Misjonitöö 21. sajandil

Avaldatud 8.12.2022, autor Lina Sommer, allikas Meie Aeg

Misjonitöö? 21. sajandil? 

Seisan bussipeatuses. Ootan bussi. Peatus on rahvast täis. Üle tee näen naist, kes tundub riietuse järgi usklik. Järgmisel hetkel tuleb ta just minu bussipeatusesse ja läheb ühe mehe juurde. Neil tekib vestlus ja paari minuti pärast hakkab mees oma häält tõstma ning kuulen selliseid sõnu: „Ma tean, kust Jumala kohta infot otsida!“

Me elame kiiresti arenevas maailmas. Maailmas, kus teadus ja infotehnoloogia on jõudnud peaaegu oma tipparenguni. Täna teeme ainult ühe kliki ja juba suhtleme videokõnes kellegagi, kes on teisel pool maakera. Inimesed räägivad, et kui nad tahavad millestki kiiresti teada saada, siis nad lihtsalt trükivad Google`isse ühe sõna ja leiavad vajaliku info. Kas vastab tõele, et kui Jumalat otsiv isik hakkab otsima tõde, trükibki ta Google`isse sõna „TÕDE“ ja leiab seal tõe?

Tundub, et praegused inimesed on võrreldes eelmise sajandiga millegi uue vastuvõtmisel kinnisemad, eriti selles, mis puudutab religiooni. Miks? Näiteks sellepärast, et tänapäeval liigub informatsioon väga kiiresti, isegi liiga kiiresti. Nii õige info kui ka kahjuks vale. Niinimetatud valeinfot on internet, televisioon, sotsiaalmeedia ja isegi poe raamaturiiulid täis. Kas pole siis võimalik tänapäevase inimeseni jõuda? Ei, ma ei väida seda. Ma ütleks, et on raskem, aga pole võimatu. Jumal, keda me teenime, on võimas aitamisel, juhendamisel ja inimeste südame puudutamisel.

Misjonikoolis õppides jäi mulle hästi meelde joonis, mille joonistas meie õppejõud. Ta ütles, et see on Jumala soovitus meile, kes elame maailma viimaste päevadel. Joonisel olid soovitused, milliseid misjonivõimalusi kasutada. Joonis oli selline: inimkeha koguduse tähendusega. Pea on Jeesus, nagu ütleb meile Piibel. Silmad – prohvetikuulutuse vaim ehk Ellen G. White. Tänu silmadele ei ole Jumala kogudus pimeduses, sest tal on valgus, isegi kui seda nimetatakse väikseks valgusallikaks. Sellele valgusele toetudes tuli välja nii, et kogudusel on kaks kätt ja kaks jalga. 

Parem käsi on meditsiinimisjon (medical missionary work). Siia kuuluvad haiglad, hooldekodud, sanatooriumid, igasuguste tervisetoodete tootmine, tervisliku toiduga sööklad, kohvikud jne. See on väga hea võimalus inimesteni jõuda, näiteks neid aidates, nende valu leevendades. Jeesus ravis tihti inimesi ja siis, kui inimese hing tõele avanes, rääkis Ta tõest.

Vasak käsi on õpetamine ehk haridus (teaching). Evangeeliumi jagamine meie adventkoolide kaudu – kui tore võimalus! Võimalus õpetada tõde nii oma lastele kui ka näha, kuidas teised lapsed, noored, kes on tulnud maailmast, kes ei ole kunagi kuulnud Jumalast ega kokku puutunud Tema armastusega, tunnistavad Jeesust oma Päästjaks tänu tõeliselt pühendunud kristlikele õpetajatele. 

Parem jalg – jutlustamine (preaching). Mulle tundub, et see misjonivõimalus on alati aktuaalne olnud ja on ka täna. Aga COVID-19 muutis selle vormi. Pandeemia ajal hakkasid paljud meedia kaudu jutlustamist ja erinevaid programme jälgima. Tänu infotehnoloogia arenemisele arvan, et see on üks tänapäeval perspektiivsemaid ja aktuaalsemaid misjonisuundi.

Vasak jalg – kirjastustöö (publishing). Ei tea, kuidas teistele, aga mulle isiklikult väga meeldib lugeda ja mulle on oluline, et kirjandus oleks paberkandjal. Paljud inimesed vanuses 50+ eelistavad ikkagi raamatuid, mitte nutiseadmeid, mis võiks olla ka põhjus, miks seda misjonisuunda ei saa alahinnata. Mulle ei meeldi ka online-raamatuid kasutada. Raamat ei pea nõudma laadimist, selle võib alati kaasa võtta ja ilusas kohas lugemist nautida.

Mulle tundub, et meie maailma mastaabis see kõik toimib – on palju seitsmenda päeva adventistide koguduse kliinikuid, sanatooriume, haridusasutusi, programme, seminare ja kirjastusi. Need kõik on head võimalused Jumala Sõna jagamiseks. Oleks väga tore, kui ühel päeval hakkaks see kõik töötama riikide kaupa – see oleks ju nii äge, kui Eestis oleks oma koguduse kirjastus, kool, sanatoorium või oma telekanal! 

Ei saa tähelepanuta jätta ka isikliku misjoniteenistuse olulisust. Matteuse 5:14–16 on kirjas, et meie oleme maailma valgus. Me puutume iga päev kokku erinevate inimestega, kes väiksema, kes suurema hulgaga. Las Jumal kasutab meid, et saaksime olla valgus. Et oleksime tõelised Jumala järgijad, kes oskavad enda tahet allutada Jumala tahtele, et Ta tõesti säraks. Ma olen kindel, et maailm vaatab kristlaste elule, jälgides ja hinnates. Kui Mooses oli Jumalaga 40 päeva mäe jalamil rääkinud, siis tema nahk hiilgas tänu kõnelusele Issandaga (2Ms 34:29–30). Usun, et ka meie nahk võib justkui särama hakata, kui veedame rohkem aega Jumalaga rääkides. Veel on Piiblis kirjas, et maailma inimesed, kui nad näevad meie häid tegusid, annavad au meie Isale, kes on taevas. 

Las Jumal aitab meil olla Tema tõeline valgus! 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat