „Tule!“ Ja kes seda kuuleb, ütelgu: „Tule!“ Ja kellel on janu, tulgu; ja kes tahab, võtku eluvett ilma hinnata!“ Ilm 22:17

Paulus kutsub kirjas Korintlastele:„..avardage ka teie oma süda!“ 2. Ko 6:13 Jeesus küsib sinult täna: „On sul, armas laps, mulle ruumi?“

Kui võtame vastu Jeesuse kõik, millega Ta meie eest on maksnud (ülikõrge hinna): Tema lunastuse, Tema ristisurma, ülestõusmise ja pattude andeksandmise ning anname Talle täna oma kõik (loe: südame), siis puhastab Tema meid ülekohtust ja loob meile uue, lihaselise südame. Sel päeval võime julgelt Johannese kombel hüüda: „Aamen, tule, Issand Jeesus!“

Märkuseks, hetkel kui siia loole punkti panin, läks meie elutuba üleni säravvalgeks, nii et enam midagi ei võinud näha – pimestav ere valgus! Olgu sellises koguses valgus meie kõigi südames koos Jumala isikliku kohaloleku ning täies mahus välja valatud Püha Vaimu ja Hilise Vihmaga!

Millist imelist Jumalat me teenime! 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat