Vitamiin B12 puudus põhjustab väsimust

Avaldatud 8.6.2022, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Vahel vähem või rohkem väsimust tunda on elu normaalne osa. Kes meist ei väsiks? Kui aga väsimusest saab pidev saatja, tuleb uurida, mis seda põhjustab. Üks võimalik põhjus võib olla vitamiini B12 ehk kobalamiini puudusest tulenev aneemia.

Vitamiin B12 mängib olulist rolli vere punaliblede loomes. Madal B12-vitamiini tase takistab punaste vereliblede loomist ja arengut. Normaalsed punalibled on väiksed ja ümmargused. Kobalamiini puudusel muutuvad punalibled suurteks ja ovaalseteks. Sellest ka nimetus megaloblastiline aneemia. Just suurus ja korrapäratu kuju takistavad punalible tööd, mis põhjustabki aneemiat.

Aneemia korral pole sul piisavalt punaliblesid, mis transpordiksid hapniku elutähtsatesse organitesse. Sellest ka väsimus ja nõrkus.

Piisavas koguses vitamiini B12 on oluline ka rasedatele. Uuringud näitavad, et loote aju ja närvisüsteem vajavad normaalseks arenguks piisavalt B12-vitamiini. Eriti raseduse alguses esinev kobalamiinipuudus võib suurendada sünnidefektide tõenäosust. Lisaks võib raseduseaegne vitamiin B12 puudus põhjustada ka enneaegset sünnitust ja raseduse katkemist.

Vähemalt ühes uuringus oli vitaimiin B12 puudusega naistel (alla 250 mg/dL) kolm korda suurem tõenäosus sünnitada sünnidefektidega laps kui piisava vitamiinitasemega naistel (üle 400 mg/dL). Neil, kelle B12-vitamiini tase oli alla 150 mg/dL, kasvas see tõenäosus lausa viiekordseks.

Päris paljusid eakaid kimbutab luude hõrenemine ehk osteoporoos. Vitamiin B12 madalala taseme ja selle kurja haiguse vahel võib olla seos. Uuringus, kus osales 2500 täiskasvanut, tuvastas, et madala B12 tasemega inimestel oli ka luude tihedus normaalsest madalam.

On ka mitmeid teisi uuringuid, mis näitavad seost vitamiin B12 madala taseme ja luude hõrenemise vahel. Eriti puudutab see naisi, kes on selles suhtes riskirühmas.

Õnneks on meie organismil ka teatav vitamiinide varu. B12-vitamiini varu on umbes 2–5 mg ja sellest enamus asub maksas. Päevas kulub sellest umbes 0,1 %, nii et kui me mingil hetkel enam üldse seda vitamiini ei saa, jätkub varudest mitmeks aastaks. B12 kliinilised sümptomid kujunevad üldiselt välja alles pärast aastaid puudulikku tarbimist või vähenenud imendumist.

See muidugi ei tähenda, et võiksime sellesse teemasse hooletult suhtuda. Pigem on see oluline info värsketele veganitele, sest peale loomsest toidust loobumist võib vitamiin B12 tase organismis tänu varudele olla veel mitu aastat normi piires. Uuringud näitavad, et taimetoitlaste ja eriti veganite puhul on vitamiin B12 tase keskmisest madalam.

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat