Kontrolli omamine

Avaldatud 30.9.2022, autor Kaile Tuvi, allikas Meie Aeg

Kas sul on asjad kontrolli all? Kas sul on kontroll oma elu üle? Kas suudad oma lapsi kontrolli all hoida? Kas suudad ennast kontrollida? Need on küsimused, mis tulevad esmalt meelde. Mis on üldse kontroll? Miks seda vaja on? Vikipeedia ütleb, et kontroll on objekti jälgimine eesmärgiga seda mõjutada ning selle teostamiseks on vaja:

  • kontrolli subjekti ehk seda, kes või mis kontrolli teostab;
  • subjekti, kes või mis võtab vastavalt kontrolli tulemustele vastu otsuseid;
  • kontrolli objekti;
  • kontrolli põhimõtteid ehk küsimuste ja kriteeriumide kogumit, millega vastavuses kontrolli teostatakse;
  • kontrolli eesmärki;
  • kontrollülesandeid;
  • kontrolli meetodeid;
  • kontrolli vahendeid;
  • kontrolli protsessi.

Kui küsida endalt, kas mul on asjad kontrolli all, siis analüüsime ennast. Oleme nii subjekt kui objekt selles protsessis. Aga kas küsimusele järgneb tavaliselt jah või ei – seetõttu on loogiline jätk ei ole kontrolli all või on kontrolli all. Tegelikult teooria kohaselt peaks analüüsima, mis on selle küsimuse eesmärk, mis on kriteeriumid, aluspõhimõtted jne.

Kirjutan seda epiloogi värske tüdrukute laagri emotsioonidega. Laager toimus Tääksis, imeilusa järve lähedal, metsa ääres. Mobiilileviga oli kehvasti, mistõttu paljude jaoks kadus kontroll oma telefoniga seotud kohustuste üle. Tegelikult ei olnud telefoni mõtet kaasas kandagi. Mul ei olnud ka kella, mistõttu polnud enamus ajast aimugi, mis kell on. Ärge saage valesti aru, oli ju laagri kava ja kord ikkagi olemas, aga aeg ei tiksunud pidevalt kõrvas. Ka ei olnud peeglit. Tegime isekeskis nalja, et ega siin imestada pole, kui kleit on pahupidi seljas ja juuksed püsti, aga rahu sellega. Päris mõnus on veidikeseks need kriteeriumid kõrvale jätta.

Mulle meeldib see illustreeriv pilt. See on võidukas tunne haarata kontroll enda kätte, tunda, et kõik on kontrolli all. Hoida seda ühte nupukest neist saja neljast (jah, ma lugesin oma klaviatuuri nupud just hetk tagasi üle). Omamoodi rahulolu tunne – lõpuks kõik vastab kriteeriumitele. Ja meie teadmata ootavad seal veel 103 nuppu, mis muudavad kogu faili vaid ühe nupuvajutusega. Kas tegeleme siis enesepettusega, kui arvame, et meil on kontroll millegi üle? Mõnes mõttes küll. Meil ei ole ju kontrolli järgmise päeva üle, tegelikult isegi järgmise tunni, minuti ega sekundi üle. Piisab tõdemusest, et oled Covid-haigega koos aega veetnud ja sul puudub kontroll oma järgmise 10 päeva plaanide üle. Meil on kontroll asjade üle, mida saame vältida. Nagu kaitsta last kukkumast, uppumast või nälgimast. Saame kontrollida ennast, et me ei teeks teistele liiga ei sõnade ega tegudega. 

Matteuse 6. peatükis on kirjas meile tuttavad salmid (25–30,33,34): „Seepärast ma ütlen teile: Ärge muretsege oma hinge pärast, mida süüa, ega oma ihu pärast, millega riietuda! Eks hing ole enam kui toidus ja ihu enam kui rõivas?

Pange tähele taeva linde: nad ei külva ega lõika ega kogu aitadesse, ning teie taevane Isa toidab neid. Eks teie ole palju enam väärt kui nemad?

Aga kes teie seast suudab muretsemisega oma elule ühe küünragi juurde lisada? Ja rõivastuse pärast, mis te muretsete? Pange tähele lilli väljal, kuidas nad kasvavad: ei näe nad vaeva ega ketra, aga ma ütlen teile, et isegi Saalomon kogu oma hiilguses ei olnud nõnda ehitud nagu igaüks neist. Kui aga Jumal nõnda rüütab väljal rohtu, mis täna on ja homme visatakse ahju, eks siis veelgi enam teid, te nõdrausulised!…

Aga otsige esmalt Jumala riiki ja tema õigust, siis seda kõike antakse teile pealegi!“

Kas pole imelised enesekontrolli põhimõtted, mida eneseanalüüsil kasutada? Ja see eesmärk – ülimalt lihtne. Koos Jumalaga kannan seda ühte nuppu ja tean, et Tema kontrolli all on ka kõik teised 103. Iga päev – kui vaid palume. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat